Günlükler, Notlar



Recep Hisar'ın Notlarından. Bütün bu yazılanları günlük sayıp saymama nokktasında tereddüt geçirdim. Günlük diliyle yazılmamış, tarih belirtilmemişti. Daha çok teknik, siyasi, askeri sorunların tartışıldığı notlar şeklinde düzenlenmişti.

Notların yazıcısı Recep Hisar'la yapılan röportajı daha önceki sayfalarda okuduk. Bu yüzden Hisar'la ilgili burada bilgi vermiyorum. Zaten öyküsünün diğerlerinden farklı bir yanı yok.

Bu belge, Giresun Devrimci Yol Dava dosyasında «Zabıt varakası» başlığı ile yer alıyor.
Sayfa 1
1- Gerilla Birliği'nin iç işleşiyinin düzenlenmesi (Gruplanma, komutanlık, yürüyüş, silah-mühimmat dağılımı, giyim, disiplin, nöbet, tavır-davranış vb.)

2-Çalışma alanımız; bölgelerin değerlendirilmesi; önümüzdeki döneme ilişkin programın oluşturulması.

3-Birliğin, devrimci hareket ile cephe ile bağlantısının nasıl kurulup yürütüleceği
Sayfa 2
Bölgelerin değerlendirilmesi;

MAHA (Malatya, Arguvan, Hekimhan, Arapgir) Yaygın, devrimci güçlere destek durumu mevcut. Siyasi bir yapı yok. Nitelikli kitle ilişkileri yok. Siyasal ekip var. Sağ cılız.

AKDAE(Adıyaman, Kürecik, Darende, Akçadağ, Elbistan) Siyasal ekip var ve iki yıllık bir çalışma mevcut. Potansiyel kitle gücü var. Kısa süreli operasyonlar halkı yıldırmaz. Esaslı ihbarcılık yok. şehirler zayıf. Muhbirler şehirlerde canlı, aşiret geleneği var. Geçmişte ötme (yakalanıp çözülme) var. Fazla zarar yok.

İD(Divriği) Arazi çıplak, gündüz hareket olanağı geniş çapta. Devrimcilerden direkt halka zarar gelmedi. Alevi öğesi var. Devrimci işçi örgütlülüğü mevcut. Halkın genel yapısı olumlu. İhbarcılık gelişmemiş durumda. Operasyon yememiş bölge.
Sayfa 3
Komando (120) ve jandarma karakolu (100) var. Kitle ilişkilerimizin siyasal düzeyi düşük. Genellikle işçi kesiminde gelişmiş. Siyasal ekip var. Sayıca yetersiz. Çalışma alanı çok geniş. Geçmişte HK, DK, TİKP, Partizan var. Etkileri az. şu anda pek iş yapmıyorlar.

İS (Sivas) Geçmişte kitle ilişkileri iyi. Kırda çalışmalar 3-4 yıllık fakat oldukça yetersiz. Köyler çok fakir. İlişkiler genellikle alevi köylerde. Yakalanmalar ve gelişen operasyonlar sonucunda halkta oldukça olumsuz gelişmeler (özellikle merkez köylerde) oluyor. 81 yazından itibaren önemli ihbarcı cezalandırılmaları gerçekleşiyor. Gelişen operasyonlar nedeni ile belli alanlara çekilindi. şehirde yeni örgütlenme durumu söz konusu. Yaygın faaliyeti kolaylıkla hayata geçirebilecek düzeyde.
Sayfa 4
Almus, Tokat, Niksar, Artova, Turhal, Erbaa, Hafik, Kangal, Yıldızeli, şarkışla, Koyulhisar, Ulukışla, Gürün

İlişkiler yetersiz, bağlantılar yok.

Genelde siyasal kitle ilişkileri zayıf, evlerde barınma yok, genellikle barınma; barınaklarda ya da ağıllarda kalınıyor. Güçlü operasyon yaşanmadı.

ZARA- sünniler devrimci «şehir merkezinde», köy çalışması çok sınırlı, örgütlülük genel olarak yok.

İMRANLI- şehir boş. Kırda sınırlı ilişkiler var.

ALMUS, NİKSAR ve TURHAL- Ormanlık arazi. Niksar ile fazla zorlanmadan ilişki kurulabilir. Turhal ile sınırlı ilişkiler var.

OT- (Ekipler var) (şifre çözülemedi)

Eş- Faşistlerin -kaçak- dolaştığı ve bakıldığı söylentisi var.
Sayfa-5
Genel olarak maddi sıkıntının çekildiği bir alan. Oligarşi köylülere nöbet tutturuyor (belirli zamanlarda nöbet...). (Geçmişte) bölgede eleman yetersizliği var. (Mevcut ilişkiler anlamında yeterli ama, genel alan gözönüne alındığında yetmezlik var.) Tokat civarında EB (Emeğin Birliği)'nin geçmişten gelen bir çalışması var.

Mesudiye, Ulubey, Kumru, Aybastı, Ordu, Akkuş, Fatsa, Korgan, Perşembe, Ünye
18 Haziran 1983
Askeri Eğitim

NÖBET- Kamp yerinin savunması, seçimi, dikkat edilecek tüm hususlar...

KAMP KURMA: (Seçimde Dikkat Edilecek Noktalar) Savunmaya elverişlilik - kamuflaj - geri çekilmeye elverişlilik - çevre - halkın niteliği - karakollara yakınlık.
Sayfa-6
Kamp yerine gece gitme - kamp süresini önceden saptama - iz vermeme - su başlarının avantaj ve dezavantajları - ikmal temininin kolaylığına - yakınlığına göre kamp yeri seçmemek - halkın canı istediğinde yanımıza gelmesinin sakıncalarına dikkat etmek (operasyon koşullarında vs. en uygun olmayan yerlere dahi kamp kurulabilirliği, yanıltmak amacıyla iz bırakarak en uygun olmayan yerlere kamp kurulabilirliği, oligarşinin çok iyi bilgisi olan yerlere dahi kamp kurulabilirliği vs.) çıplak arazide barınaklardan kamp yeri olarak yararlanabilme.........

Kamp Esnasında Dikkat Edilecek Tüm Hususlar Ve Nöbet

CİDDİ NÖBET - Silahlara en kolayca ulaşabilecek mesafede olmak, dağınıklığa hiç olanak bırakmamak, civarı kirletmeden, iz bırakmadan kullanmak.
Sayfa-7
Dağınık yerlerde uyku yerleri seçmek, ateş yakmada çok dikkatli davranmak, hareketli nöbetçinin sigara içmemesi, el lambası kullanımına dikkat etmek, baskın geldiğinde çanta terki sorununa özen göstermek, nöbetçilerin tam silahlı kuşanmış durumda olması.

Nöbetçiler radyo dinlememeli, kitap gazete okumamalı, gürültü etmemeli, gerektiğinde parolaya dikkat etmeli.

Evlerde, yerleşim yerlerinde nasıl davranmalı.

Dikkat, disiplin, çevre denetleme, nöbet tutma, tedirginlik yaratmama, panik yaratmama vb.
Sayfa-8
Yürüyüşte Nelere Dikkat Edelim?

Işığa, konuşmalara, radyo dinlemeye dikkat etmeli, ortalama sekiz saat sürekli yürümeye ve peşpeşe 3-4 gece sekizer saat yürümeye göre alışmalı.

Silah Taşıma

Mermi ağzında, emniyet kapalı, adama doğru tutmama, düşme sonrası kontrol etme.

Gerilla Birliği Nedir? Görevleri Nelerdir? İnisiyatif Gücü Nedir?

Hareketin merkezi, siyasi, askeri politikalardan hayata geçilecek Halk Ordusunun nüvesi olma fonksiyonuna sahip kırsal alan askeri örgütlenmesidir. Geniş bir alanda hareket eder. Yerleşik, yerel değil, hareketliliği temel alır.
Sayfa-9
Politikleşmiş askeri savaş stratejisi temelinde hareket etme yeteneğinde bir yapılanma olmak durumundadır.

Hareket ettiği kırsal alanda en üst karar verebilme, inisiyatif kullanma yeteneğine ve yapılanışına sahiptir.

Gerilla Birliğinin hareketimizin geneli ile ve cephe ile bağlantısı nasıl sağlanır?

Hareket ile bağlantısı, giderek oluşturulması gereken Askeri Konsey kanalı sağlanır. Keza Cephe ile bağlantısı, hareketin merkezi yapısının ve Askeri Konseyin değerlendirmeleri doğrultusunda kendi hareket alanını değerlendirip, bağlantıları kurmak biçiminde gelişir.
26-27 Haziran 1983

Sayfa-10
Komutan Yardımcılığı Sorunu

İHSAN- 1. Komutanın doğrudan müdahale edebileceği durumlarda komutan yardımcılarını aracı olarak kullanıp iş yapmak, yani bu kurumu pekiştirmek doğru olmaz.

2. Komutanın müdahale edemeyeceği ve acele karar verilmesi gereken durumlarda, komutan yardımcıları kendi fonksiyonlarını yerine getirirler.
Verilmiş kararların uygulanmasında komutan ve komutan yardımcılarının ayrıcalık hakkı yoktur. Her şeyi komutan veya yardımcılarının çözmesini beklemek doğru olmaz.

ALİ- Herkeste kariyerist eğilimler var.

Az kişiden oluşan (12-13 kişi) birlik ve komutan ile bir komutan yardımcısı yeterli olur.
Sayfa-11
«Herkes hatalı tutum içerisinde gördüğü arkadaşı özgürce eleştirebilmelidir.»

«Siyasal konularda hatalı olan arkadaşları komutan gerektiğinde azarlayabilmeli, cezalandırabilmelidir.»

METİN-NİHAT- Komutan yardımcılığı günlük yaşamda, yürüyüşte yani «Normal Koşullarda» uygulattırıcı, yönetici konumda olmalıdır;

MEHMET- Komutan uzakta, acele karar vermeyi gerektiren ve tartışma olanağı bulunmayan durumlarda komutan yardımcısı inisiyatif kullanmalıdır. Bunun dışında inisiyatif kullanma abartılmamalıdır.
Sayfa-12
AHMET-SÜLEYMAN- İhsan'ın görüşlerine aynen katılırım. Komutan, yardımcıları atadı ve öncü-orta-artçı grupları oluşturdu. Kendisinin yok olduğu, devre dışı kaldığı durumlarda kimin yerini alacağını da Komutan saptadı. Bu aşırı merkeziyetçilik değil midir? Rastlaşmanın temelleri baskı altında olmuyor mu? Karar almada ortak tutum belirleme ilkesi çiğnenmiş olmuyor mu?

SEDAT- Komutan yardımcılığı inisiyatif yetkisi sınırlı olmalıdır. Asıl inisiyatif gücü komutanda toplanmalıdır.

İHSAN- Ani gelişmelerde, çatışma anında, komutana danışma olanağı bulunmayan durumlarda komutan yardımcısı inisiyatif kullanmalı, bu anda inisiyatif tartışılmamalıdır.
Sayfa-13
Günlük yaşamda komutan yardımcısı yerli yersiz inisiyatif kullanmaya kalkmamalıdır.

HALİS- Komutan yardımcısı günlük yaşamda da yetki sahibi olmalıdır.

ORHAN- Günlük işleri çözümleme de dahil, komutan yardımcısının daha fazla yetkileri olmalıdır. (Yemek, nöbet, uyku yerinin seçimi vb. konular dahil). Ama geçmişten de farklı olmamalıdır.

NECDET- Ani gelişmelerde, çatışmada komutan yardımcısı inisiyatif kullanmalı, günlük yaşamda inisiyatif kullanmaya kalkmamalı, inisiyatif kullandırılması gerekli ise, bu komutana bırakılmalı.
Sayfa-14
BAYRAM-TURGAY- Pratiğin sorunlarını çözmede kolaylık olması için gruplaşmaya ve komutan yardımcısına gerek duyulmuştur. Ani tavır koymayı gerektiren, grubun tartışıp ortak karar üretme olanağı bulunmayan vs. durumlarda komutan yardımcısı inisiyatif kullanmalıdır. Tartışabilme olanaklarının bulunduğu durumlarda inisiyatif koymaya kalkışılmalıdır. (Komutan Yardımcısı)

Asıl önemli sorun, yeni bakış açısının birlik bütününde oturmasıdır. Yerli yersiz eleştiri yapma mantığından uzak durulmalıdır.
26-27 Haziran
Öncü-ana-artçı Gruplar Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilmiştir?
Sayfa-15
Öncü gruba dahil edilen arkadaşlarda, özellikle iyi yol kavrama, gözü kulağı keskin, iyi nişancı, dikkatli, dalgın olmayan, müdahale yeteneği olan vb. özellikler aranır.
Tüm gruplanmalar pratiğin gerektirmesi nedeniyle yapılır. Tüm gruplardaki arkadaşlar arasında çok büyük yetenek farklılıkları olduğu düşünülmemelidir. Grup yapılanmaları değişken olabilir.

Eyleme yönelik gruplanmalar ayrıca oluşturulabilir.

Komutanın şu anda ana grupta olması uygundur. Aynı zamanda öncü ya da artçı grupta da yer alması mümkündür.
Sayfa-16
1- Yürüyüş sırasında yorgun olunan anlarda vb. tartışma ortamı yaratmaktan kaçınma;

2- Tartışmada objektif olma;

3- Tartışmada yöntem sorunu;
1 Temmuz 1983
Seçimlerde (6 Kasım 1983) tavrımız.

ALİ- Boykot hayata geçiremeyeceğimiz ve kitleler tarafından onaylanmayacak bir tavır olur. Boykot yerine protesto anlamında çeşitli tavırlar önerilebilir.

SEDAT- Boykot önerilmelidir. İstenen ölçüde başarılı bir boykot çalışması yapma durumumuz olmasa da, boykot taktiği izlememize engel olmaz.
Sayfa-17
Yani devlet cihazının, sistemin şekillenişi, demokrasi diye kabul ettirilmek istenen yeni düzenin toptan reddini gerektirir. Aktif boykot çalışması -eylemleri- yapmasak da propagandaya ağırlık verebiliriz.

ALİ- Oy vermeyenlerden 2500 lira ceza alınırsa kitleler bize tavır almaz mı? Boykot bugün için kitlelerce kabul edilmeyeceği, biz güçsüz olduğumuz için kitlelerden kopuk bir anlayış olur.

ERDOĞAN- Boykot.

AHMET-SÜLEYMAN- Net bir tavır; boykot önerilmelidir.
Sayfa-18
ALİ- Düzen karşıtı olarak kitlelere alternatif bir şeyler veremezsek, boykot önermek doğru olmaz.

METİN-NİHAT- Boykot gereklidir. Sandık başına gidip çok mühür basmak da boykot tavrı içinde değerlendirilebilir.

İHSAN-ZEKERİYA- Boykot en uygun tavırdır.

SİNAN- Alternatif FKBDC (Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi).

Boykot - Sandık başına gitmemek

Protesto - Sandık başına gidip çok mühür, boş oy, slogan vs. atmalı.

Bugün için en uygun olanı boykottur.
Sayfa-19
SİNAN- Güçsüz oluşumuz boykot veya protestoyu hayata geçirmemize yansır. Para cezasının etkisini hesaba katmadan düşünürsek, örgütlülük gücümüz her iki tavrın hayata geçirilmesine aynı düzeyde etki eder.

Cunta niye seçime katılmaya mecbur ediyor? Para cezası niye? Seçim sonuçlarını nasıl kullanacak? Avrupalı Muhafazakarların bile demokrasi demediği bir düzenin reddi (Seçimlerin reddinin ötesinde).

Hem boykot hem de protesto birlikte önerilebilir mi?

SİNAN- Hayır. Böyle bir tavır doğru olmaz. Ama kitleler böyle bir tavır gösteriyorlar diye onlara karşı sert tavır almamız da gerekmez. Kaçamak tavırlara prim vermemeli.
Sayfa-20
SİNAN- Anayasa Referandumu'ndaki esnek tavır politikası buraya uygulanamaz, çünkü, protesto Cunta tarafından geçersiz oy kapsamında değerlendirilecektir.
11 Temmuz1983
Birlikteki tüm arkadaşların alanı tanıması (yol, arazi yapısı, il yeni hareket biçimi)...

Bölgede eylem tavrımız, askeri politika, altyapı hazır mı? Operasyon koşullarında birliğin imha olmadan hareket edebileceği yapı var mı?

Hareket tarzında farklılık (gizlilik, hareketlilik, dikkat)...
Sayfa-21
Hattaki zayıf noktanın, alanın geliştirilmesi (biçim ikiye ayrılır mı?)

Ekip gezebilir mi?

Birlik uygun hareket biçimini bularak bölgeye girmeli, tüm arkadaşlar alanın özelliklerini görerek yaşamalı, daha sonra genel hat üstünde gözüken boşluk alanları takviye amacı ile ikiye ayrılıp, programı kışa kadar ayakta götürmeli.
Sayfa-22
Kır Üssü
12 Temmuz 1983
Gerilla birliğinin alt yapısı, sayısı, çözüm yolları, örgütlenmeye bakma.

ERDOĞAN- Sayımız normaldir. Riskli bir durum yaratmaz.

SONER- Sayıyı yarıya indirmek birliği birlik olmaktan çıkarır; şimdiki sayı iyidir.

İHSAN-ZEKERİYA- Ülkenin bugünkü koşulları devrimci hareketin devrim anlayışında, geçmişte eksik yapılan çalışmalardan çıkarılan dersler GB (GERİLLA BİRLİĞİ)' ni doğuran şartlar...

Günümüzde hareket önemli, üstelik sıçramayı yapmak zorundaydı.

Gerilla Birliği'nin alt yapısında eksiklikler olduğu doğrudur. Ama bu durum, GB'nin sayısını azaltmayı doğurmaz.
Sayfa-23
Alanın ihtiyaçlarını Gerilla Birliği'nden değil, başka kaynaklardan temin etme yoluna gidilmelidir.

NECDET- GB'nin şu anki sayısı uygundur. Hareket alanındaki altyapıda görülen eksiklikler başka yollarla tamamlanmalıdır. Sayıyı azaltmak, yarıya düşürme anlamındadır. Yanlıştır. Altyapının ihtiyaçları başka kaynaklardan sağlanmalıdır.

AHMET- GB'den bir iki kişi kısa sürelerle farklı çalışma içine gidip gelebilir. Ama birlikten fazla miktarda arkadaşı siyasi birim ferdi konumunda görevlendirmek çözüm olmamalıdır.

Altyapıda eksiklikler vardır. Ama bu eksiklikler GB'nin çapını, sayısını daraltmayı gerektirecek boyutta değildir.
Sayfa-24
BAYRAM- Yenilgi sonrası toparlanma ortamının ilk ve ileri aşamalarda farklı gücümüz ve çalışmamız olacaktır. Ancak, daha başından itibaren siyaset sahnesinden var olacaktır devrimci hareket. Koşullar şehir ve kır gerillasını şart koşuyor.

Önce geniş siyasal çalışma yapıp, üzerine askeri örgütlenme kurmak mantığı doğru değildir.

GB rahat koşullarda değil, sıkıntı içerisinde kendine yer açıp gelişir.

GB'nin imhası durumu olsa bile, bu çok büyük bir geri adım -ülke genelinde- oluşturmaz. GB niteliği yaşanarak kazanılır.
Sayfa-25
GB'nin sayısı neye göre belirlenir?

«Ülke koşulları, hareket alanı değerlendirilmesi, Devrimci hareketin gücü, siyasal ilişkilerin durumu vb.» hesaba katılır.

METİN- Kır üssünün genelinde kadro ihtiyacının çözümü (dışarıdan takviye güçtür bu koşullarda)...
Sayfa-26
Hat üzerindeki boy (yani yerel siyasi ekibin hareket etmediği, ilişkilerin olmadığı, geçmek zorunda olduğumuz) alanlara nasıl müdahale edebiliriz? (Keza şehirlerde)...

Yaklaşımlar

1. Dışarıdan takviye eleman temin ederek, yerel siyasi birlik oluşturmak.

2. GERİLLA BİRLİ/İ'nden birkaç arkadaşı bir iki yıllık bir çalışma yapmak üzere alana kaydırmak (yerel siyasi birlik gibi).

3. GB'nin, bir hafta 10 gün bölgede kalıp, bir şeyler çıkarması.

4. GB'den birkaç arkadaşın, birkaç ay (keşif kolu salma türünden) bölgede bırakılması.
Sayfa-27
Gerilla üssündeki şehirlerin şu andaki önemi nedir?

5. Kısa süreli taktik gereklilik nedeni ile ikiye bölünüp (okunamadı) hareket edilebilir.

GB kır üssündeki noksanlıkları nasıl tamamlar? şu anda, şu hatta, şu sayıda bir GB hareket edebilir mi?
Sayfa-28
Kır Üssü
17 Temmuz 1983
Kırsal alanın, emperyalizmin üçüncü bunalım döneminde, ülkenin özelinde önem açısından durumu (Vietnam'a, Çin'e vs. göre değişmeler vb.), temel - tali sorunu...

Temel çelişkinin saptanmasının önemi, çözümü...

(Şehirler politik belirleyici önemde, kırlar askeri anlamda belirleyici); böyle bir düşünüş ne anlama gelir, doğru olur mu, böyle birşey olabilir mi?

Şehirlerin öneminde (1974 koşulları ve 1983 koşulları arasında -kırın önemi açısından-) değişiklik var mıdır?
Sayfa-29
Pusula nasıl kullanılır?

Pusula ile harita üzerinde bulunulan gerçek durumun (yerin) saptanması...

Haritada işaretlenmiş ve arazide görülen farklı iki cismin azimut'u al, haritada «a» noktasına olan açıyı bul, sonra söz konusu iki noktadan (cisimlerden) açı olur'a doğru hat çiz ki, iki doğru bulunan yerde keşissin. (Üzeri çizilmiş.)
Sayfa-30
Kır Üssü
18 Temmuz 1983
GB ve yerel siyasi birimlerin oluşturuluş tarzı.


KÜ (Kır Üssü)'ndeki altyapı noksanlıklarının nasıl giderileceği...

GB ile YSB (Yerel Siyasi Birim)'ler arasındaki ilişkilerin yürütülüş tarzı, birbirlerine bakışları...

KÜ ve FKBDC (Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi) örgütlenmesi arasındaki bağıntılar nasıl kurulabilir?

GB'nin sayısal gücü neye göre belirlenir? YSB'lerin sayıları yeterli midir?

Göreve göre yapılar oluşturulur.

Görev ve sorumluluk farkı yapılarda farklı biçimlerde olur.
Sayfa-31
Yoldaşlık ilişkileri hayata geçirilirse, hareketin bütün fertleri arasında eşitlik sağlanır.

Amir-memur zihniyeti, ikili yönden tasfiye edilebilir. Hareketin tüm fertleri arasında eşitlik sağlanabilir.

Görev-Sorumluluk-Yetki

KÜ'deki tüm arkadaşlar, GB'de yer alabilecek durumda mıdırlar? Cevap: Hayır!

Bu durum, GB fertlerince amir olma hakkı verir mi? Cevap: Hayır!
Sayfa-32
(GB'nin sayısal limiti -siyasi yetersizlik- YSB'de siyasi yöneticilere olan ihtiyaç -fiziki yetersizlik- GB'nin gerçekleştirmesi gereken görevlere uygun olmama vb.)

Bunlar, herkesin GB'de yer almasına engel oluşturur.

GB'nin ve YSB'nin görevleri daha açıkça konmalı.

Demokrasi, Demokratik Merkeziyetçilik, Karar Alma.
Sayfa-33
Karar Alma

GB mi kararı tek başına almalı, yoksa GB+YSB'lerle beraber mi almalı ya da GB'nin içinde bir yapı -veya tim- ile YSB'lerden belli insanlar bir araya gelip mi karar almalı?

Örnek: Seçimlerde tavır konusunda karar alış.

Ne tür konularda karar alınacağı, kararın nasıl alınacağını belirler.

Acele Karar Alma, Tartışarak -Vaktin Olduğu- Karar Alma, Kararların Kapsamı Konusu, Nasıl ve Kimlerle Alınabileceği
Sayfa-34
(GB'inden belli arkadaşlar + YSB'den belli arkadaşlar = KÜ'deki üst karar organı).

Böylesi bir anlayış, yapı doğru olmaz. Kastlaşmayı doğurur, pratik işlerliği yoktur.

YSB'deki arkadaşlar, GB fertlerinin günlük ihtiyaçlarını temin edecek insanlar haline getirilmemelidir.

Karar Alma ve Yürütme Karıştırılmamalı.
Sayfa-36
GERİLLA BİRLİĞİ askeri bir örgütlenmedir nitelemesi yanlış mıdır?
19 Temmuz 1983
(YSB'den arkadaşlarla birlikte yapılan tartışmalar)


6 Kasım 1983'teki seçimde tavrımız, YSB'nin hareket alanına yönelik eleştiriler, öneriler vb.
20 Temmuz1983
Seçim, sandık başına gitmeme çalışmasına yönelik eylem, çalışma türleri...
21 Temmuz 1983

Sayfa-37
Cephe

Cephe anlayışımız? FKBDC? vb. vb.

THKP/THKC (1971)

Cephe-Direniş Komitesi (1978)

FKBDC (1982)

(Devrimci Hareketimizin geçmişteki ve bugünkü cephe anlayışı farklı mıdır?

Önce Parti sonra Cephe; parti ve cepheninin birlikte örgütlenmesi vs. vs. (Hangisi doğru olur?)...
Sayfa-38
FKBDC örgütlenmesinin somuta indirgenmesi, Cephenin ülke sathında fiili bir güç haline gelmesi nasıl sağlanır? Kırda ve şehirde ortak, birlikte örgütlenmelere gidilebilir mi, ya da ayrı örgütlenmeleri sağlayıp birlikte mücadeleye yönelik ortak kurmay, ortak hareket tarzı, ortak hedefler belirleme mi olmalı? Köy komiteleri, mahalle komiteleri, işçi komiteleri, direniş komiteleri nasıl örgütlenecektir?

Şu anda askeri örgütlenmelerde ortak teşkilatlanmalar mı, yoksa ayrı ayrı askeri yapıların aynı askeri politikayı, aynı hedefleri, aynı eylemler ve hatta ortak bir kurmay oluşturup bunun kararları doğrultusunda örgütlenmeler ve çalışma yapmak mı? Cephenin yayın politikası?
24 Temmuz 1983

Sayfa-39
Sosyalizm

Küçük meta üretimi; köy-kent, kafa-kol emeği çelişkileri; politikalarının belirleyiciliği; kapitalizmden komünizme geçiş süreci ve proletarya diktatörlüğü; kapitalizmin kalıntıları (ücret, meta üretimi, kültür ve bunun gibi); sosyalizm sadece sanayileşme gelişmesi midir; insanın kendini yönetir hale gelmesi ihmal edilince ne olur?
Sayfa-40
Devletin sönmesi; yöneten-yönetilen ikilisi; sosyalizmde parti, sendika; kültür devriminin önemi; parti ve parti içerisinde işleyiş bozuklukları; sosyalist demokrasi; silahlanma yarışı; Polonya örneği (gizli sendika, sıkıyönetim); teşvik primleri; enternasyonalizm sorunları; dış politika sorunu; kitlelere önderlik edebilme; Yugoslavya, Arnavutluk ve Küba, Vietnam vb. örnekleri (SSCB, ÇHC ile ilişkileri); tarihi kitleler yapar; işbölümünün yükselmesi; bugünün dünyasında komünist bir toplum yaratılabilir mi; sosyalizmde tarım ve köylü sorunu...
Sayfa-41
Devrimlerin demokrasiye alışkın olmayan Asya ülkelerinde gerçekleşmiş olması; ürünün ulusal niteliği ile üretimin uluslararası niteliği; sosyalizmde ulusal sorun; SSCB, ÇHC: ulusal çıkarların ağır basması; emperyalizmin varlığı nedeniyle anavatan (veya sosyalist düzenin) korunması gereği ile, ordunun ve devletin diğer kurumların gelişmesi, korunması...

Afganistan, SSCB'nin devrim anlayışı; Vietnam'ın Kampuçya'ya müdahalesi, Pol Pot ve Kızıl Kmerler; Avrupa komünist partilerine revizyonizmin etkisinin nedenleri...
Sayfa-42
Kitlelere rağmen yönetme gerçekleşebilir mi? Sosyalizmde çok parti sorunu; Yalta sorunu - Stalin - Parti içinde farklı düşünceler ne ölçüde bulunabilir?

2. Dünya Savaşı - Kızıl Ordu - Doğu Avrupa sosyalizmi - ordu - polis vb. uzmanlaşmanın uzmanlaşmanın tasfiyesi nedir, nasıl olacaktır?
25 Temmuz 1983
Sosyalizm

İşçi sınıfı biliminin doğuş koşulları - işçi sınıfı biliminin dışarıdan verilmesi - Paris Komünü'nün verdiği dersler - demokrasi (bir devlet biçimi olarak)...
Sayfa-43
Revizyonizm nedir? SSCB'de nasıl, neden Partiyi ele geçirebilmiştir? 1917-1953 Lenin-Stalin dönemi uygulamalarında aksayan yanlar var mıdır? İç savaş nedeniyle getirilen yasaklamalar istisna mıydı? Halk kitleleri Stalin'in kararlarına niye tepki göstermemiştir?

Yöneten - Yönetilen

Bürokratlaşma, halkın apolitikleşmesi; halkın yönetime katılması; tek bağımsız sendika...
Sayfa-44
Ekonomik Temel Uygulamalar, Sosyalist Üretim İlişkisiABD ile Kar (dağıtım biçimi)
SSCB arası Ücret Farklılığı
Ekonomik Yarış Teşvik Pirimleri
Meta üretiminin zorunluluğu


Dış Politika

Büyük devlet milliyetçiliği; nüfus alanı; enternasyonalizm; sakat devrim önermeleri; müdahalecilik (Afganistan, Kampuçya, Polonya, Çekoslavakya, Mal.)...

Yeni İnsan Yaratma

Kültür Devrimi

Çok iyi ekonomik yaşam...
Sayfa-45
Sosyalist Blok Anlayışı

Enternasyonalizm; bir ülkede KP'nin önderliği; partilerin eşitliği; Çin-Sovyet ayrışması; sosyalist ülkeler arası yardımlaşma; sınırlar sorunu; ekonomik planlamanın merkezileşmesi...

Kapitalizmden Komünizme Geçiş Süreci

Politikanın belirleyiciliği; sosyalizme geçiş aşaması; proletarya döktatörlüğü; devletin sönmesi; işbölümü; kır-kent ve kafa-kol emeği çelişkilerinin giderilmesi...
Sayfa-46
İdeolojik, Teorik Safha

Revizyonizmin etkin hale gelmesine yol açan koşullar; barış içinde bir arada yaşama; devrim önermeleri (nüfus alanı bağlamında) ve devrim ihracı, işgalcilik, müdahalecilik...

Partide ve devlet kademelerinde kastlaşmaya zemin hazırlayan bakışaçısı...
5-6 Ağustos 1983

Sayfa-47
Cezaevlerindeki 2500 devrimcinin yaklaşık bir aydır sürdürdüğü açlık grevine destek oluşturmak amacıyla gerçekleştirebileceklerimiz...

GB, askeri eylemlerle olaya destek olmalıdır.

Bugün askeri eylemlerle destek olamayız. Hazırlık süreci tamamlanmamış, güçsüzlük var vb...

«Birtakım ön hazırlıkları asgari anlamda tamamlayıp harekete geçmeliyiz» demek revisyonistliktir. (Ahmet)
Sayfa-48
Devrimciler «demokratik» dönemde eylem yaparlar, cuntalar döneminde dağılırlar mantığının halkın kafasından silinmesi için eylemlere bir an önce başlama mantığı...
24. Ağustos 1983
Kır Üssü - Gerilla Üssü

Şehirlerde - blok örgütlenmeler
Sayfa-49
Şehir gerillası - kır gerillası

Şehir üssü denilebilir mi? (Hayır!)

Kır komutanlığı - kır konseyi

«Kırsal alanın tamamına mı kır üssü diyeceğiz, yoksa sınırları belli parçalarına mı? Yani her gerilla birliğinin kendi hareket alanı onun kır üssü'dür demek mi daha doğru olur?»

GB ile YSB'ler arasındaki ilişkinin yürütülüş biçimi ...

KÜ'deki yeni çalışma tarzı...

Açık çalışma - kitle çalışması - siyasi çalışma vb...
27 Ağustos 1983

Sayfa-50
İç Tartışma

Eleştiri Nedir? Neden, nasıl yapılır? Eleştiriye tahammülsüzlük nedir? Açık olmak, özeleştiriyi yapabilmek...

Küçük burjuva gurur ve inat...

Herşeyi kendinde görme, her örgütlenmeyi kendinin yapmak istemesi eğilimi...

Bölgecilik, bölge şovenizmi eğilimleri...

Yarış, rekabet havası...

Uyum sağlamayan ilişkiler - karşılıklı saygıda yetersizlik - karşısındaki dinleme - yoldaşlık anlayışının yerleştirilmesidir önemli olan...
Sayfa-51
Genel tartışma platformunu her zaman beklemek gerekmez, günlük yaşantıda anında uyarı-eleştiri yapılmalıdır.

Daha aşikar zorlayıcı olmalıyız. Çok şeyi başkasından beklememeliyiz.

Halkın tartışmaya katılması için sürekli sorular sormak yanlış eğilim doğuruyor.

Anlayış nasıl yerleşir?

Sinirlenmenin gerekçeleri?

İki arkadaşın olmadığı yerlerde tartışmanın kargaşaya dönüşmesi durumu...
Sayfa-52
Kaba bir eşitçilik mantığı yaygın.

Herkes kendisini aynı zamanda sorun çözücü, çözümleyici olarak görmelidir.

İç Tartışma

Toparlanma Sürecinin Örgütsel Sorunları

Önümüzdeki dönem güç biriktirme ve hazırlanma dönemidir.

Nasıl bir örgütlenme, nasıl bir iç işleyiş mekanizması?
Sayfa-53
Partileşme süreci nasıl yaşanacak?

İçeri dışarı ayrılığı bitmelidir.

Merkezi yapıyı Türkiye'ye nasıl taşıyacağız?

Merkeziyetçiliğin giderek yok edilmesi hedeflenmelidir (İlerinin koşullarında).

Politikaya katılım nasıl gerçekleştirilecek?

Politika üretme nasıl sağlanacaktır?
Sayfa-54
Blok örgütlenmeler kırsal alan örgütlenmeleri ve inisiyatif sorunu (otonom), ayrı kararlar üretme vb. tehlikeleri ile birlikte...

Yönetilen yöneten ilişkileri (bizler yönetici olmayacağız).

«Politikaya herkes katılmalı» adına her militanı politikacı haline dönüştürme tehlikesi...

Örgüt araçtır, amaç değil.

Kollektif yönetim anlayışı...

DEV-SOL'un bir zamanlar önerdiği otonom yapılar neydi?
Sayfa-55
Örgüt içerisinde fikir çeşitliliği sorunu...

Merkezi bir yayın organı sorunu...

Yeni dönemde sendikacılık...

Farklı alanlarda çalışan kadroların, değişik alanların sorunlarını tartışabilir olmasının önemi ve yararı...

12 Eylül yenilgisi nasıl yorumlanabilir?
Sayfa-56
Askeri Politikamız

Hareketin bir bütün olarak askerileştirilmesi...

Geçmişte hareketimiz bir halk savaşı örgütü olarak gözükmüyordu.

«Hareketin önderliği, bir halk savaşını yönetecek önderlik olmalıdır.»
2 Eylül 1983

Sayfa-57
Tartışma

Konu: Örgüt İçi Demokrasi

Sorular:

*Örgüt içerisinde uygulanacak demokrasi anlayışının kitlelere yansıtılması...

*Demokratik-merkeziyetçilik ile merkezin kararına tartışmasız uyma durumu çelişir mi?

*Demokrasi siyasal pratiği engeller mi?

*Demokrasi (okunamadı) eşitçilik midir?

*Liderlik ve demokrasi, demokraside örgüt ve yöneticilerin yeri... (Anarşizm, demokratizm tehdidi). (Uzmanlaşma) 3-3

*Bugün demokrasi uygulanabilir mi?
Sayfa-58
*Neden yukarıdan aşağı örgütleniyoruz? Yukarıdan aşağı örgütlenme nedir? Seçim yapılması buna engel midir?

*Düşünceleri tartışmanın yeri...

*Partide, demokratik kitle örgütlerinde vb. demokrasi uygulaması...

*Farklı dönemler demokrasi uygulamasını engellemeli midir?

*Demokrasi ve üst organlar...

*Örgüt içi seçim ve illegalitenin zedelenmesi sorunu...

*THKP-C ve DY'den farklı bir demokrasi anlayışı mı gelişiyor? Vb...
Sayfa-59
*Örgütün politikasını her noktada tartışabilmek, karara bağlayabilmek...

*Örgütte kastlaşmayı engelleyebilmek...

*Gücün kişilerden organlara aktarılması gereği (kolektif yönetim)...

*Koşullar değiştikçe demokrasinin uygulanış biçimi de değişmeli midir? Örneğin, olağanüstü koşullar sayılabilecek devrimci savaş dönemindeki işleyiş tarzı ile
iktidarın oluşundan sonraki işleyiş farklı olmalı mı?

*Kişileri tanımak seçim için şart mı? Yoksa önemli olan o kişilerin savundukları düşünceler mi olmalıdır? Yani düşünceye mi oy vermeliyiz?
Sayfa-60
Düşünceye (ve dolayısıyla onu savunan varsa) oy vereceksek pratikte yeterlilik, deneyimlilik, görevin adamı olup olmamanın önemi yok mudur?

Aynı düşünceyi savunan iki kişiden biri yöneticilik için uygun olabilir, diğeri yetersiz kalabilir.

Yukarıdan aşağıya örgütlenme nedir? Partinin kuruluş yolunu ifade eden bir değişim midir? Yoksa daha sonraki örgütlenmelerin de yukarıdan kurdurtulması olarak da anlaşılabilir mi?

Yani bu ikinci şık demokratik merkeziyetçilik ilkesinde merkezi yanın ağır basması ile eş anlamlı olduğu şeklinde yorumlanabilir mi? Yoksa üst organlara alt organları oluşturması (aksinin olmaması) anlamında mıdır?
Sayfa-61
Örgüt ile sınıf arasındaki bağ-işleyiş nasıl sağlanacaktır?

Sınıf örgütü (parti) üyeleri ile parti dışı unsurların düşüncelerinin örgütün çeşitli politikalarının tespitinde nasıl sağlanacaktır? Keza yapılan bir tespitin sınıfa açılması, uygulamaya konması nasıl sağlanacaktır?

(Kitle çalışması)

(Diğer sınıf temsilcisi partiler, örgütler, düşman sınıf partilerin etki gücü gözönüne alınmalı)
Sayfa-62
Demokratik Merkeziyetçilik

-Azınlığın çoğunluğa uyması,

-Yalnızca düşünce özgürlüğü, yalnızca fikirleri dinlemek yeter mi?

-Merkezi yanın ağır basmasında ölçünün kaçmasının süpabı nedir?

-Neden merkezi yan ağır bassın diyoruz? Aksi -demokratik yanın ağır basması - ya da denge - ağır basan yanın olmaması - neden kabul görmemelidir?

Seçim her derde deva bir aspirin midir?

Kitle Kuyrukçuluğu, Legalizm-Demokratizm, Populizm Nedir?
Sayfa-63
Yasama (karar alma), Yürütme (pratik), Yargı (denetim)...

Bu süreçlerin her birine demokrasinin uygulayışı nasıl olacak?

Yasama (karar alma) konusunda belirli bir açıklık var, örneğin birimin (GB, YSB vs.) oturup pek itiraz gelmemekle birlikte, organların seçimi konusu gündeme geldiğinde tıkanmalar oluyor. Bu özellikle de bir üst organın seçimine, alt organın etkisinin ne kadar olacağı konusunda ortaya çıkıyor.
Sayfa-64
Yürütme sorununda da...

(Örnek: Bir karar almada 3-3'lük bir durum ortaya çıktığında) tıkanmalar görülüyor.

(Yargı konusunda düşünce üretemiyoruz........)

Klasik M-L Parti Modelinde Temel İlkeler

1-)Demokratik merkeziyetçilik;

2-)Yukarıdan aşağıya örgütlenme;

3-)Asgari M-L formasyona sahip, deneyimli profesyoneller örgütü olması;

4-)Gizliliğin temel oluşu.
Sayfa-65
Alt organlar, üst organı oluşturabilir mi?

MYK

Yukarıdan aşağıya örgütlenme (üst organın altı oluşturması)

Seçimde kişileri tanıma

Yasama, yürütme, yargı

Kitle örgütlenmeleri - Bölgesel Birlikler - GB/Yürütme Konseyi

Askeri yapıların belirlenmesinde demokrasi (özellikle seçim nasıl olacak?
Sayfa-66
Direniş Komiteleri önerisinin demokrasi-hareket-kitle ilişkisi açısından irdelenmesi.

Demokrasi, yalnızca seçim demek midir? Seçimden başka işleyiş yolları, anti-demokratik midir? Ve yine, parti örgütlenmesinde anlaşılabilir olan seçim (delege, genel kurul vb.) işleyişi, askeri örgütlenmelerde nasıl olacak, ya da olacak mı?
03.09.1983

Sayfa-67
Tartışma
Konu: Kır Konseyi ya da Kır Üssü Yürütmesi

Konsey seçim yoluyla oluşturulacaksa, YSB'deki arkadaşlar konseyi seçmede oy vermelidirler (Bu aşağıdan yukarıya örgütlenme değil midir?).

KK (Kır Konseyi) ille GB içerisinde oluşturulup hareket etmeli midir?

Bölgesel Gerilla Birlikleri oluşturulup Kır Konseyi'nin oluşumunu burada da aramak gerekir (mi)?
Sayfa-68
Konseyin Anlamı, Görevleri, Seçimi ve Denetlenmesi

Organların gereği 2-3 ayda bir noktaya gelme...

GB Kır Üssü'nde en üst karar organıdır.

Üst organların oluşturulması alt organların tamamının ortak seçimi ile yaptırılabilir mi? Hayır. Bu anlayış açtırılmalıdır.

Yüksek askeri örgütlenme anlayışına taban tabana zıttır.
05.09.1983

Sayfa-69
Konu: Kır Üssü'nün Değerlendirilmesi ve
Bölgesel Gerilla Birliği

BGB (Bölgesel Gerilla Birliği) şu anda kurulması zorunlu bir yapı mıdır? (Ya da yalnızca A'da mı bir an önce kurulması gereklidir?)

BGB ne iş yapacak? Nasıl yönetilecek? GB ile ilişkisi nasıl sağlanacak? GB ile YSB'ler ve il-ilçe organları ilişkisi kalkacak mı?

Geçici Yapı için Nedenler

Bölgenin önemli özelliği öne çıkmışlığı, anlamı.

«Pankart asılınca her yer duvar»
Sayfa-70
-Günlük politika üretebilme, yayabilme;

-Kitlelerin politikliğinin durumu;

-Yani hareket tarzı hayata geçirilmeli.

-«Değerlendirme yapılmasına başlanmalıdır.»

(Birimdeki geçmiş deneyimden kalkarak)
11 Eylül 1983

Sayfa-71
-Tartışmaların basit kaydı.

-Tartışmaların peşinden yazı yazmaya (aynı konuda) teşvik-zorlama yöntemi.

-Neye hizmet eden bir siyasal eğitim politikası sonucu tartışılmalı.
Sayfa-72
Bölgesel Gerilla Birliği Geçiş Hücresi Üzerine

-Temel görevi BGB'nin yaratılması;

-YSB'lerin bir üst organı niteliği taşır (bu kişiler olarak değil, bir organ olarak üsttür).

-Bölge meclisi denen olgunun sağlanması.

-Alanın giderek ayrı bir Kır Üssü'ne dönüştürülmesi (uzun vadeli stratejisi).

-Altyapı (baskı, sahtecilik, kütüphane, depolar, bölgesel iç yayınlar).
Sayfa-73
-Hücre'nin YSB'ler ile olan ilişkileri nasıl yürütülecek? (Yürütme boyutunda)

-Gizlilik ve inisiyatif sorunları.

-Bölge çapında karar alma sonunda Bölge Meclisi'nin önemi.

-Karar alma sürecinde ikna-tartışmalar yönteminin yeni anlayışla kavranması.

-Bölge Meclisi en üst karar organı mıdır? (Hücre+Tüm YSB'ler+şehir Hücresi=Bölge Meclisi)
18 Eylül 1983

Sayfa-74
Konu: Kadın Erkek İlişkileri

NECDET- Bu koşullarda gerilla savaşına soyunan bir insanın evlenmeye kalkışması doğru olmaz. Eskiden evli ve nişanlı olanlar durumlarını bir kez daha gözden geçirmelidir. (Başkasının hayatı ile oynanmamalıdır).

MEHMET- Her koşul altında evlenilebilir. Önemli olan hareketin bu işin yürümesine yönelik kurallar oluşturmasıdır.

Bir ilişki gelişirken -daha baştan- beraber yaşayan yoldaşlara bahsetmek gerekir.

NECDET- Devrim nikahı düşmana koz vermez mi?

MEHMET- Evlilikte düzey farkı içinde bulunulan örgüt farkı önemli bir etken değildir. Önemli olan kararlılık.
Sayfa-75
1- Pratik hareketliliğin düzenlenmesi;

2- Bölgelerin değerlendirilmesi ve önümüzdeki döneme ilişkin programın oluşturulması;

3- Genel siyasi durumun değerlendirilmesi;

4- Birliğin hareket alanındaki şehirler ve yapılacak çalışmaların düzenlenmesi;

5- Genel altyapının düzenlenmesi, işleyişi (depo, atelye vb.)

6- Birliğin askeri eğitiminin sağlanması;
Sayfa-76
7- a) Siyasi birimlere (yerel birimler) yönelik faaliyetler;

b) Silah, eğitim vb. ihtiyaçlarının temini;

c) Halka yönelik...

8- Sağlık sorunu (yaralanma, sakatlanma, zehirlenme vb.);

9- Hareket alanımız civarındaki yerlere yönelik düşünceler...

10- Birliğin maddi sorunun çözümü;

11- Hareket düzeyinde ilişkilerimiz nasıl sağlanacak?

12- Cephe sorunu boyutunda ilişkiler nasıl sağlanacak?
Sayfa-77
13- Olağandışı, istenmeyen gelişmeler karşısında tutum (Birliğin inisiyatif koyma yeteneği anlamında);

14- İhbarcılık sorununu çözümlemeye yönelik tedbirler;

15- Eşyaların standartlaştırılması sorunu. Aynı zamanda erzak ve bunun gibi tüm ihtiyaçların temini sorunu;

16- Kışa yönelik tedbirler;

17- Bölge içi koordinasyon, istihbarat bağlantılarının sağlanması (operasyon imkanı vb.);
Sayfa-78
18- Birleşik Devrimci Savaş sorunu;

19- Günlük gelişmelerin tespiti sorunu.

Birliğin İç İşleyişi

(Komutanlık, Disiplin, Yürüyüş, Tavır, Davranış)

Yürüyüş Tarzı

Gruplaşma (öncü, ara , artçı)



Günlüğün Yazıcısı İbrahim Levent.

Bu günlük ortak bir çabanın ürünü. Yine de, yazıcının, bütün bunları kaleme alırken kendi duygu, düşünce ve gözlemlerini, ister istemez satırlara aktarmış olması kaçınılmaz bir durum. Günlüğe, İbrahim Levent'in günlüğü demek yanlış olmayacak sanıyorum.

Günlükler hayatın kendisidir. Bu yüzden, onları, şiirden, romandan ayırmak gerekir. şiirde, romanda gerçeklerin yanında kurgularda bulunur. Fantaziler, hayaller.. Günlük çıplak, diğerleri giyiniktir. Gerçek, olanca çıplaklığı ile ortaya konur. Günlüklerde, günlüğü kaleme alanın kurguları, düş dünyası yer almaz mı? Alır elbet. Bu günlüğü diğer günlüklerden ayıran önemli bir özellik var: Bu, bir gerillanın günlüğü.

Günlüğün sahibi İbrahim Levent 21 Aralık 1954'de Manisa'ya bağlı Koldere Kasabası'nda doğdu. Ankara'da Tapu Kadastro Okulu'nu bitirdi. Hem çalıştı hem de Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nde okudu. Buradan mezun oldu. İbrahim Levent,Ankara'da Devrimci Yol hareketi içinde aktif bir şekilde yer aldı. 12 Eylül'den sonra kırsal kesimde başlatılan mücadele içinde bulundu.

21 Haziran 1984'de Ünye'ye bağlı Çiğdem Köyü'nde, yanındaki arkadaşları Habil İrgül ve Necmettin Karagülle ile birlikte güvenlik güçleriyle girdiği bir çatışmada öldürüldü. AGB'ye bağlı olan bu grup, Çiğdem Köyü'nde bir evde, ihbar üzerine kuşatıldı. «Teslim ol» çağrısına ateşle karşılık vererek, evden dışarı çıktılar. İlk vurulan İbrahim Levent oldu. Arkadaşları mevzilenip, çatışmayı sürdürdülerse de, helikopterden A-4'lerle açılan ateş sonucu öldüler.

İbrahim Levent, 18 Mayıs 1983 tarihinde başladığı günlüğü, 20 Nisan 1984'te bitirmiş. Ölümünden iki ay öncesi yani. 18 Mayıs 1983'ten öncesi ve son iki ay yok. Yazılmış ve kaybolmuş olabilir. Günlük 110 sayfa. Dolayısıyla tamamını buraya almak mümkün olmadı.



18 Mayıs 1983
17 Mayıs gecesi yola çıktık. Hepimizde yük var. Sırt çantalarımızın ağırlığı yaklaşık 8-9 kilo. Hemen herkesin yükünde battaniye, yolluk, yiyecek, yedek giyim eşyası var. Toplam yükümüz, kişi başına 18-20 kilo civarında. Yük, hareketlerimizi oldukça engelliyor ve yoruyor.

Yaklaşık dört saat yol aldık. Uygun bir ormanlık alanda mola verdik. Yolda, bir kamyoncuya göründük. Bizi jandarma biliyor. Ormanlık alanda ise iki kadın ve iki çocuğa rastladık. Kaçak oduna gelmişler. Ormancı rolüne yatıldı. Günü uyuyarak geçirdik. İki arkadaş sürekli nöbette. Sabahtan yön üzerine ve ağaç cinsleri üzerine iddialaşıldı, topluca.
19 Mayıs 1983
Dün gece sekiz saat yol yürüdük. Sabah etraftaki yaylacılardan birisine göründük. Atını aramaya çıkan köylünün mağazasına (yayla evi) gittik. Başta bizi polis ya da ormancı sanıp ürktüler. Sonradan ikna oldular ve son derece iyi davrandılar. Yemeklerini yedik. Bizi köylerine de bekleyeceklerini söylediler. Korkulu bir halleri yok. Devrimci propaganda yapıldı.

Akşama, ilişkimiz olan bir köylünün mağazasına gittik. Çok iyi bir yemek yedik. Yağ, peynir, ekmek aldık.
20 Mayıs 1983
İki, ikibuçuk saatlik bir yol geldik. Çam ormanının uygun bir yerinde mola verdik. Öğleye doğru iki arkadaş eski bir ilişkiyi araştırmak üzere köye indi.

Öğleden sonra, ormanın başındaki çayırlığa davar sürüsü geldi. İki çobandan biri bizi gördü. Korktu. Ağabeyini çağırdı. Biz de yanlarına vardık. Devrimci olduğumuzu, bizden kendilerine zarar gelmeyeceğini, muhbirlik, gevezelik yapmamalarını ve amacımızı anlattık. Rahatladılar. Bir iki saat yanımızda tuttuk. Sürünün uzaklaşmasını istedik. İlla kuzu kesmek istediler. Kabul etmedik. Ancak paramızla alırsak yiyeceğimizi söyledik.Köye giden arkadaşlar döndüler. İlişkiyi görmüşler. Akşama yemeğe iniyoruz. Köyün ve civar köylerin niteliği çok iyi. Çevre genellikle hep alevi köyleri, muhbir çıkmıyor. Devrimcilere yakınlar.

Evde, akşam gördüğümüz çobanlardan zarar gelmeyeceğini ve bize yardımcı olacak insanlar olduklarını öğreniyoruz. İki nitelikli insanı tanıdık.
21 Mayıs 1983
Dün gece yol şaşırdık. Üç saat kadar yol geldik. Günün ışımasını bekleyip bir dere içine girdik. Çok yakınımızda köylüler tarlada çalışıyor.
Üç-dört gündür, sabahtan öğleye kadar çok sıcak oluyor. Öğleden sonra yağmur. Akşam tekrar açıyor.Gece ayışığı etrafı gündüze çeviriyor.
Bugün derede yıkandım. Suyun soğukluğu zararsız. Yiyeceklerimiz: tahin helvası, un helvası, haşlanmış yumurta, zeytin, çay (gündüzleri kuru dallarla duman çıkarmadan demliyoruz.), yağ (sanayağı, tereyağı), peynir.
22 Mayıs 1983
Dere içinden saat: 20.15'te hareket ettik. Başlangıçta dikkatsizlik sonucu bir eksikle -o da ben- hareket edildi. Neyse ki, kısa bir sürede durumun farkına varıldı ve ıslıklarla biraraya gelindi. Yolumuz oldukça iyi. Yükler eskisi kadar engel olmuyor.
yolumuz üzerinde yaylacılarla karşılaştık. Konuştuk. Oldukça candan davranıyorlar. Nefis bir ayran içtik. Ayrıca yoğurt, sütlaç, peynir ikram ettiler. Candan davranmalarının çeşitli nedenleri olabilir. Devrimcilere sevgi, bir sürü silahlı adamın yarattığı etki, dağ başında yaşıyor olmaları veya geleneksel konukseverlik. Bunlardan hangisi ağır basıyor kestiremiyoruz. Ancak gözle görülür bir korku ya da telaş yok. Yediklerimiz için para öneriyoruz. kesinlikle karşı çıkıyorlar. Para almanın bir hakaret olacağını söylüyorlar. İsimlerini köy adlarını alıyoruz. Tembih yapılıyor. Ayrılıyoruz.
Derin çam ormanlarında hareket ediyoruz. Nihayet sabaha, 05.00'te mola vereceğimiz yere varıyoruz. Hava yağıyor. Hem terliyiz hem ıslak. Yakınlarda köy olduğu için ateş yakmıyoruz. Elbiseleri değiştirip uykuya yatıyoruz. Öğleye doğru hava açıyor. Yakıcı bir güneş çıkıyor. Islaklarımızı kurutuyoruz. Bir arkadaş yanıbaşımızdan akan göze suyundan -ki çok soğuk- yıkandı. çamaşır yıkayanlarımız da var. Öğleden sonra tekrar yağmur.
Gece köye, ilişkilerimize indik. Oldukça sevindiler. Sohbet ettik. Çevrede jandarma dayağı, baskısı sonucu bir tedirginliğin, korkunun, güvensizliğin bulunduğunu anlattılar. Alevi köyü. Ekmek, çökelek alıp kampımıza döndük.
23 Mayıs 1983
Yine aynı yerdeyiz. Gündüz sakin geçti. Arkadaşlar satranç oynadılar, kitap okuduk. Akşama köye inildi. İki yeni ilişki ile sohbet ettik. Sohbetin ana konusu; yeni dönemde neler yapılması üzerine oldu. Nasıl hareket etmeliyiz, ne tür mücadele biçimlerini geliştirmeliyiz ki halktaki kendine güvensizlik ve karamsarlık dağıtılabilsin? Ayrıca yeni kurulmakta olan partiler üzerine tartışıyoruz. Özellikle kurulacak olan sol bir partinin neler yapabileceği, devrimci mücadeleye faydasının olup olamayacağı üzerine sohbet geliştirdik. Devrimci güçler arasında birliğin gerekliliği sürekli vurgulanıyor. Bizlerin kalabalık, düzenli, ateş gücü yüksek silahlarla donanmış olmamız başlıbaşına propaganda olacak.
25 Mayıs 1983
Sekizbuçuk saatlik -ki içinde dört saat süren dik bir rampa var- yorucu bir yolculuk yaptık. Çok derin çam ve gürgen ormanlarından geçtik. Manzara olağanüstü güzel. Nefis bir suyun başında dinlendik. Ayakları suda uzun süre tutmanın olanağı yok.
Sabaha karşı hedeflediğimiz yere vardık. Arkadaşlardan iki kişi köye indi. Birinin dişi çekilecek. Çay, salata (domates, biber, salatalık), yağ ve ekmekten oluşan zevkli bir kahvaltı yaptık.

Yolculuk sırasında uçveren bir konuyu tartışmaya koyulduk. (Önde giden bir arkadaşın tüfeğini kısa bir süre taşıması için birlikten olmayan yerel, legal bir arkadaşa vermesi, uyarılması, tepkiler). Sorun hitap tarzı, uyarının biçimi noktalarında odaklaştı. Özellikle iki arkadaş arasında geçen tartışmanın biçimi, yöntemi pek sağlıklı olmadı.

Tartışma sonuçlandığında kafamda şu noktalara bundan sonraki ilişkilerimizde özellikle dikkat etmemiz gerektiği konusu şekillendi: Yolculuk sırasında tartışmaktan ısrarla kaçınmak, hatalı bir davranış görüldügünde uyarırken dikkatli bir dil kullanmak, sorun tartışmaya açıldığında objektif olabilmek, tartışma yöntemini doğru seçip uygulamak, kendimizi aşmamızı sağlayacak tartışmalar yapabilir hale gelmek.

Akşama köye indik. Yaşlıca bir köylü bir yığın sorular sorarak -toprak sorunu üzerine- bizlerin cevaplamasını istedi. Israrla nutuk atan avukatlar durumuna düşmeyeceğimiz bir çizgi izledik. Birlikte tartışarak bir şeyler üretebilme yolunu zorladık. Diğer genel sorunlar üzerine de sohbet ettik.
18 Ağustos 1983
Sabah, köylü ilişkilerimizin isteği üzerine yer değiştirdik. Daha ağaçaltı ve kapalı bir yere çekildik. Bu istek kimi arkadaşlarda sinirlenmeye, olumsuzluk belirten homurdanmalara neden oluyor.

Öğle yemeğinin gelişi gecikiyor. Tekrar tereddütler, kuşkular. Çocuk yemeği getirdi. Uzun bir müddettir bizi arıyormuş ve bir seferinde geri dönmüş. Yemek de oldukça güzel.

Görüşmek istediklerimiz düğünden dönmemiş, istediğimiz ufak tefek şeyler alınmamış durumda. Sigarasızlık var.

Öğleden sonra iki arkadaş, yüksek bir tepeye çıkıp etrafı inceledik. Çevre olağanüstü güzel ve gerilla savaşına elverişli.

Saat:19.00 oldu. Gelen giden yok. Yola çıkma kararı veriyoruz. Bir müddet sonra bir obaya vardık. Biriyle görüşmek istiyoruz. Bir türlü kendimizi anlatamıyoruz. Davarı yayan biri paldır küldür kaçıyor. Kadın, birilerinin kendilerini bize sattığını sanıyor ve zırt pırt, «bizi size satan mı oldu kardeş?» diye sorup duruyor. Bunlardan hayır yok. Biraz sonra bir arkadaş dağdan üç tane atlı askerin geldiğini dürbünle görüyor. İş karışmaya başlıyor.

Uygun bir tepeye çekildik. Akşam yakın. Çevremiz hep yayla. Sis bastırıyor. Biraz sonra askerler gözüktü. (yanlarına kadınları ve çocukları da almışlar.)

Askerleri durdurduk. Uygun bir dille yollarını değiştirip gitmelerini sağladık. Oldukça korkmuş durumdalar. Haklılar da korkmakta. Silah patlamadı. Köylüler şaşkın. Biz, yolumuza devam ediyoruz.

Bir müddet sonra gece ve sis iyice yoğunlaştı. Ve tekrar yol kaybettik. Sabaha kadar tepe in, tepe çık, yol sor, yön kestir, yanıl ve hababam taban tep. Sabaha yakın oldukça uygunsuz bir yerde gündüzü geçirme kararı aldık. Yalnızca, gittiğimiz yönü genel hatlarıyla kestirebiliyoruz ama bunun dışında kesinlikle yoldan sapmış ve kaybolmuş durumdayız.

Operasyon ihtimali büyük, kaybolmuş durumdayız, çok göründük, yiyeceğimiz yok... Velhasıl kelam sıkıntılı bir hal.
19 Ağustos 1983
Gündüz iki arkadaş sivil giyinip keşif yaptılar. Üç ekmekle döndüler. şansımız ***** gitmiş ve şahsen tanıdığımız fakat köyüne hiç varmadığımız bir yeri çıkartabilmişler.

Akşama köye vardık ve misafir olduk. ilgi güzel, gece konuk olduğumuz köylü uzunca müddet bize rehberlik etti. Konuşa konuşa yol alıyoruz.(Köye girerken dünya kadar adama rastlamıştık) Muhbir çıkmayacağını belirtiyor köylüler. Belli bir yerden sonra köylü rehberlerimizi geri döndürdük. Yolun tarifini iyice öğrendik, yola koyulduk. Bir müddet sonra (yaklaşık yarım saat yol aldıktan sonra) tam geri döndüğümüzü ve geriye dönmekte olduğumuzun farkına vardık. Bir yerde yol kenarında oturup, yola devam edip etmemeyi tartıştık. Tartışma zaman zaman hoş olmayan bir hal aldı. Yol bulma konusunda güvensizlik oluşmuş halde. Sonunda boş bir mağazada kalmayı üç arkadaşın keşif yapmasını kararlaştırdık.

Keşifciler -biri de benim- bir kez tur atıp döndükten sonra son yanılma ihtimalinin olduğu sapağı takip edip bir genişce yolu kestirdiler. Sabaha yakın geri döndük. Bulduğumuz yolun aradığımız yol olup olmadığı konusunda net bir fikir yok.(Rehber arkadaş yolu bulduğumuz düşüncesinde).

Boş mağazada yatıp gündüzü geçirme kararı aldık. Canlar sıkkın.
20 Ağustos 1983
Havaya yağıyor. Bir tencere patates haşlaması, bir demlik armut haşlaması, armut közleme ve çaydan oluşan günlük tayınımızı yiyoruz. Üst baş çamur. Yorgun ve huzursuzuz. Çokça köylüye görünüyoruz.

Saat; 16.00'ya doğru yağış kesildi. Yollar hep çamur. Bu arada tesadüfen bir ilişkinin oğlu yayla dönüşü atla üzerimize vardı. Sigarasını bıraktı, sohbet ettik. Ayrılıp yola çıkma kararı verdik. (En uygununun bu olduğunu düşünüyoruz)
Gündüz yol alıyoruz. Pek çok yaylacıya rastladık. Her biriyle konuşuyoruz. Hepsi de ilişkilerimizin olmadığı köylerin insanları. Tembihler yapıp yola devam ediyoruz.
Yolda bir iki sapakta şaşırma durumu ile karşılaşıyoruz. Yolu doğrulttuk nihayet.!?
Tanıdık yolu şaşırmadan devam ettik. Veee! Bu sefer de arkadaşların not bıraktığı, uğramamız gereken bir evi -ki yanından geçmişiz- yirmi dakika kadar geçtikten sonra durduk ve geri döndük.
Velhasıl kelam üç günlük maceralı bir yolculuk kazasız belasız menzile vardı. Allaha şükürler olsun.?!! Arkadaşların yanına vardık.
21 Ağustos 1983
Kısa bir planlama ve toplantı yaptık. Günümüzü dinlenerek, muhabbet ederek geçiyor.

Akşam evlere gittik, sohbet edip geri döndük.Bu arada bizden önce hareket eden öncü grubun da bizler gibi aynı alanı şenlikli bir şekilde geçtiğini bol bol yol şaşırdıklarını ve nihayet vuslata erdiğini öğrendik. Gülmemek elde değil. allah sizin şerrinizden ve iyi yol bilmemenin sıkıntısından bizi korusun..!
22 Ağustos 1983
Yine aynı yerdeyiz. Fındıklıkta konaklıyoruz. Bol bol gazete, siyasi yayın var. Okumaya hasret kalmışız.

Tartışmalar (YSB'deki arkadaşlar ile kimi arkadaşlar arasında) sürüyor.

GB'deki arkadaşlar hareketin merkezinin seri bir değerlendirme yazısını hazırlamakla meşguller. Herkes tek tek yazmak durumunda ve emir büyük yerden! (şaka, oldukça gerekli olduğuna inandığım bir talep aslında.)
23 Ağustos 1983
Dün gece toplam yedi saat yol geldik. Yol ancak bu kadar çamurlu ve zorlayıcı olabilir. Ayak bileklerimiz oldukça kuvvetlenmiştir herhal.

Hareket etmeden önce daha önceki askere rastlamamız konusunda o alanda operasyon geliştiğini öğrendik. Kesin olmamakla beraber yaklaşık 40-50 asker iki gün süreyle civarda dolaşıp pusu atmışlar. Köylülerden bilgi toparlamaya çalışmışlar. Gündüzleri yol kesmişler, arama tarama yapmışlar. Tüm bu gelişmelerden sonra operasyon alanından çıkıp gelen arkadaşların yaptığı sondaj, görüşme, değerlendirmelerden lehimize bir durum oluştuğu (moral, caydırıcı etki vb) söylenebilir. Halk arasında askerlerle rastlaşma olayı çeşitli biçimlerde hikaye ediliyor. Askerlerin korktuğu, yollarını değiştirdikleri, bizlerin her tarafının cephane dolu olduğu vs. vs. türünden konuşmaları yanısıra ordunun ikiye bölündüğünü ve bunların karşı karşıya geldiği (giyimlerimizin çağrışım yaptırması nedeniyle olsa gerek) yollu konuşmalar dahi oluyor çevrede. Dün gündüz ve akşam muhteşem yemekler yedik. Konakladığımız yerde öğleden sonramız YSB'deki arkadaşlarla birlikte yaptığımız tartışmalarla geçti. Tartışma konumuz; örgüt nedir? Biz şu anda örgüt müyüz? DY imzası atıp atmama. Örgüt ve hareket...
Akşama üç gruba ayrılıp köye indik. Bizim grup banyocular takımını oluşturuyor. Çok güzel banyo yaptık. Aynı zamanda bir kaç siyasi arkadaşla yarım kalmış olsa da iyi bir sohbet geliştirdik. Sohbet konusunu özellikle dağda açık hareket edebilme ve kitle desteği yaratmaya yönelik hareket tarzı konusunda odaklaştırdık.
Sabaha karşı kampımıza döndük. Sabah iki arkadaşın da kamp yerine varmasıyla -onları geride bırakmıştık- birlik kadrosu tamamlandı.
24 Ağustos 1983
Günümüz tartışma ve hareketin, GB'nin fertlerinden istediği tek tek değerlendirme raporunu yazmakla geçti. YSB'deki arkadaşlarla birlikte geliştirdiğimiz tartışma konusu kır üssü. Öğleden sonra ise broşür tartışması yapıldı. Üç dört gündür öğleden sonraları düzenli yağmur yağıyor. Bu da bizim naylon altında hapsolmamıza neden oluyor. Bu gün ormanda tam adını bilmediğimiz -kimi arkadaşlar dağ meyvesi diyor- çitlenbiğe benzer, yumuşak, mayhoş bir tadı olan ve bol bulunan bir meyveyi tanımış olduk. Tadı fena değil. Bu akşam da buradayız. Gece yine köye ineceğiz.
29 Ağustos 1983
Dün akşam YSB'deki arkadaşların önerisi olan bir program uyarınca yeniden ilişkiler geliştirmek için çeşitli ilişkilere uğradık. Cuntadan bu yana uğranılmayan insanlarda çeşitli çekingenlikler seziliyor ilk bakışta. Zamanla bu yok oluyor.
Sabaha yakın biraraya gelip köyden ayrıldık. Az bir vakit yol alıp, uzun zamandır bizim geleceğimize göre hazırlıklı olarak bekleyen ilişkimize uğradık. Bizi dün gece beklemişler. Gelmeyince dağılmışlar. Baklava yapmışlar. Bir koca kazan dolusu mısır haşlamışlar. Hepimizin ağzı kulaklarımızda sabaha yakın saatlerde evden ayrıldık ve fazla uzak olmayan bir mesafedeki ormana geçtik. Öğleye dek uyuduk. Yemeğimiz, çayımız köyden kolektif bir şekilde örgütlenip geliyor.
YSB'deki arkadaşlarla bir kısım arkadaşın tartışması sürüyor.
Gece dört ayrı grup halinde yine belli bir program gereğince köydeki ilişkilere dağıldık. Bizim gittiğimiz evde, ananın konuşmaları hoşuma gitti.
Köyden ayrılmak üzereyken cuntaca öldürülen bir arkadaşın akrabasıyla vedalaşmamız oldukça duygusal bir tablo yarattı. Dün geceki yolculuk esnasında da öldürülen bir devrimcinin mezarı başında gece karanlığında anlamlı bir saygı duruşu yapmıştık.
2 Eylül 1983
Günümüz tartışma ile geçti. Tartışma sırasında aldığım notlarla oluşturulan veya benim aklıma gelen sorunları vs. olduğu gibi aktarıyorum.
Tartışma konusu; örgüt içi demokrasi
Ortaya atılan sorular:
-Örgüt içerisinde, oluşturulup hayata geçirilecek demokrasi anlayışı kitlelere nasıl yansıtılacak?
-Demokratik merkeziyetçilik ilkesi ile merkezi kararlara gerektiğinde tartışmasız uyma ilkesi çatışır mı?
-Demokrasi, siyasal pratiği engeller mi?
-Demokrasi, kaba eşitlikcilik midir?
-Demokrasi, örgüt, yöneticilik, liderlik ve demokrasi, uzmanlaşma... bu kısımları tartışırken anarşist ya da demokratizm baskısının ortaya çıkabilirliği...
-Bugün demokrasi uygulanabilir mi?
-Neden yukarıdan aşağı örgütleniyoruz? Yukarıdan aşağı örgütlenme ilkesi nedir? Seçim, bu ilkeyle çelişir mi?
-Düşünceleri tartışmanın demokrasideki yeri nedir?
-Partide - askeri örgütlenmelerde - demokratik kitle örgütlerinde demokrasi uygulaması...
-Farklı dönemler, koşullar demokrasinin uygulanışını etkiler mi?
-Demokraside üst organların fonksiyonları...
-Örgüt içi seçim - illegalitenin zedelenmesi sorunu...
-THKPC ile DY'de farklı bir demokrasi anlayışı mı gelişiyor?
Tartışma içi notlar:
-Örgütün politikasını her noktada tartışabilmek, karara bağlayabilme sorunu...
-Örgütte kastlaşmayı nasıl engelleyebiliriz?
-Gücün, kişilerden organlara aktarılması gereği, kolektif yönetim anlayışı...
-Koşullar değiştikçe demokrasinin uygulanış biçimi de değişmeli midir? Örneğin, olağanüstü koşullar sayılabilecek devrimci savaş dönemindeki işleyiş tarzı ile iktidarın alınışından sonraki işleyiş farklı mı olacaktır?
-Kişileri bilfiil tanımak seçim için zorunlu bir önşart mıdır? Yoksa önemli olan o kişilerin savundukları düşünceler mi olmalıdır? Yani düşünceye mi oy vermeliyiz? Düşünceye (ve dolayısıyla onu savunan insana) oy vereceksek, pratikte yeterlilik, deneyimlilik, görevin adamı olup olmamanın önemi yok mudur? (Aynı düşünceyi paylaşan iki kişiden birisi yöneticilik vasıflarını taşırken, diğeri yetersiz olabilir).
-Yukarıdan aşağı örgütlenme nedir? Partinin kuruluş yolunu ifade eden bir deyim midir? Yoksa daha sonraki örgütlenmelerin de yukarıdan kurdultulması olarak mı anlaşılmalıdır? Yani bu ikinci şıkkı, demokratik merkeziyetçilik ilkesindeki merkezi yanın ağır basması ile eş anlamlı olduğu şeklinde yorumlanabilir mi? Yoksa üst organların alt organları oluşturması (aksinin olmaması) anlamında mıdır?
-Örgüt - sınıf bağı, işleyişi nasıl sağlanacaktır? Sınıf örgütü (parti) üyeleriyle parti dışı unsurların düşüncelerini, örgütün çeşitli politikalarının tespitinde etkisi nasıl sağlanacaktır?
-Demokraside seçim mekanizması her derde deva bir ilaç mıdır?
-Kitle kuyrukçuluğu, legalizm, demokratizm, popülizm nedir?
-Yasama erki (karar alma), yürütme erki (pratik, yönetim), yargı erki (denetim)... bu süreçlerin herbirinde demokrasinin uygulanışı nasıl olacaktır?
Yasama (karar alma) konusunda belirli bir açıklık var kafalarda. Örneğin, birimin (GB, YSB vs.) oturup tartışması, karar alması konusunda pek itiraz gelmemekle birlikte, organların seçimi konusu gündeme geldiğinde tıkanmalar oluyor. Bu, özellikle de bir üst organın seçimine alt organın etkisinin ne kadar olacağı konusunda ortaya çıkıyor.
Yürütme sorununda da tıkanmalar görülüyor (örnek bir soru da; birbirine 3 - 3, 4 - 4 gibi berabere durum ortaya çıkaran seçimde ne yapmalı? Sekreter, komutan vb. oyu çift mi sayılmalı vb.?)
Yargı yetkisi konusunda pek düşünce üretemiyoruz!
-Alt organlar üst organları seçmeli midir?
-Direniş komiteleri önermesinin demokrasi - devrimci hareket - kitle ilişkisi açısında irdelenmesi...
-Demokrasi yalnızca seçim mi demektir? Seçimden başka işleyiş yolları olmaz mı? Ve yine parti örgütlenmesinde uygun gözüken seçim işleyişi (delege seçimi, genel kurul, MYK vb.) askeri örgütlenmelerde de aynen uygulanabilir mi ya da olmalı mı?
3 Eylül 1983
Tartışma konusu: Kır Üssü Yürütmesi ya da Kır Üssü Konseyi
-Konsey seçim yoluyla oluşturulacaksa, YSB'lerdeki ve hatta şehir örgütlenmelerindeki arkadaşların oy vermeleri zorunlu mudur? Böylesi bir seçim anlayışı yukarıdan aşağı örgütlenme anlayışına taban tabana zıt bir durum olmaz mı?
-Konsey, gerilla birliği -ki en üst organdır- kır üssü içerisinde mi oluşturulmalı, hareket etmeli? Yoksa bölgesel gerilla birlikleri oluşturulup, konseyin bunlara dayanması mı sağlanmalıdır?
-Konseyin anlamı, görevleri, seçimi, denetlenmesi...
-Üst organların oluşturulması, alt organların tamamının ortak seçimiyle yapılabilir mi?
5 Eylül 1983
Tartışma konusu: Bölgesel Gerilla Birliği
-BGB şu anda kurulmalı mı?
-BGB ne iş yapacak? Nasıl yönetilecek? GB ile ilişkisi nasıl sağlanacak? GB ile YSB'lerin ve il-ilçe organları arasındaki varolan ilişki devredilecek mi? vb. vb.
Bu gece üç saat kadar yol aldık. Uzunca bir süredir görmediğim dostları gördüm.
6 Eylül 1983
Günün sürprizi; GB'den bir arkadaş ile YSB'den bir arkadaş arasında söz kestik. Bu haber hepimizce hoş karşılandı ve kabul gördü. Ancak bunun gelişim süreci ve yarattığı çağırışımlar konusunda ben ve bir arkadaşın yaptığı acı-sert (ve de tatsız) eleştiriler (ki doğru olduğuna inanıyorum) havayı azıcık ekşittiyse de daha sonra arkadaşların gönlünü almaya çalıştım.
8 Eylül 1983
Bugün üzerimizde akşamki yedi saatlik yolculuğun yorgunluğu var. Yine de gündüz uyuyamadık.
Sabah üç parça kahvaltı geldi ve üçüde bitti.
Çeşitli konularda çalışma grupları oluşturduk.
a)Seçim Konusu.
b)Kır Üssü'nde örgütlenme sorunu üzerine şimdiye dek yaptığımız tartışmaların broşüre dönüştürülmesi.
c)GB eğitim programı.
Ayrıca bir grup arkadaş da YSB'den izinsiz ayrılıp, geri dönen sorunlu bir arkadaşın durumunu değerlendirip, karar aşamasına getirecekler. Daha önce de buna benzer sorunlar çıkartan birisi. Büyük ihtimal yapımızın içerisinden uzaklaştırma cezası vereceğiz.
9 Eylül 1983
Bugün verimsiz geçti. Hava yağıyor. Sıkıntı verici, pis bir hava...
Gece çeşitli evlere uğradık. Bunların arasında özellikle uyarılması gereken, yaramazlık yapmış insanlar önceliği aldı. Sonuç olumlu.
10 Eylül 1983
Sorunlu vatandaşın durumu, GB ve YSB'deki arkadaşların ortak toplantısında görüşüldü. Çeşitli yanları gözönüne alınarak karara varıldı: Hareketten uzaklaştırma! Daha ağır bir cezaya gerek görülmedi.
11 Eylül 1983
Dün gece boyunca, sabaha kadar usul usul yol yürüdük. Yolculuğun başında uğradığımız bir köyde üç grup oluşturduk. Köyün tamamı anti-faşist ve demokrat nitelikli insanlardan oluşuyor. Geçmişte köy komitelelerinin oluşturulduğu bir yer.

Bir grup arkadaş şanslı çıktı. Gittikleri evde TV var. 12 Eylül programını izleme olanağı doğdu. Bunun pek matah olmadığı görüşündeler. Bizim konuk olduğumuz evin sahibi de yaşlıca, çevreyi ve olan bitenleri kavrayan, devrimci mücadeleye sempati duyan birisi. Arkadaşların da zaman zaman uğradıkları bir ev. Eve girer girmez MGK'nın büyük bir çerçeveletilmiş portresini görmemiz bizi şaşırttı. Sohbetin uygun bir yerinde konuyu açtık .«şeytan hep gözümüzün önünde durdukça nefretimiz artar» diye gerekçe getiriyor ama biz daha çok bunun operasyonlarda paratoner olarak görüldüğü düşüncesindeyiz. Sonuçta kaldıracağına, gereksizliğine ikna oldu.

Aslında posterin asılışı da çok ilginç. İki duvarın kesiştiği köşeye yakın bir noktada, duvarın bir yüzünde MGK'nın posteri var. Hemen bitişik duvarda ise bir film afişi. Neşe Karaböcek'in bir filmi. Neşe Karaböcek kolunu MGK'ya doğru uzatmış işaret ediyor ve afişte büyük harflerle filmin ismi: KUKLALAR! Bayağı güzel, ince bir espri oluşmuş bilmeden.

Gündüzü ilişkimizin sürdüğü, canavar gibi bacılarımızın olduğu bir yerde geçiriyoruz.

Hepimizde bir vücut halsizliği, kırgınlık var.
13 Eylül 1983
Bugün bölgede ilk defa bir köye gündüz açıktan giriyoruz. Köyün genel siyasi yapısı yüksek değil. Devrimcileri 12 Eylül öncesi mücadele ve çalışmalarından tanıyorlar. Karşılaştığımız birçok insan, gerek sayımızın fazlalığından gerek elbiselerimizin tek tip oluşundan ve özellikle de 12 Eylül'den sonra açıktan faaliyet yürütmemiş olmamızdan devrimciliğimizden şüpheleniyor.

Birçok insanı devrimci olduğumuza inandıramadığımız gibi, köyde bulunan muhbirimsi adamı tehdimizde bile bizi asker zannederek uzunca süre devlete yaptığı yardımı ve muhbirlik yapabileceğini (devletten korkusu nedeniyle) savunmak durumunda bıraktı.

Köyün en büyük özelliği yörenin tüm dini hocalarının yetiştiği ve bölgenin yerleşim biçiminden farklı oluşu.
Gece bir önceki köyden ihbar yediğimiz doğrultusunda haber alıyoruz. Ve GB'nin kır üssü üzerinde bir turu tamamlanmış, ihbarı dikkate alarak dikkatlice geriye dönüşümüze başlıyoruz.
14 Eylül 1983
İkibuçuk saat yolculuktan sonra, daha önce uğradığımız bir köye geliyoruz. İlk gün kamp yapıp, ikinci günün gecesi yola koyulmayı planlıyoruz. Halk ilişkilerine gitmediğimiz tamamen kendi iç tartışmalarımıza yönelik bu kampta B.G. Birliği'ne geçiş birliğinin kurulması ve içimizde yer alacak arkadaşların saptanması, yürütmenin oluşturulmasının gerekliliği tartışılıyor.
15 Eylül 1983
Başlattığımız G.B geçiş birliği kurulması ve kimlerin yer alacağı tartışması bitiriliyor. Ve hayata geçirilmeye başlanıyor. Fakat bu arada, komutan arkadaş G. Birliği ile tartışmanın sonuçlanıp karara varılmadan B.G. Birliği'ne girecek arkadaşları tartışıp somutlaması ve onları faaliyete sokması nedeniyle iç işleyişimize ters kararlar ve pratik adımlar attığından eleştirildi.

Yürütmenin oluşturulması ve gereklilikleri nasıl oluşacağı konusu sonuçlanmadı. Gerek bir arkadaşı yürütme içinde B.G. Birliği'nden de arkadaşların olması gerektiği düşüncesi tamamen giderilmediği, gerekse komutan arkadaşın G. Birliği'nden (tamamen veya kısa süre) ayrılacağını belirtmesi yürütmenin oluşturulması tartışmasının sonuçlandırılmasını ileri bir tarihe bıraktı.

Akşam üzeri yakın bir köye geçip eğlence düzenliyoruz Eğlenceye katılım olmadığından eğlence güzel olmuyor.
17 Eylül 1983
Gündüzün tamamı B. G. Birliği'nin oluşturulma süreci ile YSB ilişkileri, fonksiyonları ve çalışma tarzı üzerinde tartışmalarla geçti. Bu tartışmalar içinde yine demokrasi anlayışı konusundaki farklı bakış açıları ortaya çıktı. Bir çoğumuz hala o günkü örgütlenme şeklinin yukarıdan aşağıya belirlenmesi ile anlayış olarak bütün örgütlenmelerdeki yoldaşlarımızın bir üst organın belirlenmesinde etkili olabilmesi arasında çelişkili gibi görünümü tam olarak kavrayamadığımızdan tartışmalar tıkanabiliyor. Tartışmadan sonra, akşam, ilişkilerimizin olduğu evlere yemek yemeğe gittik. Gittiğimiz evde genellikle yarınki tartışma konusu kadın-erkek ilişkileri üzerine tartışmalar dolaylı bir biçimde sürdü. Geceyi genel olarak dinlenmeye ayırdık.
18 Eylül 1983
Sabah erkenden kalktık. Bir önceki gün tespit ettiğimiz programımıza uygun olarak kadın-erkek ilişkileri ve evlilik konusundaki anlayışımızı somutlaştırdık. İçinde bulunduğumuz mücadele koşulları nedeniyle anlayış olarak tespit ettiklerimizin hayata geçmesinin şartlarının bulunmaması ve bugünden yarına örgütlenmelerimizin gelişmesi; yeni bir çok arkadaşın birliklerimize katılması sözkonusu olduğundan bu sorunun çözümlenmesi, bugünkü kapalı yaşantının gereklerine uygun biçimde yürütülmesi gerektiği, bu nedenle bu sorunun uzun vadeli eğitimle çözülebileceği sonuçlarına varabildik. Daha sonra B.G. Birliği'nin kır üssünde, A bölgesinde kışı geçireceği bölgelere dönüşün programı ve bölgede yapılacak pratik eylemlerin program ve kalacak arkadaşların kalış sorunlarını karara bağladık. Akşama geriye dönüşe başlıyoruz.

Bayramın ikinci akşamı olması dolayısıyla gittiğimiz evde kendiliğinden gelişen çok güzel bir eğlence ortaya çıktı. Mahalledeki, hemen hemen yaşlısıyla, genciyle herkesin toplanıp coşkuyla katıldığı eğlencede, daha iki ay önce köpeklerin havlamasından, yoldan arabanın geçmesinden tedirgin olan halkın, endişesiz, korkusuz halay çekebildiğini, sesini kısmadan konuşup, türkü söyleyebildiğini yaşadık.

Açık faşizm koşullarında mücadelenin bütün aşamalarında savaşırken, halk kültür ve şenliğinin yaşatılabileceğini küçük biçimde de olsa yaşayarak gördük.
Ayrılık sahnesi çok anlamlıydı. Beş dakika önce coşkuyla türkü söyleyen halkımızın ayrılacağımızı duymasıyla gözleri dolu dolu olmuş, bir çoğu ne zaman geleceksiniz, diye soruyor. Bir yaşlı amca «ayrılık olacağını bilseydim, gelmezdim» diyor. Böylesi bir hava içinde ayrıldık. Bu arada kalan arkadaşlarımız teselli kaynağı oldu.

G.B. Birliği'nin sekiz üyesinin dönüşe başladığı bu gecede bir arkadaşın pratik eylemler için kalmak istemesinin kendisinde ve bu olumlu gecenin sonrasında yarattığı olumsuzluğu gördük.
21 Eylül 1983
şehirdeki ilişkiler için bir arkadaşımız şehre iniyor. Bizler de seçimler üzerine yazının hazırlanması, genel olarak kendi yönetimimize yönelik bireysel kitap okumayla günümüzü geçiriyoruz Akşam şehirden arkadaşımız gelmiyor. İki arkadaşla birlikte başka bir köye gidip arkadaşımızda bulunan film makinası ile G. Birliği'nin filmini çekmeyi düşünüyoruz. Arkadaşı bulamadığımızdan makinayı alamıyoruz, tabii üzülüyoruz. Diğer arkadaşlar köyde evlere giderek, gerek yiyecek gereksinimlerini karşılıyorlar gerekse seçimler üzerine politikamızı açıklayarak geceyi değerlendiriyoruz.
23 Eylül 1983
Bu bölge yeni çalışmaya girdiğimiz bir bölge. Çalışma yürüten YSB'den arkadaşları arıyoruz. Arkadaşların yakın zamanda bölgeye gelmediğini, eski gelişlerinden dedikodular çıktığını öğreniyoruz. Bu arada, halktan, çok canlı bir amcayla tanışıyoruz. Bize yeni bir yol öğretiyor. Yaylaların eteğindeki ormanda kamp kuruyoruz. Havalar tekrar düzeliyor. Fakat, gerek mevsimin değişmesi gerek yükseklerde olmamızdan soğuk hissediliyor. Gündüz dinleniyor ve akşama doğru yaylaların boşalmasından erken yola çıkıyoruz. Beş, altı saatlik rahat bir yolculuktan sonra eskiden faaliyet yürüttüğümüz alana giriyoruz. Hepimizin morali yüksek, gayet neşeliyiz. Köye gelince, yarınki yiyecek ihtiyacımızı ve YSB'li arkadaşlarımızı bulmak için ikiye ayrılıyor, köyün iki mezrasına hareket ediyoruz. Bu neşemiz evin kapısında ortadan kalkıyor. Evde, YSB'li arkadaşlarımızın bir başka köyde ihbar edildiğini ve ihbar sonucu iki arkadaşımızın yakalandığını öğreniyoruz.
Üç kişi olarak gittikleri köyde, eskiden solculuk yapan bir kişi tarafından ihbar edildiklerini, iki araba jandarma tarafından gündüz evde uyurken, çatışmadan yakalandıklarını öğrenmek hepimizin canını sıkıyor. YSB'den bir arkadaşın köylülere yardım için dışarıda olması, yakalanmamasını getiriyor. Yakalanma üzerine çeşitli yorumlar ve değerlendirmeler yapıyoruz.

Yeni dönemde, kırsal örgütleme içinde ilk defa yakalanma oluyor. Daha sonlarının nereye varacağı açığa çıkmadı. Hepimiz ihbarcılığın önlenmesi, örgütlenmemize verdiği zarar nedeniyle, ihbarcının cezalandırılmasını düşünüyoruz. Bunun için istihbarat ve olayın tam olarak açığa çıkartılması için çalışmalara giriyoruz. İlişkilerimizin morali bozuk. Yakalanma ve biçimi onları olumsuz etkilemiş. Bunun üzerine bu köyde bir gün daha kamp yapmayı düşünüyoruz.
1 Ekim 1983
Günümüzü broşür tamamlanması ve serbest çalışmayla geçiriyoruz. Akşama köyden ayrılıp bir başka köye geçip broşürü basmayı ve arkadaşları bulmayı düşünüyoruz. Akşam, ikmalimizi yapmak için erken saatlerde köye iniyoruz. Yemek yiyeceğimiz eve gidip kısa sohbetten sonra, sofraya oturacağımız sırada köye bir araba geldi. Beş dakika geçmeden gelenlerin jandarma olduğunu ve bizim evinde olduğumuz abiyi aradıklarını öğreniyoruz. Jandarmanın olduğunu öğrenince hepimiz hazır vaziyette bekliyoruz. Evin kadını çok rahat; «siz oturun yemeğinizi yiyin» diyor. Biraz sonra ev sahibi arkadaş jandarmaların yanına gidip geliyor ve bize on onbeş civarında olduklarını, son barınakların bulunması ve bizlerin o köylere geçebilme olasılığı üzerine muhbirliği teşvik edici toplantı yapacaklarını belirtiyor. Biz yine farklı gelişmelere karşı evi terk ediyor, araziye çıkıyoruz. Araziye çıktıktan sonra yakalanan arkadaşların köye yüzleştirmeye getirilebileceğini, bunu öğrenip, köye getirilmişlerse arkadaşları cuntanın elinden almayı düşünüyoruz. Daha sonra böyle bir şeyin olmadığını, saat 22:00'de jandarmaların gittiğini öğreniyoruz. Tekrar aynı eve gidip yemeğimizi yiyoruz. Saat 12.00'yi bulduğundan bu gece gitmekten vazgeçiyoruz. Köyün alt mahallesine gelip orada konaklıyoruz.
2 Ekim 1983
Gündüzü susuz bir pelit koruluğunda geçiriyoruz. Akşama önümüzde uzun yol var. Pusu ve ihbar ihtimaline karşı farklı bir yolu deniyoruz. Yolda bol miktarda araba çalışıyor. Araba yolunu geçtikten sonra ırmakları da geçiyor ve esas yolumuz olan sırta vuruyoruz. Birkaç saat gittikten sonra birçok arkadaş, «çevremiz nasılsa meşelik, gece yatalım, gündüz yürürüz» eğilimi gösteriyor. Yolun da ara ara kaybolması bu eğilimi çok güçlendiriyor. Ve kalıyoruz. Tabii yola çıkarken bozuk olan hava yağmaya başlıyor. İlk önce yağmur, sonra da kar. On santime yakın kar oldu. Mevsimin ikinci karı. Saat 15:00'e doğru yola başlıyoruz. Hepimizin ayaklarında yazlık ayakkabının bulunması ayaklarımızı üşütüyor.
3 Ekim 1983
Önce bulunan barınağı ve çevresindeki depoları kontrol ediyoruz. Karanlık bastığında orman içindeki araba yolundan devam ediyoruz. Kar hala yağıyor, yükseldikçe tipiye dönüşüyor. İki üç saat sonra daha önce ilişkimiz olan bir köye geliyoruz. Hepimiz üşümüş ve karnı aç vaziyetteyiz. Gideceğimiz evin kapısına varıp ev sahibini uyandırıyoruz. Eve almak istemiyor, epey uğraşıdan sonra eve girebiliyoruz. Evde tam bir korku ve yılgınlık havası esiyor. Zor bela ekmek veriyorlar, uzun konuşmalardan sonra biraz rahatlıyorlar. Gece sabah beşe kadar aynı evde kalarak dinlenip, ısınıyor ve elbiselerimizi kurutuyoruz.
4 Ekim 1983
Sabah karanlığında yola koyuluyoruz. Hava serin. Önce kahvaltı yapıp, günün ışımasını bekliyoruz. Önümüzde kısa yolculuk var. Hava açıyor, serin ve kar olmasına rağmen doğa çok güzel. Bir de ayaklarımız ıslanıp üşümese. Öğleye doğru gideceğimiz köyün yaylalarına varıyoruz. Yemek geldikten sonra dinleniyoruz. Akşama köye gidiyoruz. Köye varınca burada da cuntanın gözdağı vermek için ağılları aradığını, köyde dolaştığını öğreniyoruz. İlişkide olduğumuz insanlar çok rahat. Hatta bizi yolda gören tanımadığımız bir arkadaş evine götürüyor. Yemeği orada yedikten sonra banyo yapıyoruz. Geceyi köyde bu evde kalarak geçiriyoruz. Kaldığımız evin insanları candan ve rahat davranıyorlar.
5 Ekim 1983
Ev çok geniş. Birkaçımız odanın birinde broşürün son düzenlemesini yaparak basmaya hazırlanırken, diğer arkadaşlar farklı odada çalışmalarını sürdürüyorlar. Akşam olunca birkaç arkadaş köyden davet edilen eve gidiyor. Diğerleri broşürün basımına devam ediyor. Sabaha karşı hep birlikte araziye çıkıyoruz. Evde kalırken ilginç haberlerle karşılaşıyoruz: Amasya cezaevinden otuz devrimci kaçmış. Askeriye içinde bir grup kaçarak devrimcilere katılmış. Köy kapalı toplumun ilginç özelliklerini gösteriyor. Söylenenin doğru veya yanlış olduğunu araştırmadan benimsenebiliyor. Köyün en iyi özelliği çok miktarda genç arkadaşın olması. Örgütlendiğinde her yönüyle örnek olabilecek köylerden.
6 Ekim 1983
Hava soğuk olduğundan ve broşürün kalan sayfalarının basımının rahatça tamamlanması için boş bir ağıla yerleşiyoruz. Gündüzü broşürü bitirmek ve serbest çalışmayla geçiriyoruz.

Akşama köye gidiyor, eksik olan ihtiyaçlarımızı şehirden aldırmayı amaçlıyoruz. Köyde gittiğimiz evde başka bir şehirden gelen ve o köylü üç dört kişiyle sohbet ediyoruz. Samimi davranıyorlar. Diğer şehirden gelen ağbinin şehirdeki devrimcilerle ilişkisinin varlığı gözlenebiliyor. Daha sonra bir ağıla davet ediliyoruz. Biz üç arkadaş ve köyden arkadaşlar da katılıyor. Gittiğimiz ağıldakiler kuzu kesiyor. Yorgun ve geç olduğundan etin çok az bir kısmını yiyor, diğer kalanlarını da arkadaşlara götürüyoruz. Yarın öğleden sonra köyden ayrılmayı düşünüyoruz.
9 Ekim 1983
Uzun yol yürümenin yorgunluğunu gidermek için gündüzü dinlenmeye ayırıyoruz. YSB'den arkadaşları görmek için başka bir köye geçmeyi düşünüyoruz. Evdeki insanların tavrı ayrıldığımız güne göre iyi. Erken saatte yakın köye uğruyoruz. Arkadaşların iki gün önce uğradıklarını ve buluşmaya çağırdığımız yerde beklediklerini öğreniyoruz. Evdeki insanlar canlı ve coşkulu, yalnız İstanbul'da çalışan fazlaca korkuyor. Köyde bize karşı nöbet bekletildiğini öğreniyoruz. Ama köyün ortasından geçmemize rağmen kimseyle karşılaşmıyoruz. Daha sonra kamp yerimize çekiliyoruz.
10 Ekim 1983
Saat sekize kadar dinleniyoruz. Daha sonra serbest olarak kendi eğitimimizle ilgili kitapları okuyoruz. Öğle yemeğinden sonra iki arkadaş YSB'li arkadaşları aramaya gidiyor. Akşama belli bir yerde buluşarak yeni bir köye gitmeyi ve YSB'den iki arkadaşın bir başka tarafa broşür götürmesini kararlaştırıyoruz. Buluşmamız beklediğimizden de kolay oluyor.
Akşama doğru yeni kamp yerini buluyor ve havanın kararmasını bekliyoruz. Köye gidişimizde beklediğimiz hem yeni ilişkilerle tanışmak hem de daha önceden köylüleri ihbar etmiş biriyle konuşup, bu tür yanlışlıklara bir daha düşmemesini sağlamak. İlk önce ihbarcı olarak nitelenen, köyde ve çevrede sevilmeyen adamın evine gidiyoruz.

Adam bizi gayet iyi(!) karşılıyor. Her davranışından yağcı, çıkarını gördüğü zaman bir başkasını satmaktan çekinmeyecek birine benziyor. Olayı bir başka biçimiyle kendi açıyor. Tabii biz düşündüklerimizi ve neler olabileceğini ortaya koyunca pısıyor. İlk baştaki yapmacık samimiyeti ve canlılığı ortadan kalkıyor. İşin ilginci alevilerin oruç ayındayız (Muharrem ayı) ve geleneklere göre hiçbir canlıya bıçak vurmamaları gerekirken, adam yaltaklığından bize horoz kesiyor. Hatırlatınca da (üstelik kendisi de alevi) unuttuğunu, hatta hanımıyla çekiştiğini bildiriyor. Diğer gittiğimiz evlerde bölgede herşeyiyle yeni olduğumuz ortaya çıkıyordu. Hatta bu gece bölgede kaybolan bir keçiyi bizlerin yemediğini ve yemeyeceğini, daha doğrusu bizlerin nasıl insanlar olduğumuzu anlatmakla geçti. Kamp yerimiz kötü. Yerler ıslak. Hepimiz alttan üşüyoruz. Sabaha karşı hava bozuyor.
11 Ekim 1983
Hava yine birden çok soğudu. Tabii sabah kalkınca soğuktan, hiçkimse neşeli değildi. Bir yandan yanan ateşte sabah kahvaltılık vb.lerini hazırlarken, bir yandan da ıslanan battaniyeleri kurutmaya çalışıyoruz. Kimsenin canı ne kitap okumak ne de bir iş yapmak istiyor. Öğleden sonra hava ısınıp normale döndü. Bizler de köyün üst başında yeni bir kamp yeri bulup, bir başka köye gitmeyi düşünüyoruz. Ormanlığın içinde pek uygun olmasa da (yola yakınlığı ve normal çeşmenin üzerinde olması nedeniyle) bir yere kamp kuruyoruz. Havanın bozulma ihtimaline karşı yerlerimiz ıslanmasın diye naylon çekiyoruz.

Arkadaşların üçü, bir başka köye bir akşam önce ısmarladığımız malzemeleri almaya ve G. Birliği'nden gelecek arkadaşların bizleri bulacağı yerin notunu bırakmaya gittiler. Bizler de, ikinci defa gidilen bir köyün mezrasına gidiyoruz. Köye varınca ilk önce gideceğimiz evde erkek olarak kimsenin olmadığını öğreniyoruz. Gerek seçimlerden, gerekse ihbarla yakalanma üzerine ve genel olarak politikamız üzerine iyi sayılabilecek tartışmalı sohbet yapıyoruz. Geç saatlere doğru evde tedirginlik doğdu. Karşıdan bir elfeneri ışığını araba farına benzeterek ışıkları söndürüp bizleri dışarıya çıkarmaya yöneldiler. Daha sonra bizler öyle heyecana kapılmayıp durunca yeniden lambayı yakıp sohbet etmeye yöneldiler. Saat 24.00'e doğru kamp yerine geldik. Diğer arkadaşlar daha dönmemişler. Bizler dinlenmeye koyulduk. Arkadaşlar ancak sabaha doğru gelebildi.
13 Ekim 1983
Hava sabahleyin güzel. Zamanımızı programlıyoruz. Ayın 15'ine kadar arkadaşlar gelmezse muhbirlik olayıyla ilgilenmeyi ve dağa sonra D bölgesine doğru yol almayı düşünüyoruz. Öğleden sonra hava bozuyor. Akşama yağmur çiselemesi altında birbuçuk saatlik yürüme uzaklığında bir köye gidiyoruz. Köyde yeni iki arkadaşla tanışıyoruz. Geç vakit kamp yerine gelmek için yola çıktığımızda kar yağdığını ve köyden arkadaşın traktörle götürme önerisine karşılık, traktörü süren arkadaş soğuktan gidemeyeceğini bildiriyor. Kamp yerine gelip yatıyoruz. Sabaha karşı üzerimize naylon yırtılmasıyla kar yağıyor.
15 Ekim 1983
Sabah erkenden kalkıyoruz. Hepimiz mezradan aynı gün ayrılmayı düşünüyoruz. Ama dışarıda yağan kar nerede kamp yapacağımız konusunda bizleri tartıştırıyor. Bu düşüncelerle öğle yemeğinden sonra mezradan ayrılmayı planlıyoruz. Saat 13.00 haberleri bizler için kara haber oluyor. A bölgesinde çatışmada iki yoldaşımızın öldüğünü, ikisinin de yaralı ele geçtiğini öğreniyoruz. Ölen ya da yakalanan yoldaşlarımızın B.G. Birliği'ne geçiş birliği elemanları olması örgütlenme ve bölgenin yeniden gözden geçirilmesini beraberinde getiriyor.
19 Ekim 1983
Hepimizde, yoğun operasyonların olması ve B.G. Birliği'nin imha edilmesi nedeniyle YSB'lerin yaşama güçlüğüne düşebileceğinden bölgeye müdahale gerekliliği var. Müdahalelerin hangi biçimde yapılacağını tartışıyoruz. Diğer yandan yakalanan iki arkadaşla birlikte YSB'nin ortadan kalkması probleminin çözülmesi gerekiyor. Bu arada komutan, görülen duygusal davranışlar üzerine bir konuşma yapıyor. Ve sorunları tartışmakla günü tamamlıyoruz.
18 Ekim 1983
Günü aynı kamp yerinde tartışmaları somutlaştırıp belli bir sonuca varmakla geçiriyoruz. Akşam üzeri yakın bir ağıla geçmeyi düşünüyoruz. Fakat bugün gelmesi gereken Y. S. Birliği'nden arkadaşların gelmemesi son günlerde olan olumsuz gelişmeler nedeniyle bizleri karamsar düşünmeye itiyor. Bütün bunlara rağmen arkadaşların başına bir olumsuzluk gelmemiş olacağı, bizlerin de normal olarak haber bırakıp yakındaki ağıla geçmemiz ağırlık kazandı. Gece ağılın yanında çadır kurduk. Yatarken tüm arkadaşların kafasında beş yoldaşın bu hatta tek ilişki olan.......... bilmesi ve herhangi bir konuşma ile gireceğimiz risk gerek sesli gerekse sessiz biçimde tartışılıyor.
19 Ekim 1983
İki üç saat yolculuktan sonra düşündüğümüz ağıla gidiyoruz. Evin erkeği olmamasına rağmen evin kadını rahat davranıyor. Akşam yemeğimizi yiyoruz. Yakın bir yere kamp kurup arkadaşları bekliyoruz. Sabaha karşı arkadaşlar geldiler. Sabaha karşı ormana çekilip YSB'le siyasal tartışmalara ve bölgedeki siyasal yönelişimize günümüzü ayırıyoruz Akşama yeni geliştirdiğimiz ilişkilerin bulunduğu köyün ağıllarında kamp yapmaya gitmeyi planlıyoruz. Erken saatlerde yola çıkıp ağıla varıyoruz.
21 Ekim 1983
Sabah erkenden nöbetçiler, çevrede sesler olduğunu, köylülerin ya davar kaybetmiş olup aradıklarını ya da bizleri görüp, bizlere yöneldiklerini söylüyor. Hepimiz uyanıyoruz.Henüz çantalarımızın toparlanması bitmeden bir kaç kişi «çevirin, aşağıdan kaçıyorlar, koşun» diye bağırarak üzerimize geldiler. Üzerimize gelenleri teslim aldıktan sonra arkadan bir çok insanın geldiğini ve hepsinin teslim alınmasıyla amaçlarını öğreniyoruz. Bir kısmı bizleri, sabah odun toplamaya gelen bir kadının gördüğünü ve kaybolan malı yediğimizi söylediğini, bir kısmı da çevrede ayı dolaştığını, hayvanlara saldırdığını bunun için de ava çıktıklarını söylüyorlardı. Tabii, bütün köyün bizden haberi olması nedeniyle, köyü topluca görüp, konuşup ihbar etmemelerini söylemeyi düşünüyoruz. Yanımıza aldığımız köylülerle birlikte köye gidiyoruz. Tahmin ettiğimiz gibi köyün tümünün haberi olmuş. Gençlerden birisi, devrimci sempatizanı olduğunu ve bizleri şapkalarımızdaki amblemlerden tanıdığını söylüyor. Köyde bütün gördüklerimiz, konuştuklarımız ihbar olmayacağı fakat sabah köyden bir traktör geçtiğini ve bizleri takip ettiğini, bizleri görmüş olduklarını, onların ihbar! edebileceğini söylüyorlar. Gündüzün erken olması nedeniyle köyün öğretmeniyle konuştuktan sonra (ilerici birisi) güvenlik açısından araziye çekiliyoruz
Giderken hepimiz izin sorun olmayacağını belirtiyor, fakat yerlerin ıslak olması nedeniyle iz vermeden ilerleyemiyoruz. Köyden bir kaç saat uzaklıktan meşelik bir dağa çekilip kamp kuruyoruz. Olası gelişmeleri düşünüyoruz. İhbar olması, olabileceği konusunda düşünceler ağır basıyor. Hızlıca ilişkilerimizin olduğu alana doğru çekiliyoruz. Yolda daha önce, yeni komutan arkadaşı getirmek üzere giden arkadaşlarla ve komutan arkadaşla karşılaşıyoruz. Karşılaştığımız arkadaşlar yoldan bir pikap askerin geçtiğini belirtiyorlar. Havanın yağışlı ve yerlerin çamur olması nedeniyle epeyce yoruluyoruz. İlişkimizin olduğu köye gelince evde yemek yiyor, sabaha kadar dinleniyor ve konaklayacağımız ağıllara doğru yol alıyoruz.
23 Ekim 1983
Konaklayacağımız yere vardığımızda sabah olmuştu. Kahvaltı yapıp yatmaya çalışırken nöbetçi arkadaşlardan birisi, dışarıda helikoptere benzer bir sesin duyulduğunu söylüyor. Ama hiç birimiz önce ihtimal vermiyoruz. Bulunduğumuz yerin çam ormanı olması, havanın rüzgarlı ve yağışlı olması nedeniyle ormanda bu tür seslerin artabileceğini düşünüyoruz. Ve nöbetçi dışındaki tüm arkadaşlar yatıp uyuyor.
Yatalı bir kaç saat olmadan, nöbetçiler hepimizi uyandırıp helikopterin dolaştığını belirtiyor. Toparlanıp, çalılardan çıkıp ormana yöneliyoruz. Ormanda alıcıdan telsiz konuşmalarını dinliyoruz. Dün gördüğümüz köyden ihbar yediğimiz açık. Telsizler sürekli hepimizin girdiği dereyi gösteriyor. Helikopterin dereye inip, izlerimizi kontrol ettiğini öğreniyoruz. Havanın sisli oluşu ve izlerimizin dere içinde kaybolması nedeniyle bize ulaşmak istemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyor. Diğer bir yandan, önümüzün kesilerek çember içinda kalmamız hesaplanıyor. Yolumuza devam ederken, arkadaşlar yollarda asker gördüklerini belirtiyor. Dikkatlice çekiliyoruz. Uzun ve yorucu yolculuğumuz kar yağışı altında sürüyor. Azığımız az, gideceğimiz köylerde de operasyon olacağını tahmin ediyoruz. Onun için de köye uğramamayı düşünüyoruz.

Köyden geçip bir mezraya uğruyoruz. Köyden önceki gün beş askeri.............grubuyla köyü bastıklarını ve köyün üstünde ......... aradıklarını öğreniyoruz. Bunun üzerine ormanda kalmayı kararlaştırıyoruz. Bütün riskine rağmen ateş yakıp, kurunup yatıyoruz. Operasyona karşı naylon açmıyoruz.Sabah erken saatlerde yakın köyün yolundan askeri araçların geçtiğini duyuyorum. Alıcıdan telsiz konuşmasını dinliyoruz. Operasyonun yakın köyden başlayıp ters istikamete yöneldiğini ve operasyon dışında kaldığımızı öğreniyoruz. Akşama yakın köye gidip yemek yemeği ve erzak alıp hızlıca, ilişkilerimizin iyi olduğu, arazinin tanınıp bütün yönleriyle kullanılabildiği bölgeye geçmeyi amaçlıyoruz.

Köye girdiğimizde, bir gün önce askerlerin araziyi aradıklarını öğreniyoruz. Gerek gittiğimiz evlerdeki durum, gerekse yiyeceğimizin iyi olması moralimizi yükseltiyor. Amaçladığımız yere varamıyoruz. Bir saatlik zaman yetmiyor.
28 Ekim 1983
Gündüz gideceğimiz mezra ve köyden bilgi alıyoruz. Köye ve mezraya az sayıda askerin geldiğini, içki içip, bir gece kalıp gittiklerini öğreniyoruz. Köylüler operasyonu, eskiden köyde olan ihbarcıya bağlıyorlar. Bir kısmımız, YSB'li arkadaşları aramak için önden, ilişkilerimiz olan köylere gidiyor. Çoğunluk olarak bizler, köyde kalarak banyo ihtiyacımızı gideriyoruz. Sabahleyin birlik yine bütünleşiyor. Arkadaşları aramaya giden grubumuz, gittikleri köylerden mevcut çözülmenin yansımasının olumsuz olduğunu, şehirdeki ilişkilerimizde belli bir tedirginliğin olduğunu belirtiyorlar.
30 Ekim 1983
Programımızdaki Yürütme Konseyi'nin tartışılması, bölgelerin değerlendirilmesi gibi konulara geçmeden, A arkadaşın sorunu gündeme geliyor. Hepimiz iyiniyetli olarak verdiğimiz nişan onayının yanlışlığını, sürecin bizim bildiğimiz biçimde gelişmediğini ve arkadaşın durumunun tartışılabilirliğini gündeme getirdi. Arkadaş hakkında örgütümüze açık olmadığı,................ olarak gelişim sürecini yanlış olarak verdiğini, kendi sorumluluğunu yanlış biçimde kullandığını ve kendince, küçük burjuva gururunun ağır bastığını tespit ediyoruz. Bunun üzerine iki arkadaş, A arkadaşın G. Birliği'nden alınmasını, bir iki arkadaş, belli sürelerle seçme ve seçilme hakkının elinden alınmasını, daha da genişletilerek G. Birliği içinde kararlara katılmasının belli sürelerde katılmasının önlenmesini, bir kısım arkadaş da, G. Birliği'nde kalmasını, bu olayın bir eğitim aracı olarak kullanılmasını, G. Birliği'nin gözlemi sonucuna kadar belli bir süre vermeden seçilme hakkının elinden alınmasını öneriyordu. Benim düşüncem, arkadaşların nişanlanmasına örgütümüzün verdiği onayın bu bilgilenme ve gelişmelerle ortadan kalktığı, evlilik biçiminde onayın bugün için tartışılabilirliğiydi. Tartışmalar gün boyunca sürdü. Bir sonuca varamadık. Köylere gitme programımız olduğundan tartışmaya ara verip bir kısmımız arkadaşları aramaya, bir kısmımız da bir başka köye gidiyoruz.
4 Kasım 1983
Kır Üssü içinde tüm örgütlenmelerdeki militanların politikaya katılımı, YSB'deki arkadaşlarımızın politikadaki söz ve karar sahipliği, üst örgütlenmeler konusunda, gerek yer alan insanlar hakkında düşüncelerin etkisinin gerekse de G. Birliği'nin yürüttüğü politikaların yanlışlığı-doğruluğu ve yerine getirilmesi konusundaki etkisinin nasıl olacağı konusunda iç tartışmalar yapılıyor. Kır Üssü içerisinde tüm üyelerin politikaların belirlenmesi, hayata geçirilmesinde kır meclisi önerisi, bölgelerdeki politikaların belirlenip, hayata geçirilmesi konusunda ...... bölge önerisi getiriliyor. Bu organların yaratılması ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi açısından önümüzdeki bir iki yıllık süreç pratiğin bu günkü konumuyla bakıldığında mümkün görünmüyor. İlk adım olarak bölge meclislerinin oluşturulması, bölge meclislerinden temsilciler, G. Birliği'nden, yürütme konseyi ve bir kıszım üyenin ve örgütlenmemizin çeşitli yerlerindeki şehir hücreleri vb. gibi temsilcilerden oluşan bir meclisin gerek pratiğin durdurulması, gerekse de güvenlik tedbirleri açısından uygun görülüyor. Bölge meclislerinden kır meclisine gelecek temsilcinin birinin mutlak bölge sekreterinin olması gerektiğini öngörüyor.
6 Kasım 1983
Ülkemizde tamamen cuntanın belirleyiciliği ve kendi siyaset yapma anlayışı ile halkı aldatmak için birbirinden felsefe ve program farklılığı olmayan cunta icazetli üç partinin katıldığı seçimler yapılıyor. Bu seçimlerin yapıldığı koşullarda örgütlenmemizin henüz kendini tam anlamıyla oturtmamış ve ülke geneline bütünlüklü politika ....... konumunda olmadığımızdan emekçi halk yığınları, bir yandan cuntanın 2 bin 500 lira para cezası, bir yandan da alternatif politika ve alternatifin yokluğu nedeniyle seçimler platformunda örgütsüz ve kendiliğindenci tavırlarıyla karşı karşıya. Seçimler karşısındaki tavrımız, cuntanın«seçimler» platformunu reddetme, gelecek dönemin demokrasi olmayacağı nedeniyle boykottur. Siyasal arenada bulunan eski burjuva siyasal güçlerin devamı olan partiler ve bir takım «sol» örgütler boş oy politikasını benimsiyorlar. Dün akşam cuntanın başı Evren'in yaptığı konuşma bugün yapılan seçimlerin nasıl sonuçlar doğuracağını tartıştırıyor.
Cunta başından beri, kendi kurdurduğu MDP'nin toplumdan destek görmeyişi karşısında Evren, dolaylı görünümdeki desteğini açıkça dile getirmiş, seçimlerde kendinin biraz daha istemediği ANAP'a yönelerek suçlamıştır. Bugün bizler açısından sonuçları itibariyle pek fazla önem taşımayan bu seçimlerde genellikle tekelci sermaye içindeki eğilimler ve halkın boykot politikamızı sahiplenişi veya eski burjuva siyasal güçlerin politikalarının halk içinde ne kadar ses bulabileceğinin gözlenmesi açısından bir gösterge olacaktır.

Hava yağışlı, birliğimiz çoğunlukla yakın bir mezraya gidip, orada dinlenmeyi düşünüyor. Seçim sonuçlarını orada dinleyeceğiz. İlk seçim sonuçları gelince seçimlere katılımın fazla olduğu, Evren'in müdahalesine rağmen yeni kuşak ihracatçı tekelci burjuvazinin desteklediği ANAP'ın önde gittiği, büyük bir olasılıkla seçimleri aynı partinin kazanacağı şekillendi.

Birlikte ve yanımızda bulunan YSB'li tüm arkadaşlar da genellikle, şehirlerde ve ilişkimizin olmadığı alanlarda halkın eğilimlerini değerlendirmede eksiklikler taşıdığımızı, bunun neticesinde mevcut gelişmeleri takip edecek bilgi kaynaklarından yoksun olduğumuz görüşü hakim. Bir kez daha kırsal kesimde faaliyet yürütürken politikayı bire bir takip etme olanaklarından yoksunluğun önemini yaşadık.
11 kasım 1983
Evin gençleriyle sohbet ediyoruz. Öğleden sonra köye iki misafir geliyor. Misafirlerin olumsuz bir köyden geldiği, bunun için de devrimci olduğumuzu açık etmemiz gerektiği söyleniyor. Bunun üzerine, gelen misafirlerin nereli olduğumuza, ne yaptığımıza ilişkin sorularıyla birlikte olumsuz bir hava çıktı. Bunun üzerine biz, açıktan kim olduğumuzu ve ne için burada olduğumuzu açıkladık. Daha sonra, gelen misafirlerin kötü insanlar olmadığı, bu anlamda da sorun olmadığı ortaya çıktı. Öğleden sonra yola çıkıyoruz. İlişkilerimizin iyi olduğu köylere gidip, haber almayı, gece ve gündüzü orada geçirip, yarın akşam yola çıkmayı düşünüyoruz. Üç saatlik yolculuktan sonra hedeflediğimiz köylere varıyoruz.

Köye erken giriyoruz. Uğradığımız ev bizi heyecan ve yakınmayla karşılıyor. Beklediğimiz olumsuz gelişmelerin(yakınma-konuşma) olduğunu, onun için de kadına telaşlanmayı bırakmasını ve biliyorsa, duyduysa anlatmasını söylüyoruz. Seçimlerle ilgili faaliyette alınan yasal bir arkadaşın konuşması üzerine köyden bir arkadaşın içeriye alındığını, kalabileceğimiz muhtemel bir mağaranın arandığını, ilçe merkezinden üç dört kişinin daha içeriye alındığını bildiriyor. Yeni bir iki eve gidiyoruz. Fakat evde bulamıyoruz.

Yolda giderken üç kişiyle karşılaşıyoruz. Birisi, daha önce bizlerle ilişkisi olan, devrimci sempatizan, arkadaşın tanıdığı. Fakat daha sonra köydeki kavga yüzünden bizlerle ilişkisi kesilmiş bir arkadaş. Bizleri eve davet ediyor. Gittiğimiz evde yemek yiyor, çay içiyoruz. Sohbetimiz sürüyor. Bir yandan da gideceğimiz yol nedeniyle kalkıyoruz. Kalma isteğimiz olmasına rağmen, kalmamız doğrultusunda ısrar yok. Tabii ilk gittiğimiz ev olduğundan biz de teklif edemiyoruz. Bir saat kadar yürüdükten sonra, yolumuzun üzerinde olan tek bir evde kalmayı zorlamayı düşünüyoruz. İki arkadaş da gitme isteği yok. Evde, evin sahibi amca ile oğlu bizi karşılıyor. İlk önce çok candan ve bizlere her türlü yardımı yapmak isteyen insan gibi davranıyor. Fakat, yemekten sonra gitmemizi isteyen tavra giriyor. Bizler bu akşam ve yarın burda kalmak niyetinde olduğumuzu belirtiyoruz.Getirdiği bütün nedenlere rağmen ikna ediyor ve kalıyoruz.
18 Kasım 1983
Arkadaşlarla işleri bölüşüp, buluşma tarihini ayarlayıp tekrar ayrılıyoruz. Bir ağıla ve mezraya uğrayarak, kalacağımız köye ilerliyoruz. Uğradığımız mezrada ve köyde köylüler birbirleriyle geçinemiyorlar ve geçimsizlik birbirlerinin hayvanlarını zehirlemeye, çaküntalarını (hayvanlara yedirilen bir cins ot) yakmaya, birbirlerini dövüp, mahkemeye vermeye kadar vardırmışlar.

Bu mezralar daha önce örnek mezralarmış. Bu sorunları çözmek doğrultusunda bilgi edinmeye ve köylüleri zorlamaya çalışıyoruz. En iyi çözümün kendimizin müdahalesiyle olacağı açık. Fakat gerek siyasallaşmanın düşük olması gerekse sorunları bize tam anlamıyla açmadıklarından çözmede zorlanabiliriz. Olumlu yanı bizlerin faaliyet yürütmesine karşı değiller. Gece, kaldığım köyde siyasal sohbet ediyoruz. Erken yatmadığımızdan nöbeti sabaha karşı başlatmayı düşünüyoruz. Ama tabii kimse uyumuyor.
20 Kasım 1983
Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra yola çıkıyoruz. Bir evin önünden geçerken içeri girmemiz için ısrar ediyorlar. Girip bir çay içiyoruz. Ayağı yanan bir bacıya yanık merhemi veriyoruz.

Vakit öğleyi buldu. Arazide keşif yaparak bir başka köye gidiyoruz. Arazi çok sarp, kışın ulaşıma izin vermez. Barınma koşullarını köylülere gidip gelerek bulma ile birlikte düşündüğümüzden pek uygun yer değil. İki saat yürüdükten sonra üzerimizi kurutmak için terk edilmiş ağıllarda ateş yakıp ısınıyoruz. Arada sırada uçak sesleri duyuyoruz. Düşüncemiz, pazar olduğundan eğitim uçuşları yapıldığı doğrultusunda.

Akşama doğru köye varıyoruz. Üzerimiz ıslak, önce kurunuyoruz. Köyden arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Bir arkadaş malzeme ısmarlamak için ve var olan malzemeleri almak için bakkalı olan köye gidiyor. Konuştuğumuz insanların kafasında helikopterlerin ve uçakların gezmesi nedeniyle operasyon yapılacağı düşüncesi var. Alttan alta, evde kuşatılırsak tavrımızın ne olacağı (teslim mi yoksa bütün dezavatajlarına rağmen çatışma mı) soruluyor. Her halükarda çatışacağımızı belirtince endişeleniyorlar.

BBC'yi dinledikten sonra yatıyoruz. Bölgede askeri eğitim uçağının düştüğünü, onu aradıklarını ve köylüleri de seferber etmek için bankadan kredi alınmasını bir gün ertelediklerini öğreniyoruz.
21 Kasım 1983
Köye giden arkadaş aldığı malzemelerle birlikte geldi. Gündüz yağmur yağıyor. Hava sisli. Bugün uçaklar gezmiyor. Biz de yağmurun dinmesini bekliyoruz. Akşam olduğunda şehre ısmarlanan malzemelerin alınmadığını öğrendiğimizde, var olan malzemeleri katıra yükleyip, kışın kamp yapmayı düşündüğümüz köye naklediyoruz.
Eğlenceli bir yolculuk. Katırın biri huylu. Zorlandığı zaman çifte atıp, yükleri yıkmaya çalışıyor. Yıkamasa da yatıyor. Bizi epeyce yordu. Gece ay ışığı bir çıkıp bir kayboluyor. Hava güzel sayılır. Arkadan baktığımızda katırlarla birlikte birçok geçmiş deneyimi düşünüyorum. Yanımızda iki köylü arkadaş var. Katır yıkılınca yükleri onlar bağlıyor. İlerde gerekli olacak, bizlerin de öğrenmesi gerek, yoksa her zaman yanımızda yerel insanları götüremeyiz. Yolculuğun sonunda tekrar yağmura tutuluyoruz. Bizler ıslanmıyoruz, ama bulgur, kurutulmuş biber, tarhana gibi yiyecekler biraz ıslanıyor. Gittiğimiz evin kadını nemli kalırsa yiyeceklerin bozulabileceğini belirtiyor. Bunun üzerine yiyecekleri torbalardan çıkartarak odaya seriyor ve kurutuyor, yatıyoruz. Yorgun olduğumuzdan nöbeti evin genci tutuyor.
25 Kasım 1983
Ayrı kaldığımız günlerde faaliyetlerimiz hakkında birbirimizi bilgilendiriyoruz. GB'nin kaldığı süre içerisinde gerek kendi içinde gerekse de Üs içinde çıkan sorunları iletiyorlar. Üs içinde yeni örgütlenmelere adım atıldığı bildiriliyor. Üzerlerinde düşünüyorum. Daha sonra tartışacağım bazı yönler var. Günümüz genel sohbetlerle geçiyor. Ev sahibimiz tedirgin. Köyün üzerinden uçağın geçmesi üzerine satranç oynarken eşyalarımızı toplamamızı istiyor. Sakinleştiriyoruz. Doğal ki, uçakların bu kadar gezmesi bizim de kafamızı kurcalıyor.

13.00 haberlerinde 3. Ordu doğrudan örgütümüzü ve faaliyetimizi hedef alan bildiri yayınlıyor. Yayınlanan bildirinin içeriği yürüttüğümüz çalışma içinde halkın cunta tarafından gelecek saldırılara karşı tutturduğu savunma çizgisini («Ellerinde silahları var, ekmek veriyoruz. İhbar edemeyiz, siz de biliyorsunuz öyleyse yakalayın, bizler dağ başında silahsız insanlarız, korkuyoruz, onun için yardım etmek zorundayız.») açmaza almak, bu tür savunmanın cezadan kurtulmak için yeterli olmadığı, yardım edildiğinin bilinmesi, görüldüğü zaman söylenmemesi halinde bölgeden, yani köyünden ve şehirden uzaklaştırılacağı (halkın deyimiyle sürüleceği) tehdidini taşıyor. Gece bir odayı boşaltarak, gerek kış hazırlıkları, gerekse de önümüzdeki sorunlar hakkında tartışıyoruz. Kış için muhtemel güçlü operasyonu da gözönüne alarak, arazide uzun süre, halkla ilişkilerin kesilmiş şekilde yaşantı sergileyebileceğimiz iki barınak ve en az yirmi günlük yiyecek depolamayı kararlaştırıyoruz.
27 Kasım 1983
Uçaktan görünme ihtimaline karşı, göründüğümüz noktada uzak ve stratejik olarak çatışmaya uygun araziye çekiliyoruz. Akşam bıraktığımız tartışmaları sürdürüyoruz. Gündüz hava soğuk. Keşif uçağının dolaşması ihtimali nedeniyle güçlü ateş yakıp ısınamıyoruz.
Akşama doğru yeni bir köye gidiyoruz. Köy Kürt solundan bir siyasetin örgütlü olduğu bir yer. Köyde daha önce de deşifre olmanın verdiği havanın etkisinden dolayı tedirginlik fazla. Tedirginliğin kaynaklandığı bir iki kişi var. Onlar da oğulları içerde yatan, ceza alan bir devrimcinin ailesi. Buna rağmen evini boşaltarak çalışma olanağı sağlıyor. Uçak ve helikopterin keşif uçuşları sona erdi. Nedeni henüz açıklığa çıkmadı.
29 Kasım 1983
Akşam geç yattığımızdan geç kalkıyoruz. Öğleden sonra barınak yapmak için mezradan çıkacağız. Yan bölgeden gelen arkadaşlarla tartışmak için bazı arkadaşlar bir başka bölgeye gidiyorlar. Bizler de öğle yemeği için iki eve bölünüyoruz.
Bu sırada bir tüfek sesi geliyor. Tüfek sesinin nereden geldiğini öğrenmek üzere dışarı çıkan arkadaş yoldan mezraya doğru bir sivil kişiyle beş altı askerin geldiğini bildiriyor. Bunun üzerine hepimiz silahlarımızı kuşanıyoruz. Köyden, halktan bir arkadaş ilk önce gelenlerin asker olduğunu farketmediğinden sakin davranıyor. Daha sonra asker olduğunu farkettiğinde telaşlanıyor. Askerlerin, araziye çıkışımızı göremeyecekleri vadiye girdiklerinde araziye çıkıyoruz. Çıkarken kimimizin ağır davranması köylüleri telaşlandırıyor.

Bir vadiye çekilip bekliyoruz. Askerler mezraya girmeden, köyün muhtarıyla boş bir ağılı kontrol ediyorlar. Akşama doğru mezrada yemek yiyip gidiyorlar. Biz kenar mezraya inip yemek yiyoruz.

Yağmur yağıyor, hava çok karanlık. Işık yakarak bir iki saat uzaklıktaki mezraya gidiyoruz. Mezrada erzak teminiyle ilgilenen arkadaşlarla buluşuyoruz.
Geç saatlerde yağmur kara dönüşüyor. Bunun üzerine sabaha yağmur çok yağarsa mezradan çıkmamayı ve askerler gelirse evleri hazırlayıp telaşlanmamalarını söylüyor ve gündüzü evde geçirmeyi kararlaştırıp yatıyoruz.
1 Aralık 1983
Bölgede uçak araması diye uçurulan keşif uçaklarının ve helikopterlerin, 2. Ordu 8. Kolordu ve 3. Ordu'nun operasyon açıklamaları ve bildirileriyle, bizleri aramaya yönelik olduğu somutlaşıyor.
5 Aralık 1983
Sabah her zamanki gibi erken kalkıp barınak uğraşısına devam ediyoruz. Öğleye doğru keşif uçaklarının uçması üzerine çalışmayı durdurup, yeri kamufle ediyoruz. Hepimiz operasyon olasılığına karşılık silahlarımızı kuşanarak bekliyoruz. Bu sırada arkamızdaki sırtta üç kişi beliriyor. Bunun üzerine kısa süreli bir bekleyiş geçiyor. Daha sonra gelen arkadaşların köyde kalan arkadaşlar olduğu anlaşılıyor. Birlikte öğle yemeği yiyoruz ve daha sonra birlikte yeni bir barınak yapmak için başka bir bölgeye arkadaş ayrılıp ayrılmamasını tartışıyoruz. Gideceğimiz bölgenin barınak yapmaya uygun olmaması (kar yağmadan kazım yapılamayacak olması) nedeniyle barınak için yeni bir bölünmeye gerek olmadığına, var olan mağaranın düzenlenmesine karar veriyoruz.

YSB'den arkadaşlar, GB'den bir arkadaş çeşitli sorunların çözümü ve arazi keşfi için farklı bölgeye gidiyor. şu an üç parçaya bölünmüş durumdayız. Operasyon koşulları nedeniyle böyle bir bölünmenin anlamsızlığı tartışılıyor. Arkadaşlar ayrıldıktan sonra pek fazla iş üretemiyoruz ve gece dinlenmeye çekiliyoruz.
7 Aralık 1983
Artık sabah erken kalkmayı alışkanlık haline getirdik. Zamanımızı tam anlamıyla değerlendiremiyoruz. Barınağın yarısını örtecek naylonun olmaması, barınağı tam anlamıyla kapatmamızı ve yaşantımızın düzenlenmesini engelliyor. Hepimiz boş durmamak için ufak tefek işlerle uğraşıyoruz. Bir yandan da kar yağışı artmaya başladı. Var olan yiyecek ve çeşitli araçları daha fazla kar bastırmadan getirmeyi istiyoruz. Bölgede ilişkilerimizin siyasal seviyesinin düşük olması şimdiye kadar çeşitli görevlere koşturmalarda, istediğimiz erzakların şehirden getirilmesinde, taşınmasında zorluklar çıkartıyor. Bir de buna şehirde ve çeşitli yerlerde yapılan operasyon söylentileri eklenince tedirginlikle korku artıyor.
9 Aralık 1983
Sabah kalkıp kahvaltı yaptıktan sonra erzakları yüklemeye giden arkadaşları bekliyoruz. Arkadaşlar altı katırla mezraya geliyorlar. Mezradaki bütün halk bizi izliyor. Hatta bazıları şakayla «göç ne tarafa» diye soruyor. Mezradakiler bizim barınak yaptığımız ve yakın bir çevrede olduğumuzu biliyorlar. İlişkilerimizin iyi olduğu bu mezradakilerin somut olarak yerimizi bilmeyip, genel olarak bilmelerinde sakınca görmüyoruz.
10 Aralık 1983
Bugün, genellikle, kuru odun temin etmek için, var olan ranzayı genişletme çalışmaları sürüyor. Köyde katırları götüren arkadaşların dönmemesi bizi meraklandırıyor. Akşama da gelmezlerse yarın onları aramak için köye gitmeyi düşünüyoruz. Bir kaç arkadaş satranç oynuyor.
Kuzunemizin gelmesiyle yemek işlerimiz düzene giriyor. Bir yandan ekmeğimizi kendimiz yaptığımızdan köylere dayalı yaşamayı kesmiş bulunuyoruz. Ancak gelen yiyecekler yirmi kişiye zorlanarak bir ay kadar yetebilecek durumda. Bu da şimdiden istediğimiz biçimde eğitim çalışmasını ve operasyonlar karşısında barınakta daha fazla sürenin geçirilmesinin önünde engel teşkil ediyor.

Bugünün en ilginç olayı; senelerdir bıyıklarının azlığından bıyık bırakamayan S arkadaş bıyık bırakıyor. Tabii hepimiz şaka yollu arkadaşa takılıyoruz.
Köye giden arkadaşlar gelmiyorlar. Akşam yemeğinden sonra köylerde komiteleşmeye gidilip gidilmemesi tartışılıyor. Köylerde komite biçiminde örgütlenmelere gidilmesi halk komitesi olsa bile (yani, örgüte doğrudan bağlı olmasa dahi) polisiye açıdan ve demokrasi anlayışı açısından, komiteleşmenin yanlış olduğu düşüncesi tartışılıyor.
14 Aralık 1983
Bu sabah günlük nöbet sırası benimle, siyasal birlikten bir arkadaş da. Sabah kahvaltısı için keke benzer bir şeyler hazırlamaya çalışıyoruz. Bütün uğraşımıza rağmen gerek odun yokluğundan gerekse hamurun mayalanmamasından keki pişiremiyoruz. Arkadaşlara sabah kahvaltısı için düşündüğümüz çeşit kahvaltılık böylece yatıyor.

Günlük yemek nöbet sıramız iki kişiden oluşuyor. Normal nöbet sırasında sabah son nöbetçi olan iki arkadaş, aynı zamanda o günkü yemek nöbetçisi oluyor. Ve ilk nöbet onların olduğundan, akşam ikinci nöbet devrine kadar sürüyor. Köydeki arkadaşlar bugün de gelmiyorlar. Hava çok soğuk. Bulaşık yıkarken tencereler elimize yapışıyor.
18 Aralık 1983
Sabah 5.30'da kalkıp kahvaltı yapıyoruz. Herkes yaklaşık 10-15 kg arasındaki kurufasulye, yağ, çay ve benzeri gıda maddelerini sırtına alarak gün ışımadan olası uçak ve helikopter keşfine karşı yola çıkıyoruz. Yükler ağır. Özellikle benimki, ağır ve dengesiz. Bunun üzerine bir kaç saat taşıdıktan sonra fizik olarak daha güçlü bir arkadaşla yükleri değiştiriyoruz. İki-ikibuçuk saatte barınağa varıyoruz.

Barınağa geldikten sonra uykusuz ve yorgun olduğumuzdan dinlenmeye çekiliyoruz. Diğer dört arkadaş yemek ve nöbet işleriyle uğraşıyor. Kalktığımızda, barınakta yakın savunmayı, nöbet ve yemek işlerini planlamayı tartışıyoruz. Barınağa yönelik düşman saldırısına karşı, bir komutan, iki komutan yardımcılığı altında, üç grup şeklinde saldırıyı karşılamayı, her grubun kendisine has mevzilerinin kazılması, çekileceğimiz alanın belirlenmesi ve ilk tavrımızın saldırının insiyatifini bozacak ateş üstünlüğünü sağlama ve geriye çekilmenin şartlarını yaratarak, uzun süreli askeri hesaplaşmaya girmemek olacağıdır. Ayrıca, barınaktan ilk alınacak malzeme ve araçların gruplara dağıtılmasıdır. Ve ilk elde, yakın çevrenin haritasının çıkartılarak çekilme ve saldırının kodlanması, nöbetin barınak içinde toparlanmaya ve karşı koyuşa uygun zamanı sağlayacak yerde tutulmasına, çatışma sırasında, hiç bir mermi-silah bırakılmamasına ve çatışma sonuna kadar grup bütünlüğünün sağlanıp grup çatışmasının sürdürülmesine vb. karar verildi. şu an barınakta 17 kişiyiz. Var olan tüm arkadaşlar sayısal 6-8-6 biçiminde ve var olan silah, mermi, bomba tasnifi yapılarak gruplar oluşturuldu. Ve üç arkadaş eksiğiyle nöbetler düzene koyuldu.
19 Aralık 1983
Sabah erken kalkıp kahvaltımızı yapıyoruz. Öğleye değin herkes gazete, kitap okumak vb. gibi şeylerle zamanını geçiriyor. Öğle yemeğini yiyip, eğitim çalışmalarını ve ilk olarak iç tartışmalarımız programını yapmayı planlıyoruz. Fakat 13.00 haberlerini dinlerken, günlerdir karda bıraktığımız çok bariz izlerimiz nedeniyle, uçmamasını istediğimiz keşif uçağının, barınağımızın ve izlerimizin üzerinden alçak ve yavaş biçimde geçtiğini izliyoruz. Bir iki arkadaş dışında genel olarak izlerimzin görülmüş olabileceğini ve bu nedenle de tedbir olarak bu akşam barınağın geçici bir süre (olası saldırıları önlemek üzere) terkedilmesini ve operasyonun gelişme ve boyutlarına göre gerek yeni yaşantı biçiminin gerekse bölge değiştirmenin tartışılabileceğini kararlaştırıp hazırlığa başlıyoruz.
Hepimiz bir keşif uçağının yukarıdan ne kadar bir etkinlikle (iz takip etme, görme anlamında) olduğunu teknik olarak bilmemiz kendi aramızda çeşitli tartışmalara yol açtığı gibi, bizleri lüzumsuz hareketliliklere sokabiliyor. Barınakta yiyecekleri bırakıyoruz. İlk elden parayla alabileceğimiz sigara, çay türü gereksinmelerimizi yanımıza alıyoruz. İki arkadaş farklı bölgelerdeki arkadaşlara haber vermek üzere ayrılıyorlar. Ayın 22'sinde buluşulacak. Barınağa altı, yedi saat uzaklıktaki bir mezraya gidiyoruz. Beş-on gün yaşantımız ilişkileri gezerek olacak. Olası, ilişkisiz yolculuklara karşı yanımıza helva ve az miktarda bal alıyoruz.
22 Aralık 1983
Bugün akşama kadar arkadaşlarla olan buluşmanın gereği bu mezrada bekleyeceğiz. Akşam yemeğinden sonra başka mezralara gitmeyi düşünüyoruz. Sabah kahvaltıdan sonra her zamanki gibi yaşamımızı sürdürüyoruz. Öğleye doğru alıcıdan şehirde şüpheli bir arabanın gelmesine karşı önlemler alındığını, şehirde bir takım yerlerin arandığını, şehir giriş ve çıkışında kontrollerin artırıldığını öğreniyoruz.
25 Aralık 1983
Sabah 04.00 sıralarında kalkıp kahvaltımızı yaptıktan sonra barınağa gitmek üzere yola çıkıyoruz. Çeşitli örgütsel sorunlar için gerekli haberleşmeyi sağlamak için ayrılan arkadaşların barınağın son durumunu bilmediklerinden barınağa gidip kaldıklarını öğreniyoruz. Üç saatlik bir yolculuktan sonra barınağa varıyoruz. Bir yandan da kar yağışı başladı. Saat 09.00 sıralarında gerek G. B olarak gerekse Y. Birlik olarak, bir bütün olarak, bir araya geldik.
Sayımız yirmi. Barınağın içi tam bir dernek havasını andırıyor. Sistemli ve planlı olmasak yaşantımızı iyi düzenleyip verimli bir hale getiremeyebiliriz. Çoğumuz uykusuz olduğundan, dinlenmek için uyuyoruz. Haberleşen arkadaşlardan A bölgesindeki çatışmanın ayrıntılarını öğreniyoruz. Arkadaşların ölümüne neden olan çatışmada, İlhan arkadaşın ablasının ihbar ettiğini, arkadaşların pusuya düşürüldüğünü, ilk elden İlhan'ın yaralanıp köye gittiğini ve orada yakalanıp katledildiğini, Cavit arkadaşın çatışma çemberini yardığını fakat kurt köpeklerine yakalanarak daha sonra katledildiğini, Kemal arkadaşın yaralı ele geçtiğini, diğer arkadaşların yakalanması hakkında bilginin olmadığını, çatışmada, en alt rütbeli teğmen olmak üzere yüzbaşı, albay ve tuğgeneral, sekiz kişinin öldüğünü öğreniyoruz. Çoğumuz bu bilginin abartılı olabileceğini düşünüyor. Fakat halka çeşitli baskı ve terör uygulamasına rağmen moralin iyi olması sevindirici. Akşamüstü gelen tartışma yazısı üzerine, yeni dönemdeki ideolojik, politik hattımız ve örgütlenmelerimiz üzerine tartışma yoğunlaşıyor. Gece, yaşantımızı düzenleme tartışmaları yapılıyor.
26 Aralık 1983
Sabah kalkış için kararlaştırdığımız 03.00'te kalkıyoruz. Kahvaltı vb. işlerimizi bitirdikten sonra tartışma gündemini belirleyip tartışmaya başlıyoruz.
Gündemimiz üç ana başlıkta toplanıyor. 1-İç tartışma (GB'nin tek tek üyelerinin değerlendirilmesi, birliğin değerlendirilmesi vb.). 2-Konseyin yetki ve sorumlulukları, yürütme konseyinin birbuçuk yıllık faaliyetinin değerlendirilmesi, komutan yardımcılıklarının siyasal olarak yeniden açılması. 3- Kır üssünün değerlendirilmesi ve A bölgesine olası bir müdahale biçiminin açığa çıkartılması. Yan bölgenin kır üssüne bağlanıp bağlanmaması vb.
Tartışma içinde A arkadaş, kadın-erkek ilişkilerinden dolayı kendine konulan, GB üyelerinin kuşkularının kalkması koşuluyla bir organa seçilememe müeyyidesini ceza olarak kavradığını ve cezanın kalkış biçiminin nasıl olacağı konusunda açtığı ve kendi tartıştırdığı bir biçimde gelişti. Uygulanan müeyyidenin ne anlama geldiği ve kalkış biçimi, eski tartışmamızdaki eksik kalan yönleri geliştirilerek açıldı.
Daha sonra komutan arkadaş da, birlik üyelerinin gözlemlediği aşılması gereken eksiklikler tartışmaya açıldı. Bu gündem maddesi, tek tek arkadaşlarla ilgili tartışmalarla sürecek.

Akşam, sohbet olarak yeni bir tartışma başladı.«Çatışma içinde yaralı arkadaş birliğin tümünün imhasının açık olduğu koşullarda bile alınmalıdır.» anlayışı. Komutan ve bir kaç arkadaş tarafından savunuluyor. Ben ve birkaç arkadaş da, bu anlayışın duygusallık taşıdığını, yaralı ve sağ bir tek arkadaşın düşman eline bırakılmaması gerektiğini (insanlık değerleri açısından-duyguları, yoldaşlık ilişkileri vb.) fakat örgütün de yok ettirilmesi gibi bir anlayışı şimdiden mutlaklaştırıp, hayatın içindeki gelişmeleri donduramayacağımızı, çatışma koşulları içinde grubun açık biçimde görüldüğü koşullarda böyle bir duygusallığa kapılmayacağımızı tartışıyoruz. Henüz netleşmedi endişeler.
28 Aralık 1983
Yürütme Konseyi'nin yetkileri, sorumlulukları, GB ile ilişkisi, S. Birlikler ile ilişkisi vb. genel tartışma yanının Siyasi Birlik ile beraber yapılacak tartışmaya bırakılması, birliğin, Yürütme Konseyi'nin birbuçuk aylık faaliyetinin değerlendirilmesine geçilmesine karar verildi.
Yürütme Konseyi'nin en çok göze çarpan, tartışılan faaliyetleri şunlardı: 1- D bölgesinde, şehir ve kır sekreterliğinin ayrılması kararı ve uygulanması. 2- A bölgesine olası müdahale veya kır üssündeki bölünmeye ilişkin T arkadaştan gelen tasarımın, yürütme içinde kabul görerek (gerilla birliğiyle tartışmada açılıp sonuçlandırılmadan) ona göre görev bölümüne gitmeleri ve olası tasarıyı G. Birliği'ne iletip tartışmaları. 3- Yan bölgedeki örgütlenmeye müdahaleyi Yürütme Konseyi olarak üstlenmeleri (Bugün örgütsel olarak, kır üssüyle ilgisi olmayan bir bölgenin sorunlarını çözmede kendilerini yetkili görmeleri). 4- A bölgesindeki GB'nin sekreterinde var olan kararsızlığın (M arkadaş geçirdiği kararsızlığı, birbuçuk ay önce mektupla bildirmiş ve görevi yürütemeyeceğini açıklamış olmasına karşın, GB'ye iletilmemesi ve A bölgesine müdahale ve bilgi ihtiyacımız için, M arkadaşın eşinin ve bölgedeki SB'nin sekreterlerinden birinin yanımıza gelmesinin örgütlendiği sırada, zorlama ile bütün arkadaşlar farklı endişelerle, arkadaşların getirilip getirilmemesini tartışırken (operasyon vb.) bu durumun ortaya çıkması.
şehir ve kır sekreterliğinin ayrılması kararının Konsey içinde iki arkadaş tarafından alınmış olması; bir yandan Konsey içinde böyle bir kararın alınmış olmasından bilginin ve tartışmanın olmayışı nedeniyle ve esas olarak da örgütsel işlerlik gereği kır üssü içindeki alınacak karar ve uygulamaların GB ile tartışma olanağı olduğu sürece, Y. Konseyi'nce alınmaması gerektiğinin belirlenmiş olması ile bu anlayışa ters düştüğü belirlendi. Bu konu hakkında Y. Konseyi içindeki M arkadaş alınan kararın ve uygulamanın doğru olduğunu, diğer arkadaşlar yanlışlığı kabul ediyorlar.

İkinci sorun da, Yürütme Konseyi'nin gelen bilgileri Y. Konseyi içindeki üyelerin farklı anlayışlarla G. Birliği'ne iletmemesi ve olası tasarımları tartışmadan karar olarak görüp uygulamaya geçirmesi nedeniyle GB'nin iradesi ve onayını bir tarafa itmesi.

Yan bölgedeki sorunlara müdahale konusunda Yürütme Konseyi'nin kendi içinde düşünce paralelliği taşımaması ve Kır Üssü'nün konseyi olduklarını bilmelerine rağmen, kendilerinin Konsey olarak bu sorunlara müdahale yetkileri olduğunu görmeleri ve olası yeni birleşmenin gerçekleşmiş önkabulüne göre soruna eğilmeleri gibi, kendilerini farklı yetki ve sorumlulukla donatmaları.

M arkadaşın geçirdiği kararsızlığın çeşitli nedenlerle GB'den saklanması ve M sorununu kendi aralarında çözmeye karar vermeleri, GB'yi de, M sorununu çözmek için girilen A bölgesinden getirtilmesi konusunda farklı düşüncelerle ikna etmeye çalışmaları. Ve bugünkü koşullarda, bir iki arkadaşın sorunu için GB'nin güvenlik sorununu ihmal ettikleri, bu anlamda pratiğe yönlendirme adına pratiğin akışına kapılma hatasına düşüldüğü.

Bu tartışmalar gece saat 0.2.00'ye kadar sürdü.Hepimizde, tartışmaların canlı geçmesi nedeniyle bir yandan olumluluk yükselirken diğer yandan tartışmaların uzun sürmesi nedeniyle yorgun hissediliyor.
31 Aralık 1983
Bugün zamanımızı yılbaşı için hazırlıklar yapmaya ayırıyoruz. Yapacağımız fazla birşey olmamasına karşılık, her günkinden farklı olarak, bir arkadaş lokma tatlısı yapıyor. Kuzunede daha güzel tatlı ve kurabiyelerin yapılmasının olanaklı olmasına rağmen, yiyecek malzemesinin bulunmayışı engelliyor. Akşam 19.00'dan sonra yılbaşı eğlencesini başlatıyoruz. Bir yönüyle siyasal sohbetten uzak serbest, vezin konuşmalar, halaylar ve pandomim oyunları oynanıyor. İçki, anlayış olarak içilmesine karşı olmamamıza rağmen, içinde bulunduğumuz koşullar ve halkın siyasal seviyesi vb. nedenlerle içki içilmiyor. Pandomimada bana ilginç bir rol düşüyor. Siyasal tartışmalara o kadar alışmışız ki, gecenin bir yerinde tekrar, içeri düşen 80 öncesi Merkez Komitesi'nin konuşup konuşmadığı, polisin istediği ifadeyi imzalamanın ne kadar doğru olduğu vb. daha sonra müdahale edilip tartışma kesildi. Tek müzik dinleme aracımız radyo. Gecenin sürprizi; şimdiye değin hiç bir eğlenceye katılmayan M arkadaşın halaya katılması. Eğlencemiz gece 02.30'a kadar sürdü. Cunta koşullarında bir yıl daha bitmiş, yeni bir yıla girmiş olduk. Yeni yıla girerken bir arkadaş tek bir el silah attı.
4 Ocak 1984
S. Birlik'den arkadaşların gelmesine iki gün kaldı. Bu nedenle C bölgesindeki örgütlenmeler ve çeşitli arkadaşların istihdamına yönelik tartışmanın sonuçlanmasına ve arkadaşlarla buluşuncaya değin çözümler önerilip mektupla iletilmesine karar verildi. Bunun üzerine, basın işiyle ilgili arkadaşlarla şehrin örgütlenmesiyle ilgilenen arkadaşın ilişkilerinin ayrışmasına, basın-yayın işlerinde uğraşan bayan arkadaşın belli bir süre için başka bir yerde beklemesine, esas istihdamın görüşüp tartıştıktan sonra olmasına...basın-yayın faaliyetinin kıra taşınmasının olası biçim ve olanaklarının araştırılmasına karar aldık.

Akşam yemeğinde bir arkadaşın, "Sovyetler ülkemizi işgal etse ne yaparız?" demesi üzerine bir arkadaşın "savaşırız" yanıtı tartışmaya yol açtı. Sovyetler konusunda kafasının açık olduğunu iddia eden(!) S arkadaşın, savaşmayacağını, oturup bekleyeceğini, yoksa Sovyetlere karşı tekellerle birlikte (Sovyetlerin işgaline karşı savaşı mutlaka tekellerle emperyalizmle birlik olmak ve birlikte savaşmak olarak değerlendiriyor) savunmayacağını savunması, Afganistan, Polonya konularının tartışılmasını beraberinde getirdi.

6 Ocak 1984
YSB'den kaynak kitap bulmaya giden arkadaşlar gelmediler. Bununla birlikte, genel eğitim çalışması programına başlıyamıyoruz. Keşif uçakları izlerimizi aramaya devam ediyor.
7 Ocak 1984
Öğleye doğru YSB'den bir arkadaşın geldiğini haber alıyoruz. Gelen arkadaş yurtdışından bir mektup, C bölgesinden bir mektup ve merkez savunma tutanaklarıyla Nokta Dergilerini getirdi. Ayrıca mezrada olan dedikoduları, bize ilişkin haberleri iletti. Gerek resmi güçlerce çıkartılan söylentilerin gerekse keşif uçaklarıyla yükseklerde yapılan uçuşların bizleri, tedirgin edip köylere inmeye zorlamaya çalıştığını, kış günü gerek köylere operasyon yapılmasının olanaklı olması, gerekse köylerde gezimiz sırasında iz vermemiz, ihbar edilme şansının fazla olmasıyla bize daha somut yönelebilecekleri sonucuna varıyoruz. Bu nedenle yerimizi değiştirme kararı alıyoruz. Ayrıca dışarıdan gelen bilgilere göre, A bölgesindeki bir YSB'nin başka bir şehre çekildiğini, K arkadaşın çözüldüğünü, ayrıca, Ankara, İzmir, İstanbul'da yeni kayıplar verdiğimizi öğreniyoruz.

Bütün bu gelişmeler nedeniyle, açık hedef haline geldiğimiz, bundan dolayı ilişkilerde ve faaliyetlerde bir daralma kararının olduğunu öğreniyoruz.
20 Ocak 1984
Bireysel kitap okuma ve sohbetlere devam ediyoruz. Köylere ayın 25'ine doğru gitmeyi kararlaştırıyoruz. Fakat o tarihe kadar unumuz ve yağımız yetmeyebilir. Akşam yemeğinden sonra bir arkadaşın, iki yıl önce D bölgesinde kaza sonucu ölen S arkadaşın durumunun açıklanmasının neden geciktiği konusunda sitemli biçimde tartışmaya girince, birkaç arkadaşın da tepkici şekilde, «açıklanmasının koşulu yok, daha sonra açıklanır» diye karşı çıkışı, sorunun açıklanmasının ve tartışmanın biçimsizleşmesiyle, olayı öğrenen diğer arkadaşlarda duygusal bir tepkiye yol açtı.

Olay anlatıldıktan sonra iki arkadaş duygusal olarak örgütümüz ve örgütümüzdeki insanlar hakkında kötü sözler sarf ettiler. Bu havayı sezen herkes tartışmaları uzatmayarak ortamın yumuşamasına ve tartışmaların yarına kalmasının daha iyi olacağına karar verildi. Barınaktaki bu havadan etkilenen ve olay açıklandığında duygusallaşan komutan arkadaş, dışarı çıkıp 8-10 mermi attı.
21 Ocak 1984
Sabah kalktığımızda akşamki havadan belli oranda kurtulmuştuk. Komutan arkadaş, bu tür sorunlarda davranışımızın ve olaya bakışımızın ne olması gerektiği konusunda bir konuşma yaptı. Bunun üzerine akşamki tartışmanın biçimsizleşmesinde rolü olan arkadaşlar tavrımızın gözden geçirilmesini kabul etti. Daha sonra, bu tartışmalardan önce ve bu tartışma ile birlikte örgütle ilişkilerini tartışacağını belirten YSB'den H arkadaş kendi sorununu açtı. Arkadaş, kendine, gerek sorumlu arkadaşlar gerekse de birlikte çalıştığı arkadaşlar tarafından önyargılı bakıldığını, kendisinin siyasi olmamakla, YSB içinde geçimsizliğin kaynağı olmakla nitelendirdiklerini, bunun üzerine çözüm olarak farklı alanlardaki örgütlenmelere gitse de, bu değerlendirmelerin arkasından geleceğini düşündüğünü, bu nedenle de bu tür önyargıların oluştuğu örgütlenme içinde kendine güveni sarstığını, bunun için örgütten ayrılarak köyüne gidip, kafasını dinleyip, orada kendini toparlamayı çözüm olarak gördüğünü belirtti. Bunun üzerine, hepimiz hakkında gittiğimiz örgütlenmelere çeşitli bilgiler iletileceğini, fakat anlayış olarak, eskiden olduğu gibi sorumluların belirtildiği biçimde düşüncelerin hakim olmayacağını, eski işleyişi mahkum ettiğimizi, bu bağlamda bu sorunların çözümünü sadece kişisel sorunlarımız olarak görmüyorsak, örgüt içinde kalarak mücadele etmek gerektiğini, doğrusunun bu olduğunun çeşitli arkadaşlar tarafından belirtilmesiyle arkadaş, örgütle ilişkisini kesme biçimindeki düşüncesini terk etti.

Akşam yemeğinden sonra kadın erkek ilişkileri üzerine çeşitli tartışmalar sürdürüldü. Bu bağlamda, YSB'den D arkadaşın evlilik sorunu, bu evlilik sorununun çözümü konusunda çeşitli düşünceler ortaya kondu. Tabii bu arada sorun, düğün noktasında düğümlendi. Hepimiz düğünün bu baharda yapılmasında hemfikiriz. Yalnız, düğünün nerede ve nasıl yapılacağı konusunda ilginç öneriler var. Köylülerin davet edilmesini düşünüyoruz. Kırsal alanda düğünle evlendireceğimiz ilk arkadaşımız olacak. Kararlaştırdığımız bir nokta da; evlenen iki arkadaşımız, günlüğün o günkü sayfalarının altına imza atacaklar. Bahara kadar yeni biçimler konusunda yeni düşünceler üretebiliriz.
23 Ocak 1984
Bireysel kitap okuma ile zamanımızı değerlendiriyoruz. Fakat bir ayı geçkin olarak, barınakta hareketsiz yaşamamızın sıkıntısı arkadaşlarda açıkça görülüyor. Bir yandan da epeyce kirlendik. Barınaktan çıkmak için, yağmur duasına çıkan köylüler gibi karın yağmasını bekliyoruz. Havanın durumuna bakılırsa, bir iki gün içinde kar yağabilir. Akşam 19.00 haberlerinde örgütümüze ait yakalanma haberi üzerine aramızda, şehirlerdeki yakalanmalarda silahlı direnişin yaratılamaması tartışmaya, daha doğrusu can sıkıntısına neden oluyor.

Gece geç saatlerde başlayan kar yağışı bütün hızıyla devam ediyor. Bunun üzerine köylere inme kararı alıyoruz. Öğle yemeğini yedikten sonra yola çıkıyoruz. Karın yüksekliği bir metre yakın. Önde, çığır açan (yol) arkadaşlar denizde kulaç atar gibi ilerliyorlar. Çığır açmayı sürekli değiştirerek yapıyoruz. Bir kişi ancak, yirmi metre kadar açabiliyor. Karın bu kadar engel olması üzerine hepimiz geri barınağa giderken, 10-15 kg. yiyecek götürmenin zorluğu tartışılmaya başlandı. Köye geldiğimizde saat 18.00'i geçiyordu. Üzerimizi kurutup,yemek yedikten sonra yatmaya başladık. Soğuktan ve yorgunluktan sonra içtiğimiz kötü çay bizlere çok nefis geldi.
25 Ocak 1984
Sabah kalktığımızda bir çoğumuz hala yorgunluğu atamamıştı. Bulunduğumuz mezra, ilişkilerimiz açısından iyi olmasına rağmen, buraya fazla gelip gittiğimizden, halkta biraz sıkıntı var gibi. Mezraya gelip bir eve gireceğimiz sıra, evde yabancı misafirin olduğunu öğrenip, evsahibinin isteği üzerine başka bir eve giriyoruz.
Köydeki yabancı misafir, biz geçerken, pencereden bakarak görmüş ve şaibeli bir biçimde sorular sormuş. Bunun üzerine adamla konuşmaya ve buralarda gezmesinin nedenlerini araştırmayı uygun görüyoruz.

Adamla görüşmeden önce, kafamızda oluşan ağırlıklı düşünce, adamın polisin ilişkisi olabileceği. İki arkadaş konuşmaya gidiyor. Biz de köyde, iki eve dağılmış durumdayız. Konuşmaya giden arkadaşlar bizim gruptan. Biz, arkadaşlar gelene kadar, köydeki genç arkadaşlarla siyasal sohbetlerimizi sürdürüyoruz. Arkadaşlar geldiklerinde, kendilerinde oluşan düşüncenin; adamın polis olmadığı, esrar ve kaçakçılık işleriyle uğraştığı ve bu yüzden içeriye girip çıktığı, evinin adresinin bilindiği, aşağıdaki köyden kendisini iyi tanıyanların bulunduğunu belirtiyorlar.

Midemin ağrıması nedeniyle arkadaşların sigarayı bırakmamı istemeleri üzerine, C arkadaşa «bir hafta benimle sigarayı bırak, daha sonra ben devam edeceğim» demem üzerine, arkadaşın bunu kabul etmesiyle, sigarayı bırakmış olduk.
2 şubat 1984
Evinde kaldığımız işçi, sabah erken işe gidiyor. Gündüz eve gelen köylülerle sohbet ediyoruz. İşçilerde, 12 Eylül öncesi Yeraltı Maden-İş'te çalışmanın olumlu izleri var. Hepsi de geçmişteki örgütlenme ve mücadelenin özlemi içinde. Akşam yemeğinden sonra, ilişkilerimizin iyi olduğu bir köye geçiyoruz. İki saatlik bir yürüyüşten sonra iyi karşılanıyoruz.
3 şubat 1984
Sabah kahvaltısından sonra bir aylık birikmiş gazeteleri okuyoruz. Evde, cana yakın bir kız çocuğu var. Sürekli bizle oynamak istiyor. Ev biraz yoksul. Evdeki yenge, yoksulluktan dolayı eziklik duyuyor.

Akşam olunca başka bir eve geçiyoruz. Evde muhtarlık seçimleri üzerine sohbet ediyoruz. Ve aylardan sonra ilk kez televizyon izliyoruz. Gece, yatmak için başka bir eve gidiyoruz. Diğer birçok yerde olan korku ve tedirginlik yok. Bundan dolayı sohbetlerimiz daha rahat ve candan geçiyor. Köydeki insanlar, belli oranlarda siyasallaşmalarına rağmen, Y.S.Birliği'nden arkadaşlara daha rahat yaklaşım gösterirken, bizleri biraz dışlar gibi davranışlar sergiliyorlar.
5 şubat 1984
Gittiğimiz evde gündüzümüzü geçiriyoruz. Kitap okuma, televizyon seyretme ve köyden arkadaşlarla sohbet ederek akşamı ediyoruz. Akşam saat 19.00'dan sonra, bir saatlik bir yürüyüşle büyük bir köye varıyoruz. Köy bir dağın yamacına kurulmuş ve evler çok sık. Köyün gece dışarıdan görüntüsü bana, daha önce çalıştığım bir gecekondu mahallesini hatırlatıyor. Köyde iki eve dağılıyoruz. Kaldığımız eve iki üç genç arkadaş geliyor. Bunlardan birisi TDKP'li. Siyasal tartışma yapıyoruz.
6 şubat 1984
Kalktığımızda öğleye yaklaşmıştı. Kahvaltıyı 12.00'de yapıyoruz. Bu arada, yurtdışından gelen mektubu okuyoruz. Hareketimizin yeni aldığı darbeler ve esas önemlisi merkezi örgütlenme içinde politik ve örgütsel olarak farklı düşüncelerin çıkması bizleri epeyce düşündürüyor. Akşam köyden çıkma programını, YSB'den bir arkadaşın, yerel bir arkadaşın çocuğunun kirveliği nedeniyle erteliyoruz......Yatarken, örgüt içindeki politik-ideolojik ve örgütsel sorunlar üzerine tartışıyor ve yarın bir mektup yazmayı kararlaştırıyoruz.
9 şubat 1984
Sabah kalkıp kahvaltımızı yaptıktan sonra, yanımıza gelen köyden arkadaşlar ve teyzelerle sohbet ediyoruz. Çeşitli örgütsel ilişkiler içinden dört arkadaş yanımıza geliyor. Önemli haberleri yok. Yakalanmalardan sonra ilişki için verilen telefon iptal olduğundan ilişki kurulamamış. Bize yeni gelen mektupla belirtilmişti. Yeniden bunun şekillenişini konuşuyoruz. Sabah yola çıkma düşüncemizden, yolda karın çok olması ve uzun olması nedeniyle vazgeçiyor, yarın akşam bir başka yoldan gitme kararına varıyoruz. Yurtdışında ülkemizi ilgilendiren önemli bir olay da, yirmiye yakın mülteci devrimci arkadaşın Yunanistan'daki hava yolları bürosunu işgal ederek, son günlerdeki Diyarbakır Cezaevi'nde üçü yakılarak (resmi açıklamaya göre) öldürülen altı devrimci arkadaşın öldürülmelerinin protesto işgaliydi. Bizler bu gelişmeler karşısında herhangi bir eylem yapamıyoruz. İnsanın içinden birşeyler gidiyor.
10 şubat 1984
19:30'da yola çıkıp dört saatlik bir yürüyüşten sonra başka bir köye geliyoruz. Böylece diğer bir grupla buluşmamızı bir gün erteliyoruz. Geldiğimiz köyde yedişer kişi olarak iki gruba bölünüyoruz. Kar eridiği için batıyor ve çok ıslanıyoruz. Üzerimizi kurutup, kahvaltı türü bir yemekten sonra yatıyoruz.
11 şubat 1984
Köydeki evler küçük ve mutfağın dışında, evler tek odalı. Köy yörenin en yoksul köylerinden. Geçimlerini diğer köylere çoban durarak veya büyük şehirlerde çalışarak sağlıyorlar. Verimli, ekilebilir toprakları yok. Sabah erken kalkıp, kahvaltımızı yaptıktan sonra köyden gelen gençler ve amcalarla sohbet ediyoruz. 17:30 dolaylarında köyden hareket ederek, arkadaşlarla buluşacağımız köye üç saatlik bir yürüyüşten sonra geliyoruz. Arkadaşları gördüğümüzde üçü hasta olmuştu. Köylerdeki yaygın grip arkadaşlara da bulaşmış durumda. Bu akşam köyde yirmi kişiyiz. 00.30'a doğru yatıyoruz. Dışarıda hava yeniden soğudu ve hafiften kar atıyor.
12 şubat 1984
Gazetede yıllar önce birlikte çalıştığım bir arkadaşın yakalandıktan sonra çekilen resmini görüyorum. Biraz eski günleri anımsıyorum. Öğleden sonra yanımıza gelen arkadaşlarla örgüt içindeki tartışmanın, farklı önyargılarla tartışılmasına girildi. Halkın yanında yaptığımız bu tartışma bizler açısından olumsuzdu. 17:00'de kaldığımız mezradan çıkıp başka bir mezraya giderek, bahara kadar kendimizin yaşantısına ilişkin programı tartışmayı planlıyoruz. İki saat yürüdükten sonra mezraya varıyoruz. Mezrada halk havanın karanlığında bizleri tanıyamadığından sayımızın kalabalıklığına bakarak asker geliyor diye telaşlanıyor. Daha sonra üç eve dağılarak, bir yandan sohbet ediyor bir yandan da üstümüzü kurutuyoruz. Kaldığımız evde erkek yok ve Türkçe bilmiyorlar. Bu yüzden sohbetimiz hal hatır sormadan öteye geçemiyor.
15 şubat 1984
Örgüt içinde tartışılan siyasal, ideolojik, örgütsel sorunlarla ilgili olarak ortak bir taslak yazı yazıp, yarın tartışılmasını kararlaştırıyoruz.
17 şubat 1984
Akşam yemeğini yiyip, hava kararınca yola çıkıyoruz. Hava çok güzel, ayışığı gündüz gibi. Çok hızlı yol alıyoruz. Saat 22:30 sıralarında bir köyün kenarından geçerken köylüler dışarıya çıkıp kim olduğumuzu karşıdan sormaya başlıyorlar. Köyün gerici olduğunu bildiğimizden, yolcu olduğumuzu belirterek yürüyoruz. Fakat beş on dakika sonra köylülerden ikisinin traktörle peşimize düştüğünü görüyoruz. Kendilerine «bizim sizinle işimiz yok, yolumuza gidiyoruz, takip etmekten vazgeçin» diye uyarmamıza karşılık av tüfeği ve silahla üzerimize ateş ediliyor. Bunun üzerine devrimci olduğumuzu, kendilerine herhangi bir zararımız olmadığını, onun için de bizleri yakalama veya vurma girişimlerinden vazgeçmelerini söylüyoruz. Ama aldığımız yanıt «nereye gitseniz geleceğiz, teslim olun» oluyor. Bir saat kadar bu uğraştırıyor. Artık iyice yaklaşıp, yakalamaya çalıştıklarında çatışma çıkıyor ve bir köylü ölüyor. Bunun üzerine tekrar takip etmemelerini, işin daha kötü olacağını belirtiyoruz ve yola devam ediyoruz. Arkamızdan gelen olmuyor. Olay şehir merkezine çok yakın olduğundan, izimizi kaybettirip şehire girmeyi amaçlıyoruz. İki ırmaktan suya vurarak sabaha karşı saat 04:00'de şehirdeki bir eve varıyoruz. Üzerimiz ıslak ve yorgunuz. Üzerimizi değiştirip yatıyoruz.
18 şubat 1984
Sabah sekizde kalkıp, kahvaltı yapıp, tekrar dinleniyoruz. Fakat gerek evin deşifre olması, gerekse de olay üzerine alıcıdan aldığımız bilgiler nedeniyle pek uyuyamıyoruz. Kendi aramızda değerlendirmelerle ve misafir gelmediği zaman ev sahipleriyle sohbet ediyoruz. Ev sahibi amca, teyze ve çocuklar çok candan. O yaşına rağmen coşkulu ve kararlı. Birçok kez evini basmalarına, işkenceye alınmalarına rağmen (hem de bizim bir arkadaşın konuşması üzerine) devrimci mücadeleye güvenleri hiç sarsılmamış. Akşam yemeğinden sonra başka bir eve geçiyoruz. Bu ev de yine 12 Eylül sonrası içeriye alınmış ve bırakılmış bir halk ilişkimiz. Gece gelen genç arkadaşlarla sohbet ediyor ve geç saatte yatıyoruz.
19 şubat 1984
Sabah kahvaltısından sonra yanımıza gelen genç arkadaşlarla siyasal sohbet ediyoruz. Önümüzdeki dönem mücadelenin biçimlenişi, sivil burjuva siyasal güçlerin durumu vb. konusunda. Akşam yemeğinden sonra iki arkadaş telefon etmek için şehre daha yakın bir mahalleye gidiyoruz. İki saat yolculuktan sonra köylerden ilişkimiz olan bir arkadaşın evine varıyoruz. Evde iki genç arkadaş ve evine gittiğimiz arkadaşın ailesi var. Ev bana, büyük şehirlerdeki gecekondu evlerini hatırlatıyor. Yoksul ve yaşamını hammallıkla geçiren bir arkadaş. 01.00'a doğru yatıyoruz.
20 şubat 1984
Sabah yedide kalkıp evden bir arkadaşla telefon etmeye gidiyoruz. telefonla gelecek malzemelerin saat 23.00'a kadar gelmesini kararlaştırarak genel durum üzerine sohbet ediyoruz. Konuştuğum arkadaşı ben tanıyorum ama o beni tanımıyor. Daha doğrusu tanımasına rağmen kod ismimden kim olduğumu çıkartamıyor. Yıllar sonra bile insanın sevdiği bir yoldaşın sesini duyması bir takım duygulara neden oluyor. Fakat yanımda köylü bir arkadaşın bulunması nedeniyle tekrar tanışma istememe rağmen bunu yapamıyoruz.
23 şubat 1984
Gündüz evde genellikle yalnız kalıyoruz. Günlük gazete ve dergileri okuyoruz. Ayrıca tavla oynayarak, günlük siyasal gelişmeleri değerlendirerek günümüzü geçiriyoruz. Saat 19.00'a doğru bir arkadaş arabayla malzemeleri getiriyor. Biz arabaya yetişemiyoruz. İkinci bir randevü veriyoruz. İkinci parti malzemenin gelişi aksıyor. Bunun üzerine malzemelerin içinden götürebileceklerimizi yanımıza alarak yola çıkmayı kararlaştırıyoruz. Saat 22.00'ye doğru bir başka eve hareket ediyoruz Alıcıdan ve gittiğimiz evden yakın köylerin olay üzerine basıldığını, birtakım insanların alındığını öğreniyoruz. Bugün yıllardır yemediğimiz lahmacun yiyoruz ve malzeme getiren arkadaşın hediye ettiği marlboro sigaralarını içiyoruz.
28 şubat 1984
Sabah 07.00'de kalkıp, bir saatlik bir yolculuktan sonra mezraya varıyoruz. Günümüzü orada tartışma notlarını okuyarak geçiriyoruz. Gece burada kalıp, gelen amcalarla konuşuyoruz. Yatmayıp, geç saate kadar tartışma notlarını okuyup, bitiriyorum. Bende ve arkadaşlardaki ortak düşünce, yurtdışındaki arkadaşların önümüzdeki siyasal gelişmeler ve daha önce çıkan broşürü tartışmak üzere oturdukları (oluşturdukları) platform, önümüzdeki süreci değerlendirmekten daha çok, var olan durumdaki örgütlenmenin dağıtılması gibi sonuca varmışlar ve yurtdışında oluşturulan Toparlanma Komitesi kendini feshetmiş. Önümüzdeki süreci zaman zaman biraraya gelip, tartışarak oluşturulacak siyasal-ideolojik hattan sonra örgütlenmeye gitme eğiliminde ve esas olarak bugünün görevinin örgütlenme olmadığı, toplumsal hareketlilik geliştikçe onun içinde yer alınıp şekillenecek örgütlenme mantığı hakim.
2 Mart 1984
Sabah geç saatte kalkıyoruz. Kalkar kalkmaz yanımdaki arkadaşlar tartışma notlarını okumaya dalıyorlar. Arada ufak değerlendirmelere varıyoruz. Yanımıza gelen insanlara şimdiye kadar 12 Eylül'den sonraki şehitlerimizin karakalem resimlerinin olduğu takvimi ve D. İşçi özel sayısını veriyoruz. Onlar da bunları okuyor. Öğleden sonra bir grup arkadaş G.B. ve S.Birliği'yle buluşmaya gidiyor. Arkadaşlar uzun bir yoldan ve kar içinde yürüyerek geldiğinden, yorgunlar. Arkadaşlarla kısa bir değerlendirme yapıyoruz. Bu mezrada bir iki gün daha kalıp, daha sonra barınağa gitmeyi planlıyoruz. Arkadaşlar da tartışma notlarından olanların kısaca değerlendirilmesiyle, olumsuz tartışmalar ve hatta birtakım insanların devrimciliklerini tartışan durumlara varabiliyor. Hemen hemen herkeste bir olumsuzluk yaşanıyor. Bunun üzerine halk ilişkileri içinde tartışmaya karar veriyoruz. Akşam diğer bir grup arkadaş yakın bir mezrada olduklarını, yorgun olduklarından gelemeyeceklerini belirtiyorlar. Ve gece nöbeti ayarlayarak, saat 24.00'e doğru yatıyoruz.
3 Mart 1984
Yakın mezradaki arkadaşlar saat 10.00'a doğru yanımıza geldiler. Arkadaşlara yeni gelişmeler hakkında kısa bilgiler aktarıldıktan sonra öğle yemeğini yiyip, toplantı yaptık. Toplantıda genel olarak hareketimizin içinde bulunduğu durum karşısında, duruma bakış yöntemimiz ve bundan sonraki örgütlülüğümüzün, yaşantımızın tartışılmasına başlandı. Hareketimizin yurt dışında oluşturulan Toparlanma Komitesi'nin ideolojik-politik hattın açık olmaması ve 82'de belirlenen genel siyasi hattın, örgütlenme anlayışının yanlışlığı noktasından hareketle kendi örgütlenmesini feshetmesi, bizim kır üssü diye belirlenen alanda da çeşitli düşünceleri de beraberinde getirdi. Birinci düşünce, içinde bulunduğumuz durumu, var olan siyasal yönelimimizin doğruluğu-yanlışlığı belirlemesi ve yeni siyasal hattın belirlenmesine kadar, örgütlülüklerimizi dağıtmadan, ilk olarak örgütlenmelerin fonksiyonlarını, inisiyatifini tartışmadan genel siyasal yönelimi tartışmalıyız. Ve bu tartışmaların sonucunda örgütlenmeleri siyasal arenaya giriş şeklimize göre belirtmeliyiz. Farklı örgütler, biçimler olacaksa veya ayrışma olacaksa, bunun sonucu olmalıdır. ikinci görüş ise, ideolojik-politik hat yoktur. Hareketin belli bir kesimi kendini feshetmiştir. Bu nedenle bu örgütlenmelerin (G.B. ve S.B.'ler) sürdürülmesi anlamsızdır. Farklı biçimlere dönüştürülmesi tartışılmalıdır. Buna uygun olarak da birlikte olabilmenin şartları tartışılarak, farklı bölgelerde yaşama-barınma temel alınarak, bu süreç ara ara biraraya gelip tartışmalar biçiminde aşılmalıdır.

Bu tartışmalarla birlikte S. Birliğinin sorunları konusunda G? Birliğinin fonksiyonlarının tartışılmasına ve G. Birliğinin, S. Birliğinin sorunlarını çözmede pek fazla anlam taşımadığı gibi konulara girildi. Bu tartışmalararın kısa sürede bitmeyeceğinin anlaşılması üzerine birkaç gündür kaldığımız bu mezradan başka mezraya gidip tartışmaları orada sürdürmeyi kararlaştırdık. Ve saat 17.00'de yola çıktık. Akşam geldiğimiz mezrada dinlenmeye çekildik.
4 Mart 1984
Sabah kahvaltısından sonra kaldığımız yerden sorunları tartışmaya başladık. Birtakım arkadaşlar da yurtdışında altı ay süren tartışmaların olumsuz sonucu yanında yer aldılar. «Madem onlar bu süreci örgütsüz aşmışlar, biz de bu süreci örgütsüz bir şekilde yaşabiliriz» görüşünü savunuyorlar. Bunun üzerine aramızda zaman zaman sertleşen tartışmalar çıkıyor. Özellikle bir arkadaş sekter ve dayatıcı bir şekilde kendi düşüncelerini zorluyor. Henüz S. Birliği'nin bu alanda, M bölgesinde nasıl bir faaliyet sürdüreceği, kimlerle birlikte çalışacağı sonuçlanmadı. Bu arada yurt dışından birtakım araçların gelmesi ve C Bölgesinde G. Birliği'nin geçişine ilişkin hazırlıkların yapılması için dört arkadaşın birkaç gün önden gitmesine karar verildi. Bu arkadaşlar belirlenip, akşam yemeğinden sonra yola çıktılar. Biz de yarım saat ilerdeki bir mezraya geçtik. Gece, tartışma, hararetli bir biçimde seviyesini koruyarak aramızda sürdü.
8 Mart 1984
Günümüzü aynı mezrada kalarak, diğer arkadaşların gelmesini bekleyerek geçiriyoruz. Tartışma notlarının okunmasına devam ediliyor. Tartışma notlarındaki çeşitli arkadaşların düşünceleri, aramızda ufak tartışmalara neden oluyor. Fakat, gerek notların ve mektubun geldiği zamanki hararet ve olumsuz biçimde tartışmalar terk edilmiş durumda. Doğal ki, bazen tek tek arkadaşlar kendileri için düşüncelerini, çözüm yollarını öneri biçiminde ortaya koyabiliyorlar. Bir ara tavla oynuyoruz. M arkadaş beni çok rahat yeniyor. Ve aramızda şakalaşıyoruz. Akşama doğru diğer arkadaşlar da mezraya geliyor. Hep birlikte yarın sabah erkenden barınağa çıkma düşüncesi onay görüyor. Barınakta üç dört gün kalıp, yaşam için en temel gereksinmemiz yiyecek maddeleri akşamdan hazırlanıyor. Günün en önemli siyasal gelişmeleri İran-Irak savaşında Irak'ın kimyasal silah kullanması iddiaları ve gece 23.00 BBC haberlerinde dinlediğimiz Türkiye savaş gemilerinden Yunanistan muhrip ve balıkçı gemilerine Ege Denizi'nde ateş açılması, bunun sonucu Yunanistan Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesi... Yarın sabah yürüyüşü düşünerek herkes erken yatıyor.
12 Mart 1984
Tartışmayı zamanımızın sınırlılığı, gideceğimiz köylerin olanaksızlığı nedeniyle erken bitirmek zorundayız. Bunun için tartışmaya başlıyoruz. Tartışma giderek olumlu bir havaya giriyor. Birlikte olmanın nedenleri, gerekleri, sorunları, olumlu, olumsuz yanları tartışılıyor. B,D,Z,U,V arkadaşlar bütün güçlüklere rağmen birlikte olabileceklerini, hareketimizin hemen hemen bütün organlarında insanlar arasındaki ilişkiler ve sorunların birlikte aşılması kararına varıyorlar. H arkadaş sonuçta, birlikte olmayacağını, farklı bölgelerde farklı insanlarla çalışma yaratabileceğini belirtip, bizlerin bu konuda kendisine yardımcı olmamızı istiyor. Bunun üzerine birlikte çalışma yürütecek arkadaşlara adres, ilişki vb. konularındaki pratik bilgi devri yapılıyor. H arkadaşa da bölgelerdeki durumların ne olduğunu öğrenip, bölgeye tamamen hakim olana değin bir kaç köylük alanda çalışma yürütmesini, arkadaşlarla tartışmasını öneriyoruz ve arkadaş da kabul ediyor.
Akşama yola çıkıyoruz. 14 kasım'da geldiğimiz D bölgesinden bu akşam ayrılıyoruz. Ayrılığımız köylerin dışında bir yerde, önce halay çekiyor ve bütün arkadaşlar ikişer üçer mermi atarak vedalaşıyoruz. Altı saate yakın bir yolculuktan sonra ilişkilerimizin çok zayıf olduğu bir köye geliyoruz. Yolda arkadaşlar arasında yorgunluğun da verdiği psikolojik durumla biraz olumsuz tartışma geçiyor. Köye vardığımızda dizlerimize kadar ıslanmış durumdayız.
18 Mart 1984
Kaldığımız yer ağıl değil. Eski bir Ermeni köyü olduğunu gündüzün açık ve net görüyorum. Ermenilerden kalma kiliseyi inceliyorum. Köylüler altın ve para bulma umuduyla kilisenin hemen hemen her tarafını oymuş ve yıkmışlar. Dört saatlik bir yürüyüşten sonra bir köye varıyoruz. S arkadaşın söylediği eve varıyoruz. Eve pek fazla baskı yapılmamasına rağmen, şimdiye değin bu tür olaylara alışık olmadıklarından fazla büyütüyorlar. Zaman zaman yakınmaları bizlere hakaret düzeyine varıyor. Özellikle bu gelişmelerden sonra köydeki iç çelişkiler had safhaya ulaşıyor.
26 Mart 1984
Akşam ve sabah erken saatlerde aldığımız seçim sonuçları cuntanın felsefesine sahip çıkan ANAP'ın yine genel seçimlerdeki oy oranını koruduğunu, seçimlere yeni giren DYP ve SODEP'in beklenen sonuçları elde edemediğini, cuntanın anlayışı doğrultusunda ANAP'ın destek bulduğu ve cuntanın MDP ile oturtamadığı sistemin ANAP ile topluma kabul ettirildiği gözlenebiliyor.
27 Mart 1984
Yeni söz alan arkadaşlar ve genel eğilim önümüzdeki sürecin değerlendirilmesi olarak bir düşünce paralelliğine varmadan veya ideolojik-politik farklı anlayışlara kadar ayrı düşünceleri savununcaya kadar birlikte tartışmamızı, olabilirse güvenlik, sağlıklı düşünce vb. açılardan birlikte hareket edebilmenin olması gerektiği düşüncesinde. Ama artık şu bir gerçek her ne kadar bir ayrışma veya farklı politik hattı savunmuyor gözükse de hareketimizin ideolojik-politik bütünlüğünün kaybolduğu ve daha önce tespit edilen ideolojik-politik hatta uygun örgütlenmelerin geçerliliğini yitirdiği ve oluşturduğumuz 13 Haziran G. Birliği'nin örgütlenmesi, fonksiyonları, anlamı ortadan kalktı. Kabullenmede güçlük çekilse de, şimdi hepimiz bir Devrimci Yolcu olarak, yeni bir hareket yaratma doğrultusunda önüne görev koymak durumundayız. ve hepimiz üzerimize düşen yükün ağırlığını kabul ediyoruz. İçimizde farklı eğlimlerin tartışma notlarıyla ve vermek M-İ farklı da olsa M'ye Gerilla Birliği'nin oluşturulmasında duyulan olumsuzlukla YSB'den bir kısım arkadaş var olan örgütlenmelerin hemen dağıtılması gibi tavra giriyorlar. Bundan dolayı, esas önümüzdeki bu süreci nasıl değerlendiriyoruz, neyi nasıl arayacağımızı gündem maddesi olarak koyacağımızı örgütlenmelerin gerekliliği veya gereksizliği konusunda çarpık biçimde soruna giriyoruz.
30 Mart 1984
Daha önceden Toparlanma Komitesi ve kır örgütlenmesinde en yetkili pozisyonda yer alan T arkadaş geliyor. Arkadaş başından bu yana hareketin gelişimi ve nasıl bir örgütlenme anlayışı içinde olduğuna ilişkin kısa açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamalardan sonra sorunun bütün yönleriyle ve düşüncelerin bütünlüklü konması açısından gündemin ikinci maddesiyle bütünleştirilerek, düşüncelerini belirtiyor. Bu anlamda burjuva siyasal güçlerin siyasal arenadaki konumu, toplumdaki özgürleşme, demokratikleşme eğiliminin ortaya çıkıp çıkmadığı, geçmiş ideolojik-politik hattımızın yanlışlığı veya eksikliği, bu politik hattın gereği örgütlenmelerin Türkiye'deki sınıflar mücadelesinin istemlerine cevap verip vermediği ve önümüzdeki dönemin politik yönelimi, bu politik yönelime göre bütünlüğün bozulup, yeni bir hareketin yaratılmasının nasıl ve ne biçimde olacağına ilişkin düşünceler açıklanıyor. Bu düşünceler doğrultusunda ortak düşünen insanların birlikte hareket etmesi, düşündüklerini hayata geçirip sınayarak ideolojik-politik hattı netleştirmesi anlayışı ağırlık kazanıyor. Bu doğrultuda her arkadaş tek tek söz alıyor, diğer arkadaşlar yanlış veya açmasını istedikleri noktada konuşan arkadaşın onayıyla soru sorarak veya gördüğü yanlışı belirterek söz aldığı bir biçimde tartışmalar sürüyor. Bugün ancak bir arkadaş düşüncelerini belirtebildi. Bu da tartışmaların uzun bir süreyi alacağı sonucunu ortaya koyuyor.
15 Nisan 1984
Her arkadaşın tek tek söz alarak düşüncelerini belirttiği veya birtakım arkadaşların düşüncelerinde paralellik gördüğü insanlarla aynı düşündüğünü belirterek, önümüzdeki dönemi nasıl değerlendirdiğine ilişkin ve bu tartışmalar doğrultusunda hareket edeceğine dair tartışmalar genel eğilimlerin belirlendiği ama herkesin açıkça ortaya koyduğu verilerin eksik olması sonucu kesin, net, değişmez düşüncelere sahip olmadığı tartışmalar 23-24 günlük sürede tamamlandı. Bugün 82 Broşürünün siyasal yönelimlerine göre ülkenin kırlarına yönelik örgütlenmenin bir parçası olan Gerilla Birliği teorik olarak olmalı veya olmamalı tartışması sonuçlanıyor. Bugün saat 13.00'te yeni politik yönelime göre pratik dağılımı da sağlanarak sonuçlandırılıyor. 23-24 günlük tartışmaların (genel eğilim olarak) sonuçları şöyle:

-82 Broşürünün ideolojik-politik yönelimi eksik veya yetersiz ve bu broşürdeki politik yönelim hareketin bir parçası tarafından reddedilmiş, örgütlenme adımları atılmayarak bugüne gelinmiş;

-Bu anlamda önümüzdeki süreç ideolojik politik hattın açığa çıkarılması ve görebildiğimiz kadarıyla politikalarımızın hayata geçirilmesi anlamında önümüzdeki süreç netleşme ve örgütlenme sürecidir.

-Bu sürecin ideolojik-politik hattın açığa çıkartılması için sadece (akademik) tartışmalarla yaşanmaması, ki bu sürecin uzun bir zaman alacağı, bu anlamda da süreç, pratiğe müdahale ederek, olduğu kadarıyla sınıflar mücadelesi içinde hareket yaratma olarak değerlendiriliyor.

-Toplumsal dinamiklerin henüz eylemlilik düzeyinde kendini göstermediği, 12 Eylülden sonra oturtulan sistemin ve kitlelerdeki durumun sonucu toplumsal güçlerin kendiliğinden eylemliğinde birkaç yıl ortaya çıkamayacağı;

-Toplumda gerek 61 Anayasası'nın özgürlükleri içinde yaşamanın gerekse kısıtlanan her türlü ekonomik-demokratik hakların gereği özgürleşme-demokratikleşme talebinin olduğu;

-Fakat bu özgürleşme-demokratikleşme eğiliminin önümüzdeki özgün dönemin yönelimi olduğu;

-Sistemin Anayasasıyla, hukukuyla ele alındığında, iktidar mücadelesiyle bağının kurulması gerektiği, yani ekonomik-demokratik mücadelenin siyasi mücadeleye (genelde demokrasi mücadelesine) bağlı biçimde ele alınması gerektiği;

-Bu anlamda kendimizin tanımlanmasını, politik yönelimimizi belirleyerek, toplumdaki istemlere sahip çıkmamız gerektiği;

-Toplumdaki istemlere sahip çıkarken, kendimizi önümüzdeki özgün sürece göre şekillemeyip, genelde stratejimizle bağımızın kurulup iktidar mücadelesini verecek bir biçimde, baştan sistemle çatışmayı göze alacak, hesap edecek biçimde örgütlenme anlayışına sahip olmamız gerektiği;

-Önümüzdeki sınıflar mücadelesinde politik bir güç olarak var olan bir hareket olmayı koymamızı, bunu da sınıflar mücadelesi içinde yer alarak ortaya çıkartabileceğimiz politikaları sunarak olabileceği;

-Siyasal arenadaki burjuva siyasal güçlerin (DYP, SODEP, RP) toplumda radikalleşmeyi sağlayamayacağı;

-Toplumsal dinamiklerin eylemlilik biçiminde göstermedikleri bu sürecin kendimizi tanımlamamız, bütünleşmemiz açısından avantaj teşkil ettiği;

-Örgütlenmelerimizin sınırlı da olsa toplumla bağının olduğu kırsal alanın ülkeye politika sunamaması, köylülükte dönüşümün zor olması;

-Ülkedeki çelişkilerin yansımasının zayıf olması, askeri hesaplaşmaya (imhaya) açık olması vb. gibi dezavantajlarına rağmen, 4 yıllık çalışmamızın kendimizin hareket etmesine, toplumsal dinamiklerin yakalanması açısından, örgütlü olarak sürecin yaşanmasına olanaklı olduğundan, kırsal alanın sıçrama tahtası rolünü yüklenecek avantaja sahip olduğuna ve bunun uzun süreli savaşın gerekleriyle bütünleştiğinde kırdaki ilişkilerimizin bir biçimiyle elde tutulması gerektiği;

-Önümüzde, bir hareket olmayı ve bunun da 73'ler sonrası devrimci hareketin izlediği sınıflar mücadelesinin içinde, onun gereklerine cevap vererek ideolojik-politik hattını açığa çıkartıp, basitten karmaşığa eylemlilik ve örgütlenme yöntemine sahip olmamız gerektiğine, fakat 80'den sonra ülkedeki nesnel koşullar değerlendirildiğinde biçiminin farklı olduğunu, subjektif konumumuzla da bütünleştiğinde (ideolojik-siyasi-kadrosal birikim) önümüzdeki sürece sistemin karakteristiği gerek başından temel örgütlenmeleri yaratma anlayışına sahip olarak, örgütlü bir şekilde sınıflar mücadelesine girme;

-Bu anlamda önüne çeşitli askeri eylemlilikleri de koyabilecek tarzda örgütlenmek gerektiği;

-Varlığımızın sadece kırda olmaması nedeniyle, gerek hedef olarak göze batmamak, gerekse de siyasal çalışmaya daha fazla ağırlık vermek;

-Kırdaki diğer arkadaşlarla tartışmaların yapılması için farklı bölgelere çalışma için ayrılıyoruz. Biz altı arkadaşız. A - B bölgelerinde çalışmaya gidiyoruz. İki arkadaş farklı düşünceleri savunuyor ve onun pratiğini örgütleyeceklerini belirtmiş durumdalar. Bu nedenle iki arkadaşla, diğer arkadaşlarla tartışmalar yaptıktan sonra ayrılacağız. Farklı düşünen üç arkadaş var.

-Önümüzdeki dönem özgürleşme-demokratikleşme dönemidir, bu nedenle bu taleplere sahip çıkmalıyız.
16 Nisan 1984
Sabah yazın kullanılan bir ağıla geliyoruz. Ağılda bizim için bırakılan soba, çay, şeker, vb. malzemeler var. Hareketsizliğin verdiği hamlığın sonucu 4-5 saatlik bir yoldan sonra hepimiz kendimizi yorgun hissediyoruz. Kahvaltıdan sonra dinleniyoruz. Aramızda eskisi gibi canlı sohbetler olmuyor. Sanki birlikteliğimizi zorunlu bir yaşantı biçimi. Oysa yıllardır veya bir yıla yakın herşeyiyle birlikte olmuş insanlarız. Akşam 18.00'e doğru yola çıkıyoruz. İki saatlik bir yoldan sonra bir köye gidip yemek yiyor ve dinleniyoruz. İki arkadaş uykusuz oldukları için, bizler sohbet ederken uyuyorlar. H arkadaş uykusunda gördüğü rüyanın (jandarmaların barınağı sardığını görüyormuş, sonradan söyledi) etkisiyle küfrederek bağrıyor. evdeki genç kızlar ilk önce şaşırıyor daha sonra da bu olaya bolca gülüyorlar. Yanımıza bir günlük yiyecek aldıktan sonra 01.00'e doğru tekrar yola çıkıyoruz. Yağmur çiseliyor. Her taraf çamur. Yer yer kar var. Bu da yolda dinlenmemizi önlüyor. Dört saate yakın bir yürüyüşten sonra gündüz mola vereceğimiz bir mezraya geliyoruz. Mezradakiler bizleri oldukça sıcak karşılıyorlar.Terimizi kurutup sohbet ediyoruz. Ve gün ışıyıp 17 Nisan'ın gündüzüne giriyoruz.
17 Nisan 1984
Gündüz dinleniyor ve yanımızda getirdiğimiz gazetelere göz atıyoruz. Hava bozuyor. Öğleden sonra sürekli yağmur yağıyor. Akşam saat 24.00'e doğru yola çıkıyoruz. Beş-altı saatlik bir yürüyüşten sonra dinleneceğimiz bir köye varıyoruz. Yolculuğumuz havaların bozukluğu ve suların taşması nedeniyle yorucu geçiyor.
18 Nisan 1984
Boş köydeki ağılların çatısı aktığından kuru yer yok. Pencereleri ve kapıları da sökülmüş olduğundan soğuktan kurumuyorlar. Üstüne bir de karla karışık yağmurun devam etmesi nedeniyle iyi dinlenemiyoruz. Akşam gitmemiz gereken dokuz-on saatlik yolu düşününce gündüzün dinlenmeyle birlikte yol yorucu geliyor. Saat 17.30'da yola çıkıyoruz. Sulu kar bütün şiddetiyle yağıyor. Havanın soğukluğu dinlenme olanağı tanımıyor. Beş-altı saatlik bir yürüyüşten sonra yolda ateş yakıp ısınıyor, dinleniyoruz. Sabaha karşı 04.00 sıralarında hedeflediğimiz köye varıyoruz. Hepimiz bitkin vaziyetteyiz. Islak ayakla yola devam etmek ayakları mahvediyor.
19-20 Nisan 1984
Yorgun olmamıza rağmen fazla uyuyamıyoruz. Üç-dört saatlik bir uykudan sonra, iki-üç günlük ilişkisiz yolculuğu düşünerek erzak temin etmeye çalışıyoruz. Yanımıza iki-üç gün yetecek şekilde katık (sucuk, reçel, helva vb.) satın alıyoruz. Gece saat 23.00'e kadar dinleniyoruz. Yola çıktığımızda hava hafiften yağıyor. Gece sabaha kadar köylere görünebileceğimiz yerleri geçtikten sonra gündüz yolumuza devam ediyoruz. Hava gittikçe kötüleşiyor, sis ve kar artıyor.

Buradaki isim listesi "Unutulmasınlar Diye" isimli albümden alındı. Albümde, 12 Eylül sonrası ölen, öldürülen bütün Devrimci Yolculara yer verilmesine karşılık, konumuzun gereği, Devrimci Yol'un kır pratiğinde yer alan, çatışmalarda öldürülen, yaralı yakalandıktan sonra gözaltında ölen insanlarla sınırlamak zorunluluğu doğdu.


Mine Bademci. (...)- 22 Eylül 1980. 12 Eylül'den hemen sonra, arkadaşlarıyla birlikte kırsal kesime geçti. Urla'da silahlı çatışmada yaşamını yitirdi.

Gürsel Çavuşlu. 1961-23 Eylül 1980. Ordu'nun Gölköy'ü yakınlarındaki Seyit Yaylası'nda güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Ergül Dinç. 1962-23 Eylül 1980. Gürsel Çavuşlu ile aynı çatışmada öldürüldü.

Feridun Aydınlı. 1959-25 Eylül 1980. Ordu Aybastı Zaferi Milli Köyü yakınlarındaki bir çatışmada yaralı yakalandı. Yolda işkenceyle öldürüldü.

Mehmet Kuru. 1962-25 Eylül 1980. Ordu Aybastı Zaferi Milli Köyü yakınlarındaki çatışmada öldürüldü.

Metin Eryaşar. 1961-27 Eylül 1980. 12 Eylül sonrası bir grup arkadaşıyla Adana kırsal kesimine çekildi. Güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldü.

İhsan Abdi Önal. 1953-6 Ekim 1980. 12 Eylül sonrası dağa çıktı. Sığınak kazısı sırasında silahının kazayla ateş alması sonucunda öldü.

Abdurrahman Çetin. 1961-10 Ekim 1980. Uşak Eşme'nin bir köyünde arkadaşlarıyla kaldıkları ev kuşatılınca, çatışarak öldü.

Alaattin Bölükbaş. 1957-20 Ekim 1980. Ordu Çamaş'ta, bir evde kuşatıldı. Yaralı ele geçirilmesine karşın, orada bekletildiği için öldü.

Ahmet Yüksel. 1961-27 Ekim 1980. 12 Eylül sonrası bir grup arkadaşıyla Toroslar'a çıktı. Görüş Köyü yakınlarında çatışmada öldürüldü.

Sadi Ekiz. 1956-30 Ekim 1980. Fatsa'ya düzenlenen Nokta operasyonu'nun ardından kırsal kesime geçti. Yakalandı. Çullu Tepesi'nde, kaçıyor denilerek öldürüldü.

Özbil Aras. 1961-31 Ekim 1980. 12 Eylül sonrası kırsal alana çekildi. Şavşat'ın Kireçli Köyü yakınlarında öldürüldü.

Harun Gökkaya. 1959-31 Ekim 1980. Denizli Buldan kırsal kesiminde girdiği bir çatışmada öldürüldü.

Özgüç Tuncay. 1957-5 Kasım 1980. Yalvaç Köyü üzerindeki Kurşunçal ormanındaki sığınakta askerlerle girdiği çatışmada öldürüldü.

Ayşe Makar. 1962-15 Kasım 1980. Nokta Operasyonu sonrasında dağa çıktı. Sığınakta girdiği çatışmada öldürüldü.

Kemal Özdemir. 1950-15 Kasım 1980. Ayşe Makar'la aynı çatışmada öldürüldü.

Tevfik Karataş. 1933-23 Kasım 1980. Samsun Terme'de kaldığı ev kuşatıldı. Çatışarak ölmeyi yeğledi.

Himmet Uysal. 1926-Kasım 1980. Uşak Ulubey'e bağlı Küçükkayalı köyü'nde 12 Eylül sonrası kendisini jandarmaya ihbar eden faşisti vurduğu için gözaltına alındı. İşkence sonucu sağlığı bozuldu. Hastanede öldü.

Bayram Lafçı. 1959-3 Aralık 1980. 12 Eylül sonrası kırsal kesimdeki direniş içinde yer aldı. Samsun Havza yakınlarında jandarmayla girdiği çatışmada öldürüldü.

Duran Köse. 1962-9 Aralık 1980. Bir grup arkadaşıyla Havza-Ladik arasında kıstırıldılar. Buradaki çatışmada öldürüldü.

Adem Özer. 1958-9 Aralık 1980. Havza-Ladik arasındaki kırsal kesimde jandarmayla girdiği çatışmada öldürüldü.

Sebahattin Demir. (...)- 15 aralık 1980. Kumru Ericek Yaylası'nda çatışmada öldürüldü.

Ayhan Eskici. (...)-15 Aralık 1980. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ahmet Gürler. (...)-15 Aralık 1980. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ahmet Sakin(...)-15 Aralık 1980. Aynı çatışmada öldürüldü.

Taner Uzun. 1962-26 Aralık 1980. Şavşat Şalcı Köyü'nde askeri birliklerle girdiği çatışmada öldürüldü.

Erkan Uzuneminağaoğlu. 1956-26 Aralık 1980. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ali İhsan Özer. 1952-30 Aralık 1980. Gaziantep'te kaldığı ev kuşatıldı. çatışarak öldü.

Mustafa Şahin. 1945-31 Aralık 1980. Elazığ kırsal bölgelerinde Devrimci Yol gerillalarını barındırdığı için gözaltına alındı. Gözaltında öldü. Ölüsü, Peri Çayı'nda bulundu.

Fahri Dede. 1957-Aralık 1980. Artvin'de Bulanık Köyü yakınlarında girdiği çatışmada yaralı ele geçti, sorguda öldüğü açıklandı.

Gürsel Morkan. 1961-Aralık 1980. Bulanık Köyü yakınlarında girdiği çatışmada öldürüldü.

Ayhan Alan. 1963-7 Ocak 1981. Tarsus civarında bulunan Karabucak Ormanı'nda öldürüldü.

Ahmet Uzun. 1956-16 Ocak 1981. Rize Pazar Dağları'nda çatışmada ele geçti. Gözaltında öldürüldü.

Himmet Tarhan. 1956-17 Ocak 1981. Uşak kırsal kesiminde jandarma ile girdiği çatışmada öldürüldü.

İhsan Ermiş. 1961-22 Ocak 1981. Rize Pazar'da güvenlik güçleriyle girdikleri bir çatışmanın devamında dağda donarak öldü.

Kenan Şengöz. 1955-22 Ocak 1981. İhsan Ermiş ile birlikte donarak öldü.

Veli Eskili. 1955-Ocak 1981. Malatya'da bir karakol baskının arifesinde, karakol ve çevresini denetlemeye gittiğinde, polislerin dikkatine çekti. Çıkan çatışmada öldürüldü.

Zekeriya Aydemir. 1954-14 şubat 1981. İstanbul Merter'de çatışmada öldürüldü.

Cengiz Şahin. 1960-14 şubat 1981. Uşak kırsal kesiminde çatışmada öldürüldü.

Cemil Tıpırdamaz. 1958-14 şubat 1981. Ulubey Kazancıderesi civarında girdiği çatışmada kayboldu. Ölüsü 22 Mart günü çobanlar tarafından bulundu.

Tuncer Önçeken. 1961-şubat 1981 Ardanuç kırsalında sığınakta silahının ateş almasıyla yaralandı. Tedavi edilemediği için öldü.

İbrahim Çelik. (...)-17 Mart 1981. Artvin Şavşat Küplüce Köyü yakınlarında askeri birlikler tarafından yürütülen bir operasyonda öldürüldü.

Soner İlhan. 1956-19 Mart 1981. Adana kırsal kesiminde girdiği çatışmada öldürüldü.

Kenan Aydın. 1954-22 Nisan 1981. Şavşat kırsalında girdiği çatışmada öldürüldü.

Selim Martin. 1956-27 Mayıs 1981. İzmir Karşıyaka'da kaldığı evde çıkan çatışmada öldürüldü.

Mehmet Gümüş. 1958-31 Mayıs 1981. Giresun kırsal kesiminde yedi arkadaşıyla birlikte öldürüldü.

Asım Keser. 1958-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ahmet Kılıç. 1961-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Gürsel Küçükyıldız. 1960-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Alaattin Murtaza. 1961-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Hasan Sabitoğlu. 1957-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Zeki Subaşı. 1957-31 Mayıs 1981. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ensar Karahan. 1957-31 Mayıs 1981. Artvin kırsal kesiminde çatışmada yakalandı. 31 mayıs günü öldüğü açıklandı.

Erdinç Coşkun. 1956-İlkbahar 1981. Malatya kırsal kesiminde sıınakta bir kaza kurşunuyla öldü.

Veysel Güney. 1957-11 Haziran 1981. Gaziantep'te kaldığı ev kuşatıldı. Yanındaki arkadaşı Ali İhsan Özer öldü. Veysel Güney yaralı yakalandı. İdama mahkum edildi. Devrimci Yolcular arasında ilk asılan o oldu.

Arif Turanlı. 1962-11 Haziran 1981. Borçka'nın dağlık kesiminde girdiği çatışmada öldürüldü.

Mehmet Emin Kutlu. (...)-1981. 12 Eylül sonrası yeniden örgütlenme çalışmaları içinde yer aldı. Bu çalışmalar sırasında Ankara'da gözaltına alındı. Ölüsü Hacettepe Hastanesi'nin kapısında bulundu. «Bulunmuş ölü» muamelesi yapıldı.

Mustafa Özenç. 1959-20 Ağustos 1981. Tarsus Karabucak Ormanı'nda çıkan çatışmada yakalandı. Adana'da idam edildi.

Hıdır Erdemir. 1960-4 Ekim 1981. İstanbul Küçükköy'de polislerle girdiği çatışmada, elindeki bombanın patlaması sonucunda öldüğü söylendi.

Mustafa Sevil. 1955-10 Ekim 1981. Malatya kırsal alanında girdiği çatışmada öldürüldü.

Alaattin Demirci. 1957-Ekim 1981. Hopa kırsal kesiminde girdiği çatışmada öldürüldü.

Cengiz Aksakal. 1940-12 Kasım 1981. Şavşat'ta gözaltına alındı. İşkenceyle öldürüldü.

Gökalp Çiftçioğlu. 1959-4 Mart 1982. İstanbul Seyrantepe'de polisle girdiği çatışmada ölü ele geçirildi.

Hasan Gök. 1960-6 Haziran 1982. Tunceli Ovacık kırsal kesiminde girdiği çatışmada öldürüldü.

Süleyman Ölmez. (...)-12 Temmuz 1982 Suriye sınırında girdiği çatışmada öldürüldü.

Vahap Atılgan. 1960-10 Ekim 1982. Diyarbakır kent içinde polisle girdiği çatışmada yaralı yakalandı. Gözaltında öldüğü açıklandı.

İlhan Durmuş. 1960-13 Kasım 1983. Fatsa dağlık alanında çatışmada öldürüldü.

Cavit Kaya. 1957-13 kasım 1983. Aynı çatışmada öldürüldü.

Kadir Aksoy. (...)-2 Nisan 1984. Ünye'nin dağlık kesiminde öldürüldü.

Mehmet Ali Sağıt. 1964-21 Nisan 1984. Kızılhisar yakınlarında girdiği çatışmada öldürüldü.

Habil İrgül. (...)-21 Haziran 1984. Ünye Çiğdem Köyü'nde girdiği çatışmada öldürüldü.

Necmettin Karagülle. 1957-21 Haziran 1984. Aynı çatışmada öldürüldü.

İbrahim Levent. 1954-21 Haziran 1984. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ayhan Gökvelioğlu. 1956-Haziran 1984. Tokat-Sivas sınırı civarında çatışmada öldürüldü.

Ahmet Pehlivan. 1953-Haziran 1984. Aynı çatışmada öldürüldü.

Ali İşçi. 1953-şubat 1985. Malatya Hekimhan Başak Köyü'nde polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

Devrimci Yol Kitaplarla ilgili bütün alıntılar "Öner Gürcan" Kütüphanesinden alınmıştır.










                          

Bu Blogda Ara